המתיחות בין ישראל לעיראק מגיעה שוב לנקודת רתיחה, כאשר המיליציות הפרו-איראניות ממשיכות בפעולותיהן נגד ישראל חרף האיומים הישראליים והלחץ האמריקאי. במקביל, מתקיימים מאמצים דיפלומטיים נרחבים למניעת הסלמה. "יש איזשהו תיווך מצד כמה מדינות מערביות ובעיקר ארצות הברית, ואומרים שגם איזה מדינה ערבית שיש לה קשרים עם ישראל", מסביר ד"ר רונן זיידל, חוקר עיראק במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב.

"האיום מבחינתם איום ממשי ואיום שממש ממש לא מתאים להם שהוא מתבצע", מדגיש זיידל, "והתייחסות שם לנושא הזה היא מאוד מאוד רצינית. היא מאוד רצינית ואני יכול להגיד לך שכולם שם מפחדים. לא רק הממשלה והציבור אלא גם המיליציות עצמן מאוד מפחדות".

למרות החשש, המיליציות ממשיכות בפעולותיהן. "הם אומרים שבזכות הפעולות שלהם עזה ניצלה ובזכות הפעולות שלהם נוצרה איזה מין משוואת כוח בין עיראק לבין ישראל", מציין זיידל, "הם גם אומרים מצד שני שהם מדברים באותה שפה והם מתואמים עם ממשלת עיראק".

המיליציות נקטו בצעדי הגנה משמעותיים, כולל העברת מפקדותיהן. "זה לא איזה משהו שנורא קשה להעביר אותם, זה כמה ארגזים הם עוברים ממקום למקום", מסביר זיידל, "יש מידע לא מאומת שהם העבירו את המפקדות מכל מיני מקומות שהם נמצאים בהם בבגדד, לעיר קדושה לשיעים... וזה מתוך תקווה אולי שישראל לא תפגע בעיר הזאת כעיר קדושה ותיתן להם איזה מין הגנה מפני הישראלים. לא בטוח שישראל יודעת על העיר הזאת. ובאמת. מכבדת את קדושתה. אולי כן, אולי לא. אני לא יודע, אבל יש דיווח שהם העבירו את המפקדות שלהם לשם. וזה מעניין, כי זה גם אומר שהם מפחדים. זה גם אומר שהם נוקטים בצעדים הגנתיים, בצעדי מנע, נגד תקיפה ישראלית אם תבוא".

התקיפה הישראלית באיראן (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
התקיפה הישראלית באיראן (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיעא אל-סודאני, מנסה לנווט במצב המורכב. "הוא לא רק ראש הממשלה אלא גם התואר הרשמי שלו המפקד הכללי של הכוחות המזוינים", מציין זיידל. סודאני הוציא שורת הנחיות לכוחות הביטחון, כולל העלאת כוננות והגברת הפיקוח על המיליציות, אך האפקטיביות של צעדים אלה מוטלת בספק.

"מעל ראש הממשלה יש מין חבורה כזאת של מנהיגים פוליטיים שהם בעצם המנהיגים החשובים וגם שם, רוב האנשים, בפורום הזה יושבים גם מפקדי מיליציות, אבל הם מיעוט בפורום הזה. בפורום הזה יש רוב למי שמתנגד לפרובוקציות ולמעשים שיגררו את עיראק לתוך המלחמה והם בעצם יותר חשובים כאן מראש ממשלה כזה או אחר", אומר זיידל.

"לדעתי מה שצריך לעשות בינתיים, וזה לא תלוי בישראל אלא יותר בשותפותיה המערביות, זה להמשיך ללחוץ על ממשלת עיראק", מסכם זיידל. המסר האמריקאי היה ברור: "אנחנו לא נוכל להגן עליכם מפני תגובה ישראלית אם תבוא. כי זה מפחיד אותם וזה גורם להם לעשות טיפ טיפה יותר רציניים".

"הבעיה היא שבעיראק כמעט ואין הגנה אווירית, בטח לא משהו שהוא יעיל נגד מטוסים ישראלים. דברים מאוד מאוד ישנים ולא יעילים", מוסיף זיידל, המדגיש כי אל סודאני "משחק אותה לכל הכיוונים... בעדינות מול המיליציות", בעודו "מכין את המדינה למקרה שיקרה משהו שהוא ממש ממש לא רוצה".