אלוף (במיל') גרשון הכהן, לשעבר מפקד הגיס המטכ"לי, שוחח היום (ראשון) עם מיה זיו-וולף ואריה אלדד ב-103FM על ההסלמה בימים האחרונים במלחמת האזרחים בסוריה.

"מי שמבין מערכות אקולוגיות, יודע איך שינוי קטן על ידי אחד גורמים מהמערכת מוציא אותה משיווי המשקל. המזרח התיכון כולו הוא מערכת מהסוג הזה. היחלשות חיזבאללה נתנה למורדים ולתורכים הבחנה שיש להם הזדמנות. זו תוצאת לוואי של שינויים בגדר של תזוזת יבשות", אמר גרשון, "כל הסכמי השלום שהתאמצו להשיג כאן, האמינו בשלום מסוג הנאור, שבהנחת היסוד שלו כולם רוצים אותו דבר: כשנביא את האושר והשגשוג למרחב, המערכת תתייצב. אין באמת יסודות ליציבות, כי יציבות היא שיווי משקל".

כוחות המורדים בסוריה, נובמבר 2024 (צילום: רויטרס)
כוחות המורדים בסוריה, נובמבר 2024 (צילום: רויטרס)

"עד היום לא השגנו, ואנחנו מסרבים לקבל את זה. שוחחתי עם הרבה קבוצות בזמן האחרון, שאומרים שאני לוקח להם את התקווה. התקווה שלי אומרת שצריך לחיות בתודעה של ייצוב מערכת. גם גוף האדם במידה רבה, היא מערכת שיכולה לצאת משיווי משקל", ציין.

על טורקיה ואיראן אמר: "הייתי אורח של צבא טורקיה לאורך הגבול עם סוריה, במקביל לאזור של חלב, בעמק חורן. הם תמיד ראו במרחב הזה כמרחב עותמאני, ואכן חלב קשורה למרחב גם ממנו הגיעו היהודים הכורדים. התפיסה של האו"ם ושל כל המערב הייתה שגבולות יציבים מבטיחים יציבות. ברגע שנקבע גבול עם סטטוס בין לאומי מקבלים אותו. על זה טורקיה נלחמת, מאז שהיא לקחת את אזור אנטיוכיה מסוריה. הקו הישר ממשיך לחלב ומזרחה לכיוון המרחב הכורדי".

עוד הוסיף, "הבעיות במרחב הזה אף פעם לא מסתיימות. כשבאים למשא ומתן, לא עושים משא ומתן על חלומות. גם המרחב האיראני עליו חולמים באיראן הוא להחזיר את אימפריית דריוש. הייתי בביתן אקספו האיראני, וראיתי שם את מפת פרס כאימפריה לפני 2,500 שנה באמירה: גלובליזציה זה אנחנו כבר לפני אלפי שנים".

כוחות איראנים בסוריה (צילום: רשתות ערביות)
כוחות איראנים בסוריה (צילום: רשתות ערביות)

האם המלחמה טובה לישראל?
"אנחנו לא יודעים. המאבק הישיר של המורדים הוא נגד המיליציות השיעיות ששולטות שם, וכל הכוחות שם סונים, איסלאם רדיקלי מהצד הסוני, לכן זו מערכת מורכבת, אתה לא יודע לאיזה צד כדאי לך לעזור, כי לא ברור לאן זה מתפתח". 

"כדאי להסתכל מבחינה צבאית על עוד משהו מעניין. זו מלחמה חדשה שלא דומה למלחמות המאה העשרים. הם משתמשים בהמון רכב קל כמו אופנועים ופיק אפים עם אש קטלנית, והמלחמה ממוקדת במרחב העירוני, על חלב", הדגיש.

בסיום אמר: "כדאי לדעת שבסוריה יש כ-30,000 לוחמי מליציות שיעיות עם סוג כזה של ניידות, הם מתאמנים, וחשוב להבין את זה, אם למשל נעשה סוג של הסכם למדינה פלסטינית על קו כביש 6. העיקרון הראשון הוא לפעול בהפתעה ובמהירות גדולה, ואז יוצא כוח גדול ומהיר מאזור קלקיליה לכפר סבא, מטול כרם לנתניה, ואנחנו בבעיה. נוצרה מציאות של הגיון מלחמה חדש, וצריך ללמוד מה המשמעות שלו".

סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm