ביומיים האחרונים התרחשו בסוריה אירועים דרמטיים, כאשר מורדים סוניים, ברובם ג'יהאדיסטים הממונים על ידי טורקיה וממוקמים באידליב, תקפו בעוצמה את אזור חלב שבצפון המדינה.
העיר חלב, שהפכה לסמל במלחמת האזרחים הסורית, נמצאת כעת במרכז הקרב. המורדים הצליחו לא רק לכבוש חלקים גדולים מהעיר, אלא גם להשתלט על ציר M5 - דרך אסטרטגית שמחברת בין דמשק, חמץ וחלב. במהלך הקרב, צבא סוריה ספג אבידות כבדות, בעוד המורדים, שנערכו לקרב במשך שנים, הפגינו יכולת לחימה גבוהה ומקצועיות.
חשוב לציין, כי מבצע "חיצי הצפון" הוביל לעזיבת פעילי חיזבאללה רבים את סוריה וחזרתם ללבנון להצטרף ללחימה מול צה"ל. בנוסף, תקיפות צה"ל האחרונות בסוריה פגעו במיליציות השיעיות, החלישו את כוחותיהם במרחב והשאירו את הצבא הסורי החלש כמעט לבדו. חולשה זו היוותה הזדמנות למורדים הסונים לצאת להתקפתם.
ההתקפות הללו לא מתרחשות בחלל ריק. בשנה החולפת, ולאור הפגיעה המשמעותית שספגו כוחות הציר מצה"ל, ניתן לשמוע קולות חדשים במזרח התיכון, שמעידים על פוטנציאל לשינוי מהותי.
מדובר בתהליך של התרופפות הפחד מפני השפעתה של איראן וזרועותיה, אשר עד לא מזמן שלטו באופן כמעט מוחלט במאזן הכוחות באזור. הפחד ששלט במשך שנים בקרב אוכלוסיות לא-שיעיות, כמו הסונים, מתחיל להתפוגג.
הקרב האחרון חושף חולשה משמעותית בציר השיעי, ברית האינטרסים המרכזית של איראן במזרח התיכון. חולשה זו יכולה לשמש כנקודת מפנה במאזן הכוחות, דבר שיכול להוות אתגר עבור ישראל, במיוחד לאור התחזקותם של גורמים סוניים קיצוניים בהשראת אידיאולוגיה אל-קאעידאית. עם זאת, יש בכך גם הזדמנויות עבור ישראל להשפיע באופן ישיר ובעקיפין על האירועים במזרח התיכון.
על ישראל לפתח וליישם אסטרטגיות של "השפעה רכה", הכוללות לוחמה פסיכולוגית, מבצעי תודעה והשפעה ציבורית. אסטרטגיה כזו תסייע לה להעמיק את השפעתה באזור, תוך שיתוף פעולה עם מדינות סוניות אשר להן אינטרסים מנוגדים לאלו של הציר השיעי.
בסופו של דבר, ישראל לא נדרשת להוביל את הקרב באופן ישיר, אך עליה לנצל הזדמנויות אלו ולהשפיע באמצעות כלים אפקטיביים ומתקדמים, במטרה להביא לפירוק הציר השיעי ולחיזוק ההשפעה הסונית במזרח התיכון.
הכותב הוא סא"ל (במיל'), מפקד מנהלת "שכנות טובה" לשעבר