חיזבאללה ירה טילים מדויקים לנתב"ג כדי לשתק את הפעילות האווירית, החות'ים ניסו שוב ושוב לפגוע בנמלי הים ובאסדות הגז ולמעלה מ-1,500 כטב"מים נורו לעבר ישראל – 94% יורטו. כך חושף ראש מערך ההגנה האווירית בחיל האוויר, אל"מ ע', בשיחה מיוחדת עם מעריב. 

אל"מ ע' הוא טייס קרב שמטיס F16i, המכונה בחיל האוויר "סופה". הוא עתיד לסיים בימים הקרובים שנתיים וחצי בתפקיד שבו לא ניתן לעצום את שני העיניים במקביל אפילו לא לשנייה בודדת. הוא האיש שעומד בראש היחידה שבמהלך המלחמה הארוכה הופקדה על ההגנה על שמי ישראל. השבוע הוא מספר כי כשנכנס לתפקיד הוא לא האמין שיגיע בקדנציה שלו לאירועים כמו לילות הכטב"מים, התקיפה מאיראן ואין ספור תקיפות על ישראל ויירוט של עשרות אלפי מטרות אוויריות במעל שנה של מלחמה ארוכה וקשה.

מלבד ה-7.10, אל"מ ע' מזכיר שני אירועים יוצאי דופן במיוחד שהתמודד מולם: המתקפות הגדולות מאיראן. כל מתקפה כזו, הוא אומר, הייתה גדולה ורחבה יותר מבחינת התמודדות ההגנה ממתקפת הפתע היפנית על פרל הארבור במלחמת העולם השנייה או מפיגועי ה-11.9 בארצות הברית.

"התכוננו לזה, איראן היא ראשית הצירים", הוא אומר, "חיל האוויר נערך לתרחישים כאלה מבחינת כשירות, בניין כוח, אימונים מוכוונים וקשרים עם השותפים ויכולות שנבנו כדי להשתמש ביום הדין. שני המהלכים שביצעה איראן הם מבצעים שהיקפם הוא מטח פתיחת מלחמה של האיראנים. היה מפתיע שזה מה שהם בחרו לעשות כמתווה תגובה. מבחינת חיל האוויר הוא היה חייב להגיב בהחזרה ובחיזוק של ההתרעה. האיראנים העיזו וחטפו חזק, וכרגע לא נראה שהם מתקדמים לעבר תגובה כי הם מורתעים".

מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)
מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)

"אתגר ברמה עולמית"

חזית נוספת שנחשבת למאתגרת במיוחדת מבחינת מערכות ההגנה האוויריות של ישראל היא ההתמודדות עם איום הכטב"מים, שהתרחב מאוד במלחמה הנוכחית. לדברי אל"מ ע', הציבור הישראלי לא חשוף להיקף העצום של האיום מולו התמודד חיל האוויר: מעל 1,500 כטב"מים שוגרו עד כה לעבר מטרות בעומק המדינה, ולדבריו 94% מהם יורטו. מדובר בנתון שאף צבא אחר בעולם לא הגיע אליו.

"איום הכטב"מים מהווה התמודדות מאתגרת ברמה עולמית", הוא אומר, "לישראל יש יכולות מהגבוהות בעולם במודיעין, בתקיפה, בסיכול, בגילוי וביירוט. מדובר באתגר עצום, ושני הצדדים נמצאים כל הזמן בתחרות למידה כשהם מתחקרים את עצמם תוך כדי לחימה. כדי להתמודד עם כטב"ם צריך מערכת גילוי שמגלה 50 מטר מעל הקרקע. הכטב"מים טסים נמוך ומנצלים טופוגרפיה, טסים מעל כבישים במהירות נמוכה. צריך לדעת להבדיל בין רכב למטרה ליירוט. אנחנו עומדים על אחוזי הצלחה כבירים, אבל מספיקה חדירה אחת כדי שהציבור ירגיש כשלון. המשמרת בתא השליטה מתמודדת עם אתגרים מנטליים קשים".

"בערב ראש השנה הייתי בבור בזמן שהכטב"ם שהגיע מעיראק טס נמוך ופגע בצורה ישירה בבסיס קרוב לגבול. שני חיילי גולני נהרגו בתקרית הזאת", מוסיף הקצין, "אירוע כזה מוביל לכאב עצום ומצריך תחקיר ולימוד מהירים. עולות שאלות קשות: האם צריך להגביל עוד את העורף האזרחי והצבאי. אנחנו נכנסים לעומק שטח האויב ומחפשים, נעזרים ביכולות של השותפים. אבל לא הכל מצליח. יש אירועים בודדים שלא צלחו. במונחים של מלחמה אנחנו באחוז טוב. מבחינת הגנה אף פעם לא נהיה מרוצים".

