עם התגברות המתח בין איראן לישראל בעקבות רצח הרב צבי קוגן ז"ל, שליח חב"ד בדובאי, שגופתו נמצאה על ידי הרשויות באיחוד האמירויות לאחר שנחטף ונרצח על ידי חוליה אוזבקית שפעלה ככל הנראה בשירות איראן, והצהרתו של עלי לריג'אני, השליח המיוחד של המנהיג העליון עלי חמינאי, כי "רשויות הצבא והמדינה מתכוננות להגיב לישראל" – מציגה ד"ר תמר עילם גינדין, מומחית לאיראן ממרכז עזרי באוניברסיטת חיפה ומחברת הרומן ההיסטורי "המלכה", ניתוח מפוכח של יכולות איראן ומגבלותיה.

"יכול להיות שהם מחפשים איזושהי דרך החוצה בלי להסתבך בהסלמה גלובלית ובמלחמה כללית שהם לא יכולים לה", מעריכה ד"ר עילם גינדין בהתייחסה לתגובה האיראנית המתעכבת לפעולות ישראל. היא מוסיפה: "יכול להיות שהם מושכים את התגובה בין השאר גם כדי לחדש את היכולות שלהם בכלל".

המתקפה האיראנית (צילום: רויטרס)
המתקפה האיראנית (צילום: רויטרס)

בנוגע לרצח הרב צבי קוגן בדובאי, המומחית מציינת את השימוש האסטרטגי של איראן בשליחים זרים: "הסיבה שהם משתמשים באוזבקים היא סיבה כפולה. אחת מהן שאין איראנים שמסכימים לעשות את הדברים האלה, אבל זה גם כדי לקחת מרווח ביטחון ולאפשר לעצמם מרחב הכחשה; אני לא יודעת אם הם יקשרו את עצמם לזה. יש סיכוי שאיראן תגיב לנו? אם הם קושרים את עצמם לזה אז יש סיכוי שהם יגידו שזהו, זה הכול".

בהתייחסה למצבה האסטרטגי של איראן, היא מדגישה את החולשות המשמעותיות: "לפי כל האינדיקציות אין להם נ"מ, כלומר אין להם איך להגן על המדינה שלהם במקרה של תקיפה ישראלית או אמריקאית מבחוץ. וגם מערך הטילים שלהם מאוד מאוד התדלדל; למרות שכנראה בעיראק יש להם יותר, כי רוב השמועות מדברות על שיגורים מעיראק".

באשר לתפקידו של עלי לריג'אני, ד"ר עילם גינדין מספקת הקשר חשוב: "הוא היה ראש בית הנבחרים, הוא היה מועמד לנשיאות ונפסל ב־2021 כדי לאפשר לראיסי להיבחר בגלל שהוא היה עלול להיבחר בעצמו, וב־2024 הוא גם היה מועמד לנשיאות – אף אחד לא מבין למה. אולי כדי להצדיק את הפסילה ב־2021; הוא כרגע השליח המיוחד של חמינאי".

במיוחד מעניינת התייחסותה למערכת היחסים המורכבת בין איראן לפרוקסים שלה: "דווקא הנשיא משתדל למתן את ההשלכות וכל הזמן אומר אם יהיה כן בעזה אז אנחנו נמתן או נבטל או נשקול שנית את התגובה שלנו". היא מוסיפה כי "הנשיא מסעוד פזשכיאן הוא הכי מתון שהיה. צריך לזכור שאם יהיה הסכם בעזה לא לאריג'אני ולא הנשיא מחליטים".

לגבי הכישלון בתמיכה בחמאס, המומחית אומרת כי: "אחרי 7 באוקטובר איסמעיל הנייה פעמיים בא וביקש תגבורת ועזרה שחמינאי ישלח לו חיילים והוא לא שלח אף אחד. הוא אמר לו 'לא, אתם לא אמרתם לנו ולא הודעתם לנו, ואנחנו נעלבנו'. חיזבאללה גם – פחות או יותר – הופקרו".

איסמעיל הנייה (צילום: רויטרס)
איסמעיל הנייה (צילום: רויטרס)

בנוגע למגעים להסדרה בלבנון, היא מסבירה את המניע האיראני: "האינטרס הוא לאפשר לפרוקסי שלו חיזבאללה להתאושש, האינטרס הוא להראות שהוא תומך בפרוקסים שלו; ללחוץ על הגעה להסדר שזה באינטרס שלהם, כדי להראות שהם כן דואגים להם וגם כדי לאפשר להם להתאושש ולהמשיך לשלוט באזור".

ד"ר עילם גינדין מסכמת את המצב הנוכחי באופן חד: "כרגע המצב שלהם לא טוב", תוך שהיא מרמזת על אפשרות להמשך המתיחות: "אני מאמינה שגם אם הברזל יתקרר, ישראל כל הזמן דואגת לספק להם סיבות חדשות אז אם הרגע להגיב עבר, בשבוע הבא ישראל תחסל מישהו שיהיה מספיק חשוב".