"חיל האוויר מתמודד עם איום חדש וחסר תקדים - כטב"מים", כך חושף אל"מ ע', ראש מחלקת הגנה אווירית ואיסוף במטה המבצעי, בשיחה מיוחדת עם מעריב. הציבור הישראלי, הוא מדגיש, אינו חשוף להיקף העצום של האיום: מעל 1,500 כטב"מים שוגרו עד כה לעבר מטרות בעומק המדינה, ולדבריו 94% מהם יורטו. זהו נתון שאף צבא אחר בעולם לא הגיע אליו.
"איום הכטב"מים מהווה התמודדות מאתגרת ברמה עולמית", הוא אומר, "לישראל יש יכולות מהגבוהות בעולם במודיעין, בתקיפה, בסיכול, בגילוי וביירוט. מדובר באתגר עצום, ושני הצדדים נמצאים כל הזמן בתחרות למידה כשהם מתחקרים את עצמם תוך כדי לחימה. כדי להתמודד עם כטב"ם צריך מערכת גילוי שמגלה 50 מטר מעל הקרקע. הכטב"מים טסים נמוך ומנצלים טופוגרפיה, טסים מעל כבישים במהירות נמוכה."
המחיר של כל טעות עלול להיות כבד. "בערב ראש השנה הייתי בבור בזמן שהכטב"ם שהגיע מעיראק טס נמוך ופגע בצורה ישירה בבסיס קרוב לגבול. שני חיילי גולני נהרגו בתקרית הזאת", מספר הקצין. "אירוע כזה מוביל לכאב עצום ומצריך תחקיר ולימוד מהירים. עולות שאלות קשות: האם צריך להגביל עוד את העורף האזרחי והצבאי."
אל"מ ע' מודה בפתיחות: "אני יודע שאין תחושת ביטחון מספקת אצל אזרחים מבחינת כטב"מים. אין התרעה מספקת, יש אתגר בגילוי ולדעת לאן הוא טס. אבל במונחי מלחמה יש הגנה טובה. כמובן שכל פגיעה היא אפקטיבית, כואבת ומתוחקרת לעומק."
את האיום של החות'ים מתימן, מודה אל"מ ע', אף אחד לא צפה לפני המלחמה. "הופתענו מהיכולות של החות'ים", הוא אומר, "לא סימנו אותם כאיום. לא פיתחנו יכולות מולם, לא נערכנו להתמודדות מולם. היום יש לנו כלים להתמודד איתם, החלטנו לתקוף אותם כדי לחזק התרעה במזרח התיכון".
החות'ים, מתברר, לא היססו לנסות לפגוע בתשתיות אזרחיות קריטיות של ישראל, כולל נמלי הים באשדוד, חיפה ואילת ואסדות הגז. "הם שיגרו לעברנו מעל 300 מטרות מתחילת המלחמה", חושף אל"מ ע'. "כל לילה אנחנו מקבלים 5-8 מטרות ב-4 חודשים האחרונים ומפילים את רובן לפני חציית קו. יש 428 מטרות שיורטו. תימן ועיראק רצו לפגוע לנו בסחר הימי, לשתק את המדינה, לפגוע במחנות צבאיים, ערים גדולות."
הכתבה המלאה תתפרסם מחר במעריב אונליין