גורם בכיר במשרד החוץ העיראקי חשף היום (שני) כי בגדד מקיימת מגעים דיפלומטיים נרחבים עם מדינות המערב ומדינה ערבית אחת, במטרה למנוע אפשרות של תקיפה ישראלית בשטחה. לדברי הבכיר, שדבריו צוטטו בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", המגעים מתנהלים בדרג בכיר בהובלת שר החוץ העיראקי פואד חוסיין, בהנחיית ראש הממשלה מוחמד שיאע אל-סודאני.
במקביל למאמצים הדיפלומטיים, דווח כי ארגוני המיליציות הפרו-איראניות בעיראק החלו בפינוי מתקנים ומחסני נשק ברחבי המדינה מחשש לתקיפה. על פי הדיווח, המגעים מתקיימים עם שש מדינות, כאשר ארה"ב, בריטניה וצרפת כבר הביעו התנגדות לתקיפה ישראלית בשטח עיראק.
עם זאת, אותן מדינות מפעילות לחץ על עיראק לעצור את מה שהן מכנות "התקפות המיליציות הפרו-איראניות על ישראל באמצעות כטב"מים". בגדד מכחישה טענות אלו וטוענת כי ההתקפות מבוצעות משטח סוריה ולא משטחה.
ראש ממשלת עיראק התייחס אתמול לסוגיה ואמר כי "ישראל מאיימת על עיראק בתירוצים חסרי בסיס שחושפים את כוונותיה התוקפניות". הוא הוסיף כי הנחה את משרד החוץ לפעול בזירה הבינלאומית כדי למנוע הסלמה נוספת באזור.
בשבוע שעבר, שר החוץ גדעון סער שיגר מכתב למועצת הביטחון של האו"ם בו האשים את עיראק באחריות להתקפות המיליציות משטחה, וקרא לנקיטת "צעדים מיידים" נגד פעילות המיליציות הפרו-איראניות בעיראק.
יועץ פוליטי בכיר לממשלת עיראק, סבהאן אל-מולא ג'יאד, הכחיש את הטענות ואמר כי "אין כל הוכחה להתקפות משטח עיראק". לדבריו, "ישראל מחפשת כל תירוץ כדי לתקוף את עיראק במטרה להרחיב את המלחמה במזרח התיכון".
האם עיראק מנסה למנוע הסלמה או לספק לעצמה מטריה דיפלומטית? המהלכים האחרונים של בגדד מצביעים על חשש אמיתי מתקיפה ישראלית, אך גם על ניסיון לייצר לגיטימציה בינלאומית למקרה של הסלמה. בעוד שהמיליציות הפרו-איראניות ממשיכות לפעול משטחה, עיראק מנסה לשמור על איזון עדין בין תמיכתה במאבק נגד ישראל לבין הרצון למנוע הסלמה שעלולה לסכן את יציבותה.