הצעד הראשון של חיזבאללה חייב להיות לקבור את מתיו ולספק סעד לתומכיו שספגו את עיקר המתקפה הישראלית, כצעדים ראשונים בדרך ארוכה ויקרה להתאוששות, כך אמרו ארבעה בכירים בארגון לסוכנות הידיעות "רויטרס".

חיזבאללה מעריך שמספר הלוחמים שנהרגו במהלך 14 חודשי הלחימה עשוי להגיע לאלפים רבים, כשהרוב המוחלט נהרג מאז שישראל יצאה למתקפה בספטמבר, כך לפי שלושה מקורות המכירים את פעילותו, המצטטים הערכות פנימיות שלא דווחו קודם לכן.

תחמושת של חיזבאללה (צילום: דובר צהל)
תחמושת של חיזבאללה (צילום: דובר צהל)

מקור אחד אמר שהארגון הנתמך על ידי איראן איבד עד 4,000 איש – פי 10 ויותר ממספר ההרוגים במלחמת 2006 עם ישראל שנמשכה חודש. עד כה, הרשויות הלבנוניות דיווחו על כ־3,800 הרוגים בעימותים הנוכחיים, מבלי להבחין בין לוחמים לאזרחים.

חיזבאללה יוצא מזועזע מכף רגל ועד ראש, הנהגתו עדיין מתאוששת מהריגת מנהיגו לשעבר חסן נסראללה ותומכיו הפכו לחסרי בית בהמוניהם בעקבות הפצצות השטיח של הפרברים הדרומיים של ביירות וההרס המוחלט של כפרים שלמים בדרום.

עם כניסת הפסקת האש לתוקף אתמול, סדר היום של חיזבאללה כולל עבודה על שיקום מלא של המבנה הארגוני שלו, חקירת פרצות אבטחה שסייעו לישראל להנחית כל כך הרבה מכות כואבות, וסקירה מלאה של השנה האחרונה כולל טעויותיו בהערכת חסר של היכולות הטכנולוגיות של ישראל, כך לפי שלושה מקורות נוספים המכירים את חשיבת הארגון.

מוקד חיסול נסראללה בדאחייה (צילום: רויטרס)
מוקד חיסול נסראללה בדאחייה (צילום: רויטרס)

לכתבה זו שוחחה רויטרס עם תריסר אנשים שיחד סיפקו פרטים על חלק מהאתגרים העומדים בפני חיזבאללה בניסיונו להתאושש אחרי המלחמה. רובם ביקשו שלא להיחשף בשמם בדברם על נושאים רגישים.

חסן פדלאללה, פוליטיקאי בכיר בחיזבאללה, אמר לרויטרס שהעדיפות תהיה "האנשים". "לתת להם מחסה, לפנות את ההריסות, להיפרד מהמתים, ובשלב הבא, לבנות מחדש", אמר.

המתקפה הישראלית התמקדה בעיקר במעוזי השיעים של חיזבאללה, שם תומכיו נפגעו קשות. ביניהם אנשים שעדיין מטפלים בפצועים ממתקפת הביפרים בספטמבר.

"יש לי אח שנהרג, גיס שנפצע במתקפת מכשירי הקשר, והשכנים והקרובים שלי כולם מתים, פצועים או נעדרים", אמרה חוראא, אישה מדרום לבנון שבני משפחתה לוחמים בחיזבאללה.

"אנחנו רוצים לאסוף את המתים שלנו ולקבור אותם; אנחנו רוצים לבנות מחדש את בתינו", אמרה חוראא, שנשארה בכפרה עד שנאלצה לברוח. היא סירבה להשתמש בשמה המלא, מחשש לביטחונה.

בכיר לבנוני המכיר את דרך החשיבה של חיזבאללה אמר שהארגון יתמקד אך ורק בהבטחת חזרתם ובניית בתיהם מחדש: "חיזבאללה הוא כמו אדם פצוע. האם אדם פצוע קם ונלחם? אדם פצוע צריך לטפל בפצעיו".

הבכיר צפה שחיזבאללה יערוך סקירת מדיניות מקיפה אחרי המלחמה, שתעסוק בכל הנושאים המרכזיים: ישראל, הנשק שלו, והפוליטיקה הפנימית של לבנון, שבה נשקו היה מזמן נקודת מחלוקת.

איראן, שהקימה את חיזבאללה ב־1982, הבטיחה לסייע בשיקום. העלויות עצומות: הבנק העולמי מעריך נזק של 2.8 מיליארד דולר לדיור בלבד בלבנון, כאשר 99,000 בתים נהרסו חלקית או לחלוטין. הבכיר הלבנוני אמר שלטהרן יש מגוון דרכים להעביר כספים לחיזבאללה, מבלי לפרט.

