לאחר הפסקת האש עם חיזבאללה, דו"ח של מנהלת "אופק צפוני" חושף את היקף הנזקים האדיר שנגרם ליישובי קו הגבול בצפון הארץ במהלך מלחמת "חרבות ברזל". יישובים אלו, שהיו בעין הסערה, ספגו פגיעות משמעותיות בתשתיות, במבנים פרטיים ובקהילות, והנתונים ממחישים את היקף ההרס וההשפעה הדרמטית על חיי התושבים.
סה"כ דווחו 2,874 נזקים ביישובי הצפון, המתחלקים לרמות חומרה שונות: 1,838 נזקים סווגו כקלים, 585 כבינוניים, 209 ככבדים, ו-47 נזקים ככבדים ביותר. בנוסף, 195 נזקים טרם סווגו בשל מחסור בגישה או מגבלות ביטחוניות. יישובי קו הגבול, בהם קריית שמונה, שלומי, נהריה, מנרה ומטולה, הם אלו שספגו את עיקר הנזקים.
קריית שמונה: העיר שספגה את המכה הקשה ביותר
העיר קריית שמונה, השוכנת על קו הגבול, סבלה מ-382 נזקים, המספר הגבוה ביותר מבין היישובים בצפון. מבין הפגיעות, מעל 250 נרשמו במבנים פרטיים, 68 בשטחים פתוחים, 9 בתשתיות ציבוריות. המכה המשמעותית שניחתה על קריית שמונה הביאה לקריסת חלק מהתשתיות המרכזיות בעיר.
שלומי הוא היישוב השני בהיקף הנזקים, עם 359 פגיעות, רובן המוחלט - 355 במבנים פרטיים. ההרס הכבד ביישוב ניכר לא רק בבתי המגורים, אלא גם בתשתיות הכבישים ואספקת החשמל.
נהריה: נזקים רחבי היקף לכלי רכב ולבתי מגורים
בנהריה דווחו 291 נזקים, מתוכם 174 במבנים פרטיים ו-71 בכלי רכב. העיר, שהייתה יעד מרכזי לפגיעות, מתמודדת עם שיקום של תשתיות ציבוריות שנפגעו, לצד טיפול במאות בתים וכלי רכב שנהרסו. יש להדגיש כי תושבי העיר לא פונו ואף אליה פינו תושבים רבים מיישובים צמודי גדר - אשר ספגו אש מאסיבית מירי חיזבאללה לאורך כל התקופה.
מנרה: פגיעות כבדות בקיבוץ השוכן על הגבול המזרחי
קיבוץ מנרה, השייך למועצה האזורית גליל עליון, ספג 164 נזקים. מעל 40 מבנים ניזוקו באופן כבד עד כבד ביותר, ועוד 30 נפגעו באופן בינוני. הנזקים בקיבוץ הביאו להרס חלק גדול מהשטחים החקלאיים והתשתיות המקומיות, תוך השפעה ישירה על אורח חיי התושבים.
מטולה: גישה מוגבלת לבחינת נזקים
מטולה רשמה 123 נזקים, אך חלק גדול מהם טרם סווגו בשל מגבלות גישה ביטחוניות. הנזקים שכן נבדקו - מצביעים על פגיעות חמורות במבנים פרטיים ובשטחי הקהילה.
במועצה האזורית גליל עליון נרשמו 300 נזקים, מתוכם 242 במבנים פרטיים, בעיקר בקיבוצים מנרה, משגב עם, כפר גלעדי ומלכיה. במועצה האזורית מרום הגליל דווחו 123 פגיעות, רובן במבנים פרטיים, אך חלקן טרם סווגו. במועצה האזורית מבואות החרמון נרשמו 91 נזקים.
הנתונים הקשים שמציג דו"ח "אופק צפוני" מדגישים את הצורך בתוכניות שיקום נרחבות ליישובי קו הגבול. מבנים פרטיים רבים זקוקים לשיפוץ מאסיבי, תשתיות קריטיות דורשות תיקון והחזרת תפקוד, והקהילות זקוקות לסיוע כדי לשוב לחיים נורמליים. כדי שיהיה ניתן להחזיר את התושבים לבתיהם, בייחוד את האזרחים מהיישובים שנפגעו בצורה מאסיבית מאש חיזבאללה - כמו מנרה, קריית שמונה, שלומי או מטולה - יש להתחיל במלאכת השיקום במהרה.