השמים מעל עמק הבכא ובקעת קוניטרה ברמת הגולן עוטרו במעגלים לבנים כמעט אין סופיים של מטוסי הקרב של חיל האוויר שחגו באוויר בנסיון לאתר מטרות על הקרקע. מפעם לפעם צללו להפצצה של מטרה על אחד התלים דרומית לעיר קונטרה החדשה. 

במעבר הגבול עמד חייל או"ם על מגדל השמירה. בידו האחת מכשיר קשר ולוח רישום ובידו השניה כלי כתיבה. הוא צפה במטוסים רשם ודיווח לאחור. במעבר עצמו נמצא כוח של חטיבת הצנחנים. הסמח״ט מנהל את המעבר, החיילים דרוכים ונערכים לכניסת כוח נוסף לתוך סוריה. 

הנוף מגבול ישראל-סוריה (צילום: אבי אשכנזי)
הנוף מגבול ישראל-סוריה (צילום: אבי אשכנזי)

בתוך השטח, בעומק של כמה קילומטרים מזרחה נמצאים לוחמי השריון מגדוד 77 של חטיבה 7. לגדוד היסטוריה עם האזור, כאשר לפני 51 שנים, תחת פיקודו של אביגדור קהלני, עצרו הלוחמים בגופם את הפלישה הסורית, והצילו את מדינת ישראל. כעת, לוחמי הגדוד נקראו לאותה משימה, לעצור את הכניסה של סורים לישראל. רק בהבדל אחד: הפעם צבא סוריה כבר התפרק מנשקו, ומול הלוחמים הצעירים ניצבים מורדים משני ארגוני טרור קיצוניים, דעאש ואל-קעידה.

אחד החיילים של הגדוד הוא בחור צעיר מעוטף עזה. בשעת צהריים הוא איבטח את אחד מרכבי הנמר של מחלקת התאג״ד. בתוך כשנה וחודשיים הוא וחבריו עשו היסטוריה צבאית: לחמו בקרב ההגנה בעוטף עזה, נלחמו בתוך עזה, הובילו את התימרון הקרקעי בלבנון וכבר כמה ימים שהם נלחמים בתוך סוריה. 

ברקע המלחמה מעבר לגדר הגבול האווירה בישראל כמעט שבשגרה. בצמוד לגדר עובדים הדחפורים ובונים את "מכשול טויוטה" - תעלה שבצה"ל מאמינים שתמנע מטנדרים עם חמושים לחצות את מרחב הגבול לשטח ישראל. 

במטעי קיבוץ עין זיוון, הפועלים התאילנדים מסיימים את מלאכת קטיף תפוחי הפינק-ליידי. אחד החקלאים, לואי הדרוזי ממסדה, אחראי על מטע עין זיוון, סיפר: "הצבא עמוק בפנים. אחרי המלחמה בלבנון היה לנו שבוע-שבועיים של שקט ואז בא הסיפור הזה מעבר לגבול. מרגע שצה"ל נכנס פנימה חזר לכאן השקט. 

צוותי תקשורת ותיירים ישראלים בתצפית קוניטרה (צילום: אבי אשכנזי)
צוותי תקשורת ותיירים ישראלים בתצפית קוניטרה (צילום: אבי אשכנזי)

הוא מוסיף: "אנחנו יותר רגועים ואנחנו נכנסים לטפל בעצים. הכי חשוב שיתנו לנו מהמים של המאגר של קונטרה מעבר לגבול", הוא אומר ומפנטז: "שייתנו לנו עוד 200-300 דונם מהשטח מעבר לגדר לעבד את האדמה זה יעזור לנו בפרנסה".

בכפרים הדרוזים בגולן מרוצים מהפלת שלטון אסד. בתצפית קונטרה היתה אתמול המולה קטנה צוותי תקשורת מכל העולם, לצד תיירים ישראלים שניצלו את מזג האוויר השמשי באמצע הסתיו כדי לראות מקרוב את הקרבות. אחת מהן, תושבת חיפה, הגיעה עם שקית ובה עשרות ספרוני ספר "הזוהר": "הבאתי את זה לחיילים הגיבורים שלנו שנכנסו להילחם. שאלוהים ישמור לי עליהם".

תושב בוקתא ניצל את המצב ופתח דוכן לפיתה דרוזית, לבנה וצנצנות דבש וגם זיתים. "אני שמח שאסד הלך עכשיו יהיה כאן הרבה יותר טוב". הוא אומר. 

מהתצפית קוניטרה. בתמונה: מוכר דבש לרגל סיום קטיף התפוחים בקיבוץ עין זיוון (צילום: אבי אשכנזי)
מהתצפית קוניטרה. בתמונה: מוכר דבש לרגל סיום קטיף התפוחים בקיבוץ עין זיוון (צילום: אבי אשכנזי)

מעל כפרי הדרוזים משקיף במלוא הדרו החרמון - הישראלי והסורי שמאתמול הפך ועשה עליה וגם הוא כעת ישראלי בשליטה של לוחמי חטיבת ההרים של פיקוד הצפון. 

בינתיים בצפון רמת הגולן המשיכו שבשבות הרוח המייצרות חשמל להסתובב במלוא העוצמה רוח הלחימה של המרידה מעבר לגבול נתנו להן כנראה דחיפה של רוח שלא ברורה עדיין אם היא רוח טובה או רוח של חוסר יציבות בטחונית לאזור.