פרופ' אמציה ברעם, מומחה למזרח התיכון, מצביע על התפתחויות משמעותיות בזירה האזורית שמערערות את מאזן הכוחות בלבנון ובסוריה. לדבריו, מאז הקמת חיזבאללה ב-1982 על ידי חומייני, זהו האירוע המשמעותי ביותר שפוגע בארגון ומבודד אותו.
חיזבאללה: מבודד ומאבד עוצמה
"חיזבאללה למעשה מנותק כעת מהקשר המרכזי שלו – טהרן. הארגון איבד את היכולת לשנע נשק באופן סדיר דרך הנתיב היבשתי שעובר מאיראן, דרך עיראק וסוריה, ומגיע ללבנון", מסביר ברעם.
מאז נסיגת הכוחות האמריקאים מעיראק בשנת 2011, איראן השתמשה בנתיב זה כדי להעביר כמויות עצומות של נשק לחיזבאללה, כולל תחמושת מתקדמת, רקטות וכטב"מים. אולם כעת, בעקבות המכות הצבאיות של צה"ל ונפילת משטר אסד לשליטה מוגבלת, נתיב המעבר מסוריה נחסם.
"המצב הזה מביא למהפך אסטרטגי אדיר", מוסיף ברעם. "אם חיזבאללה לא יצליח לחדש את מלאי הנשק שלו, הוא יאבד חלק משמעותי מעוצמתו הצבאית. על פי ההערכות, הארגון איבד כ-80% ממאגרי הנשק הכבד שלו – תחמושת נגד טנקים, מרגמות, רקטות ועוד - וכעת ככל הנראה יהיה לו קשה הרבה יותר לחדש את המלאי".
אסד ומשטרו: חולשה עמוקה ואובדן שליטה
ברעם מדגיש שהחסימה של נתיבי האספקה קשורה גם למצבו של משטר אסד בסוריה. "אסד היה מאפשר מעבר חופשי של אמצעי לחימה לחיזבאללה, על אף שישראל ביקשה ממנו מספר פעמים למנוע את העברת הנשק. ישראל ניסתה דרך הרוסים ללחוץ על אסד לחסום את הגבול בין עיראק לסוריה, אך ללא הצלחה. ב-2011, המורדים כמעט הפילו את שלטונו, והוא הצליח לשרוד רק בזכות הסיוע הצבאי של איראן ורוסיה".
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות
אולם על אף הסיוע, הצבא הסורי לא הצליח להשתקם. "מ-2011 עד ל-2024 הייתה לאסד הזדמנות לבנות מחדש את צבאו, אך הוא כשל בכך. הצבא הסורי, שהיה פעם כוח אזורי משמעותי, נמצא היום במצב כמעט לא מתפקד".
משמעות אסטרטגית לישראל
לדברי פרופ' ברעם, הפגיעה העקיפה ביכולת הצבאית של חיזבאללה משנה את מאזן הכוחות במזרח התיכון. "חיזבאללה הוא עדיין איום משמעותי, אך ללא גישה למלאי נשק חדש, הוא מתקשה לתפקד באותה עוצמה כמו בעבר. מדובר בהישג אסטרטגי לישראל, שמצליחה להחליש את הארגון".
עם זאת, ברעם מזהיר מפני שאננות: "חוסר היציבות בסוריה והמעורבות האיראנית שם עדיין מהווים אתגר. ישראל צריכה להמשיך לעקוב ולפעול כדי לשמר את היתרון האסטרטגי הזה".