המערכה הצבאית בעזה ובלבנון חושפת משבר אסטרטגי עמוק של המשטר האיראני. "המיליציות האלה, השלוחים האלה לא הוכיחו את עצמם בכלל. הם בעצם שפכו במשך 45 שנה כסף לפח", קובע בראיון למעריב, בני סבטי, חוקר בכיר בתכנית איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
ההשקעה העצומה של איראן בשלוחיה - "כסף, נשק, אימונים, אידיאולוגיה" - מתבררת ככישלון חרוץ אל מול העליונות הישראלית. "יש משהו שהם לא הבינו, שמדינה דמוקרטית, גם אם יש לה מחלוקות או שיש לה כל מיני בעיות, אבל בעת איום קיומי, אז היא מתאחדת, היא עומדת", מסביר סבטי. "כמובן שבמקרה של ישראל יש גם העליונות מאוד גדולה, של טכנולוגיה, של צבא, בכלל של העשייה הצבאית".
הפער המבצעי בין הארגונים האיראניים לצבאות מערביים בולט במיוחד: "הם מאוד מגושמים, או שתמיד הכמות באה על חשבון האיכות, משתמשים כמובן באמל"ח ישן, רק רקטות, טילים, ירי, אין איזה משהו מתוחכם, אז כל הדברים האלה אני חושב שהם מוכיחים שהם בצרה גדולה מבחינת האזור".
המשבר החיצוני מחלחל עמוק לתוך איראן: "הציבור האיראני שם לב שהידיים של המשטר בעצם נחלשו או נקטעו, יש הרבה מאוד לעג, הרבה מאוד כעס ברשתות החברתיות מצד הציבור נגד המשטר, זה גם נותן הרבה מאוד אומץ לציבור, אולי אם יקרה משהו למשל כלכלי, איזו גזרה כלכלית, אז הם יכולים להתקומם עכשיו ביותר ביטחון", מתוך חשש ממחאות, המשטר נסוג מצעדים כלכליים: "המשטר האיראני הפסיק את הפסקות החשמל, פתאום יש משאבים, ואין משאבים באמת... לא מעלים את מחיר הדלק, מחכים עם זה, למרות שיש להם גרעון מאוד גדול. כנראה מהפחד מהציבור, מחכים עם זה, יש כעת בעיה מאוד קשה למשטר האיראני, בגלל שהידיים שלו נקטעו".
למרות הכישלון הברור, סבטי מעריך שטהרן תמשיך באותה דרך. "אצל מדינה נורמלית היית יושבת והיית חושבת, אוקיי, משהו לא עבד טוב, אני אתקן, אני אשנה את הדרך, אני אלך למשהו יותר איכותי. הבעיה שאצל האיראנים הם לא משנים את דרכם, הם עושים אותו דבר,, הם כנראה ימשיכו לחזק לפי העדויות, יש גם כבר כל מיני עדויות, הם ימשיכו להחזיר ולשקם את חיזבאללה הכושל ועוד ארגונים שכושלים, אולי להקים עוד ארגונים", מעריך סבטי, "זה גם יכול לקרות אצל האיראנים, שיקימו עוד ארגון ולשפוך לשם עוד יותר את הכסף, אז כאילו, הם לא מוכנים לזוז מהכישלון, לצאת מאזור הכישלון ולתקן... מבחינתם, נגיד שנכשלנו בתיאוריה שלנו, בהקמת חיזבאללה, הם ימשיכו ללכת בדרך המוטעית הזאת ולהמשיך לשפוך לשם כסף ונשק, הם לא יודעים איך לצאת מדבר כזה".
באשר להחלטת חיזבאללה שלא להצטרף למתקפת 7 באוקטובר, סבטי מצביע על מספר גורמים אפשריים: "יכול להיות שהיה שם עלבון, יכול להיות שהם הופתעו ולא היו בדיוק מוכנים עם הכוחות. עשיה צבאית היא דורשת התארגנות, לא כמו איך שבאו חמאס ואלפים פשוט רצו פנימה. זה יכול להפתיע בסדר, יום אחד, זה נכון. הם הפתיעו אותנו, פגעו בנו, אבל בסוף עשיית צבאית צריכה להיות מסודרת. וחיזבאללה הרבה יותר מסודר מחמאס ודבר נוסף, הזיקה השיעית שלהם, זה שהם תמיד חוששים שישלמו מחיר כבד יותר".
לדברי סבטי, התהליך של קריסת האסטרטגיה האיראנית עשוי להימשך זמן רב: "כמובן שאנחנו לא רואים את זה מהר. תהליכים כאלה לוקחים הרבה זמן. איראן לא תודה בטעות ולא תפשוט רגל מהר", משווה סבטי את המצב לחנות המתעקשת למכור "נעליים מעונות קודמות" ומסכם: "אז אנחנו גם ממש בהתחלה, צריך לתת לזה כמה חודשים או שנה, אני לא יודע. אבל בטח שהם נמצאים באזור הטעות. הם לא נמצאים באזור של תיקון".