"אני יודע שאין תחושת ביטחון מספקת אצל אזרחים מבחינת כטב"מים", הוסיף, "אין התרעה מספקת, יש אתגר בגילוי ולדעת לאן הוא טס. אבל במונחי מלחמה יש הגנה טובה. כמובן שכל פגיעה היא אפקטיבית, כואבת ומתוחקרת לעומק".

את האיום של החות'ים מתימן אל"מ ע' מודה שאף אחד לא צפה לפני המלחמה. "הופתענו מהיכולות של החות'ים", אמר, "לא סימנו אותם כאיום. לא פיתחנו יכולות מולם, לא נערכנו להתמודדות מולם. היום יש לנו כלים להתמודד איתם, החלטנו לתקוף אותם כדי לחזק התרעה במזרח התיכון".

לדבריו, החות'ים ניסו לפגוע בתשתיות אזרחיות קריטיות של ישראל דוגמת נמלי הים באשדוד, חיפה ואילת ובאסדות הגז. "הם שיגרו לעברנו מעל 300 מטרות מתחילת המלחמה, ומתוכן היה הרוג אחד בתל אביב. במקרה הזה המטרה חדרה כי לא סווגה כמטרה. כבר שנה אנחנו מתמודדים עם נחילי כטב"מים מעיראק, תימן, סוריה, לבנון ומאיראן. כל לילה אנחנו מקבלים 5-8 מטרות ב-4 חודשים האחרונים ומפילים את רובן לפני חציית קו. יש 428 מטרות שיורטו. תימן ועיראק רצו לפגוע לנו בסחר הימי, לשתק את המדינה, לפגוע במחנות צבאיים, ערים גדולות. יכולנו לתחקר באותה מידע פגיעה באסדות ובנמלים. מנסים לפגוע לנו בתשתיות לאומיות. לא ספגנו כמו בסעודיה ב-2019".

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות>>

החות'ים (צילום: REUTERS/Mohamed al-Sayaghi )
החות'ים (צילום: REUTERS/Mohamed al-Sayaghi )

"צה"ל הולך להשתנות"

אל"מ ע' שופך אור גם על האיום האדיר מולו התמודדו המערכות בכל הנוגע ליכולות של חיזבאללה. "מעל 150 טילים מדוייקים שוגרו מלבנון", הוא מגלה, "המלחמה שהתכוננו אליה מלבנון – טילים מדויקים בתל אביב, פגיעה אנושה בנמלים, ריתוק משקי, פגיעה באנרגיה, מאות הרוגים – לא התרחשה. אפס פגעו".

"ההגנה אמנם לא הרמטית, אבל חזקה. סך הכל נספרו מעל 20,000 שיגורים. בלבנון השנייה שוגרו אלינו 4,200 פריטים. חיזבאללה כיוון ליעדים אסטרטגיים, לפגיעה בנתב"ג, להרוס את החופש האווירי שלנו. קיום תעופה אזרחית במדינה שיש בה מלחמה הוא מאתגר. חייבים לייצר קודם כל ביטחון והגנה לכל אזרח. קיים מתח בין ההגנה לקיום תעופה אזרחית, ובהחלט חשבו על סגירת נתב"ג. אני מבין את חברות התעופה הזרות שבחרו לנהל סיכונים. זו הבעיה של מלחמה ארוכה, שהיא משתקת את המשק".

תחמושת של חיזבאללה (צילום: דובר צהל)
תחמושת של חיזבאללה (צילום: דובר צהל)

בסוגיית מצבו של חיזבאללה אחרי המלחמה הוא אומר: "אין כאן שאלה, מדובר על ארגון טרור שאיבד את כל הצמרת שלו. איבד את כל יכולות ההפתעה שלו, את היכולות הקטלניות שלו. הוא איבד את כל הפו"ש שלו. הוא איבד כמות עצומה של פעילים ועוד כמות גדולה של פצועים. הוא בשאלה של אם יש לו יכולת שיקום במיוחד מול סעיפי ההסכם ומול משוואות החדשות של האכיפה שישראל הציבה".

תחקירי הצבא על אסון ה-7.10 טרם הושלמו, אבל אל"מ ע', כמו יתר בכירי חיל האוויר מדברים על מה שאירע במילים קשות. "היה כישלון מוחלט של חיל האוויר ביחד, עם צה״ל כולו", הוא מודה בכאב, "זה כישלון שאי אפשר להחזיר לאחור. עכשיו מה שאפשר לעשות זה להתגייס והחזרת החטופים והרתעה מול אויבים, ולהחזיר את אמון העם בצבאו. הייתה בעיה ביכולתינו להתמודד עם 3,000 מחבלים שחדרו, היה פער מודיעיני איתו נכנסנו לתרחיש בלתי אפשרי ולכן נכשלנו. בהיקף זה לא התרחיש אליו צה"ל נערך. זה התרחיש האחרון שחשבו שהיה יכול לקרות. אחרי אירוע כזה עושים הכל כדי שזה לא יקרה שוב באף זירה. צה"ל הולך להשתנות".