לאחר הקפאה בת מספר חודשים, חמאס חידש את מעורבותו במשא ומתן להפסקת האש ברצועת עזה. על פי דיווח שפורסם הבוקר (שלישי) בעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", המקורב לקטר, התפתחות זו מתרחשת על רקע ההצלחה בהשגת הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה, ועל רקע התקווה הגוברת בקרב הפלסטינים לסיום הלחימה. 

מצרים, המובילה את המגעים החדשים, מצליחה לגשר על פערים משמעותיים שעד כה מנעו התקדמות בשיחות. הזירה הנוכחית שונה מבעבר, בין היתר בשל הרצון האמריקאי והמערבי להגיע להפסקת אש. הנשיא ג'ו ביידן שואף להגיע להסכם לפני עזיבתו את הבית הלבן, ובמקביל, הנשיא הנבחר דונלד טראמפ מעוניין לסיים את המלחמה בעזה טרם כניסתו לתפקיד ב-20 בינואר 2025, במטרה לעצב את מדיניות החוץ שלו ללא מגבלות הסכסוך המתמשך. גורמים אלה, יחד עם התמיכה המערבית הרחבה בהפסקת אש, מייצרים הזדמנות משמעותית להתקדמות במגעים.

כאמור,קהיר הפכה למוקד הדיפלומטי של המגעים, עם הגעתה של משלחת חמאס בראשות חליל אל-חיה, לצד נציגי תנועות הפתח והג'יהאד האסלאמי. המשלחות הפלסטיניות דנות בשלושה נושאי ליבה: הפסקת אש מיידית, סיום הלחימה, והסדרת היום שלאחר המלחמה - מתווה הזוכה לתמיכת ארצות הברית ומדינות האזור.

עמדת חמאס בשיחות נותרה עקבית: התנועה דורשת הפסקת אש מוחלטת, נסיגה מלאה של כוחות צה"ל מרצועת עזה, והסכם חילופי שבויים מקיף. חמאס דוחה כל הצעה להסדר חלקי או זמני, בהדגישו כי רק פתרון כולל יוכל להביא ליציבות באזור. על פי מוחמד אל-אחרס, חוקר לעניינים פוליטיים, לראשונה מאז פרוץ המלחמה קיימת הזדמנות אמיתית לסיימה, זאת לאור התפתחויות פוליטיות ואזוריות משמעותיות.

חליל אל חייה (צילום: רויטרס)
חליל אל חייה (צילום: רויטרס)

דיווח: חמאס ופת"ח גיבשו מסמך "להקמת ועדת הניהול האזרחית ברצועת עזה"

"אל-ערבי אל-ג'דיד" השיג את המסמך המלא המפרט את הקמת ועדת הניהול האזרחית ברצועת עזה, שגובש בקהיר במהלך המגעים בין משלחות חמאס ופתח מאז השבת האחרונה. המסמך, המשתרע על פני שני עמודים, מגדיר את הוועדה כגוף שינהל את רצועת עזה תחת סמכות הממשלה הפלסטינית.

הוועדה תהיה אחראית על כלל התחומים האזרחיים - בריאות, כלכלה, חינוך, חקלאות ותשתיות - כולל מאמצי הסיוע ההומניטרי, הטיפול בנזקי המלחמה והשיקום. על פי המסמך, הוועדה תמנה בין 10 ל-15 חברים, כולם אנשי מקצוע עצמאיים בעלי מוניטין של יושרה, ניסיון ושקיפות. 

פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צהל)
פעילות כוחות צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צהל)

עיקרון מרכזי במסמך הוא השמירה על אחדות השטחים הפלסטיניים משנת 1967, הכוללים את הגדה המערבית, ירושלים ועזה. המסמך מדגיש כי הקמת הוועדה לא תוביל לניתוק עזה משאר השטחים הפלסטיניים, והיא תפעל תחת המערכת הפוליטית הפלסטינית הקיימת.

המבנה הארגוני של הוועדה יכלול יושב ראש, סגן, ואחראים לתחומים שונים: סיוע הומניטרי, חינוך, בריאות, כלכלה, שלטון מקומי, שיקום, קשרי חוץ עם ארגונים בינלאומיים ונציג רשות המעברים. המינוי הרשמי של חברי הוועדה ייעשה בהסכמה לאומית ובאמצעות צו נשיאותי. 

עזתים עוזבים את מזרח חאן יונס  (צילום: רשתות ערביות)
עזתים עוזבים את מזרח חאן יונס (צילום: רשתות ערביות)

במסגרת ההסכם, תחודש פעילות המעברים על פי הסכם 2005, שקובע כי מעבר רפיח יופעל על ידי הרשות הפלסטינית ומצרים, תחת פיקוח האיחוד האירופי. בנוסף, תוקם קרן בינלאומית לשיקום עזה, שתפעל בפיקוח המדינות התורמות ובשיתוף משרד האוצר הפלסטיני.

הוועדה תמשיך בתפקידה עד להסרת הגורמים שהובילו להקמתה, או עד לקיום בחירות כלליות או אימוץ מתווה חלופי בהסכמה לאומית. כל שינוי במעמדה יצטרך לקבל אישור בהסכמה לאומית והחלטה של נשיא הרשות הפלסטינית.