יו"ר הפרלמנט, נביה ברי, בן ברית קרוב של חיזבאללה, מפציר בשיעים לבנונים עשירים בתפוצות לשלוח כספים לסיוע לעקורים, כך אמרו שני בכירים לבנונים. הבכירים גם צפו שתרומות משמעותיות יגיעו מקרנות דת שיעיות ברחבי האזור. חיזבאללה לא הגיב מיד לבקשת תגובה מפורטת לכתבה זו. משרד החוץ האיראני לא הגיב מיד לבקשת תגובה.

יו״ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי (צילום: רויטרס)
יו״ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי (צילום: רויטרס)

חיזבאללה רמז שבכוונתו לשמור על נשקו, וניפץ את תקוות יריביו הלבנונים שחזו שהלחצים שיצרה המלחמה יובילו אותו סוף סוף למסור אותו למדינה. בכירי חיזבאללה אמרו שההתנגדות תימשך.

חיזבאללה פתח באש בתמיכה בבעל בריתו הפלסטיני חמאס ב־8 באוקטובר 2023. ישראל יצאה למתקפה נגד הארגון בספטמבר, כשהיא מצהירה על מטרתה להבטיח את חזרתם הביתה של 60,000 אנשים שפונו מבתיהם בצפון.

למרות ההרס שנגרם, פדלאללה מחיזבאללה אמר שההתנגדות שהציגו לוחמיו בדרום לבנון ומטחי הרקטות המוגברים של הארגון לקראת סוף העימות הראו שישראל נכשלה.

ראש הממשלה בנימין נתניהו אומר שהמבצע החזיר את חיזבאללה עשרות שנים אחורה, חיסל את מנהיגיו הבכירים, השמיד את רוב הרקטות שלו, נטרל אלפי לוחמים, והחריב את התשתיות שלו ליד הגבול.

בכיר אמריקאי אמר שחיזבאללה "חלש מאוד" ברגע זה, הן מבחינה צבאית והן פוליטית. דיפלומט מערבי הסכים עם הערכה זו, ואמר שלישראל היה היתרון והיא כמעט הכתיבה את תנאי נסיגתה.

תנאי הפסקת האש שהוסכמו בין ישראל ולבנון דורשים מחיזבאללה שלא תהיה לו נוכחות צבאית באזור שבין הגבול הישראלי לנהר הליטני, הנשפך לים התיכון כ־30 ק"מ מהגבול.

חיזבאללה, שאישר את ההסכם, לא הצהיר כיצד בכוונתו לסייע ביישום תנאים אלה, כולל האם הוא ימסור באופן פעיל את נשקו לכוחות הלבנוניים המתפרסים בדרום, או ישאיר את הנשק לחיילים למצוא.

רבים טוענים כי חיזבאללה שמר על רוב כוחו: "לוחמי החי"ר הליבתיים שלו בדרום לבנון והתקפות הרקטות עמוק לתוך שטח ישראל בימים האחרונים הראו שהארגון עדיין מסוגל מאוד", אמר מומחה מאוניברסיטת קינגס קולג' בלונדון. "אבל חיזבאללה יהיה עסוק מאוד במאמץ לבנות מחדש את התשתיות וגם, החשוב ביותר, להבטיח את המימון לעשות זאת".

חיזבאללה חילק מזומנים לאנשים שנפגעו מהעימותים מאז תחילתם, משלם 200 דולר בחודש לאזרחים שנשארו בכפרי החזית, ומציע יותר כשאנשים נאלצו לברוח מהאזורים, על פי מקבלי התשלומים. מאז תחילת ההסלמה בספטמבר, חיזבאללה משלם כ־300 דולר בחודש לסיוע למשפחות עקורות.

הארגון לא הסתיר את התמיכה הצבאית והכספית שהוא מקבל מאיראן, שהעבירה סכומי כסף עצומים ב־2006 כדי לסייע לחסרי הבית ולעזור בשיקום. תומכי חיזבאללה אומרים שיותר כסף יגיע בדרך. אחד מהם, המצטט שיחות עם פקיד חיזבאללה מקומי, אמר שהארגון יכסה שנת שכירות עבור חסרי הבית בנוסף לעלויות הריהוט.

בדרשה מאוקטובר שנשא בפני העם הלבנוני, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי אמר "ההרס יוחלף; החזרת החוב ללבנון הפצועה והמדממת היא חובתנו".

המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי (צילום: רויטרס)
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי (צילום: רויטרס)

הבנק העולמי, בהערכה ראשונית, העריך את עלות הנזקים וההפסדים ללבנון ב־8.5 מיליארד דולר, חשבון שלא יכול להיות משולם על ידי הממשלה, שעדיין סובלת מהשלכות קריסה כלכלית קטסטרופלית לפני חמש שנים.

מדינות המפרץ קטאר, כווית וערב הסעודית סייעו לשלם את חשבון השיקום בסך 5 מיליארד דולר ב־2006, בפעם האחרונה שחיזבאללה וישראל נלחמו. אך לא היה סימן שמדינות ערב בהנהגה סונית אלה מוכנות לעשות זאת שוב.