הלחימה בלבנון של צה״ל נגד חיזבאללה והפגיעה הקשה בארגון, כמו גם התקיפה באיראן שבה ישראל הצליחה להסיר את סוללות הנ״מ, הביאו לשינוי דרמטי במזרח התיכון. האירוע הנוכחי בסוריה הוא תחילתו של כדור שלג המתבסס על אינטרסים, הזדמנויות ויכולות.
אחרי האביב הערבי, סוריה חדלה להתקיים כמדינה ריבונית גדולה והפכה לקבוצת קנטונים, כשכל אחד מהם נשלט על ידי גורם אחר: מליציות איראניות, טורקיה, רוסיה, מורדים כורדים, דרוזים, עלווים נאמני משטר אסד ועוד. ההתרסקות של חיזבאללה בלבנון והפגיעה הקשה במיוחד בחמאס בעזה סימנו לכל המזרח התיכון את המצב הקשה של ״הסהר האיראני״, או כפי שהוא מכונה ״ציר הרשע״.
לפני כעשרה ימים, על פי פרסומים זרים, ישראל פגעה קשות במערכי חיזבאללה בסוריה, ובהפצצה שמיוחסת לחיל האוויר חוסלו יותר מ-100 מחבלים ומספר דומה נפצעו. להפצצה הזאת הייתה משמעות מעבר לפעולה טקטית. היא העבירה מסר לאסד כי הכוח ששומר עליו חשוף לפגיעה. ספק אם אסד הבין את המסר.
המורדים, שחלקם אגב זוכים לתמיכה של טורקיה וכנראה מצוידים בנשק מערבי, דווקא כן הבינו את המסר, וזה הדליק עבורם את האור הירוק להסתער על חלב ועל חומס ועל אזורים נוספים בשליטה סורית, רוסית ואיראנית.
המצב כעת בסוריה מאוד נזיל ובעייתי. מצד אחד, קריסת ציר הרשע טובה לאזור ולישראל. מצד שני, עם כל הבעיות שיש לישראל מול משטר אסד, סוריה היא לא מדינת אויב ריבונית על-מלא לצורך הסכסוך, והיא בכל זאת כתובת שמולה ישראל יכולה לפעול.
זאת הסיבה שאסד יודע מתי לעצור את המליציות של חיזבאללה והמליציות הפרו-איראניות. כך למשל, במתקפה האיראנית ב-13 באפריל לא נורה כל טיל לישראל משטח סוריה.
עם זאת, כניסה של קבוצות מורדים שאינן הטרוגניות לאזורים שונים בסוריה תסבך לטווח הקצר ובינוני את המצב. גם נפילה של נשק לא קונבנציונלי לידי המורדים עשויה לסכן את האזור כולו ואת ישראל. זאת הסיבה להתייעצות הדחופה שקיים ראש הממשלה עם ראשי מערכת הביטחון בליל שבת.
בינתיים, בישראל יושבים על הגדר ועוקבים בלי להתערב. המבט מופנה להתפרקות של הפרוקסים האיראניים, להתחממות מתחת לשולחן ביחסים עם אנקרה, ולתגובה של הרוסים השקועים עד צוואר במלחמה באוקראינה ובחובות כבדים לסין ולאיראן.
בחזרה ללבנון: בארבעת הימים האחרונים מאז נכנסה הפסקת האש לתוקף, ישראל מגלה תקיפות מעוררת כבוד. חיל האוויר מפעיל בכל זמן כמות גדולה של מטוסי קרב וכטב"מים המסיירים בשמי לבנון ופועלים לאיתור הפרות של ההסכם, כולל פעילי חיזבאללה המנסים להגיע לכפרים בדרום המדינה כדי להציל כלי נשק וחימוש שנותרו בשטח, ולאתר גוויות של מחבלים הקבורות תחת הריסות מבנים. צה״ל גם זיהה ניסיונות של מחבלים לתפעל משגרי רקטות, אך ספק אם התכוונו לבצע ירי לשטח ישראל.
בכל מקרה, הנחישות הזאת מעבירה מסר ויוצרת משוואה חדשה: ישראל נחושה לפעול באש נגד כל הפרה של ההסכם. בצה״ל מעריכים כי בתוך זמן לא ארוך עובדה זאת תתקבע בלבנון ובקרב פעילי חיזבאללה, וייתכן שהדבר אף יאפשר את יציאת הכוחות מארץ הארזים לפני השלמת 60 הימים שנקבעו בהסכם הפסקת האש.