כאשר תא״ל יאיר פלאי נכנס לפני פחות מחצי שנה לתפקידו כמפקד אוגדת ״הבשן״, אוגדת הקו של צה״ל מול סוריה ברמת הגולן, הוא העריך שיידרש לתמרן במהלך הפיקוד שלו על האוגדה מזרחית לגבול, לתוך שטח סוריה. הוא הכין את התוכניות וסימן על המפות את החצים הכחולים משטח ישראל מזרחה.
האיום שמולו הוא נערך היה המליציות הפרו איראניות בסוריה, החות׳ים מתימן שיתפרסו על הגבול ממזרח יחד עם מילציות עיראקיות שינסו, בחסות איראן וחיזבאללה, לאתגר את צה״ל בפלישה ליישובי רמת הגולן. אלא שביום שישי בבוקר, הבינו באוגדת הבשן ובחטיבת הגולן כי התוכניות לתקיפה רלוונטיות יותר מאיי פעם, אלא שהאויב ממזרח התחלף ״ראינו את החיילים הסורים עומדים במסדר 'ח' ואחר כך עולים על כלי רכב ועוזבים את המוצבים הקדמיים מולנו״. בצה״ל נערכו לאפשרות שמורדים מהקבוצות האסלאמיות הקיצוניות ינסו להגיע לגבול ולאיים על שלום הישובים הישראלים בגולן.
הבוקר, על פסגת תל קודנה מול המושבים יונתן וקשת, כשהוא נמצא בתוך מוצב סורי הבנוי בתצורת ההגנה האופיינית לצבא סוריה, במה שמכונה בצה״ל ״פיתה סורית״, השקיף תא״ל פלאי על ביתו - במושב למרגלות התל הסורי. מהתל הסורי, נשקף הנוף של ישובי מרכז הגולן: להבות הבשן, יונתן, קשת ואחרים ממול עומדות הטורבינות הרוח שהפכו לשם מסחרי של הגולן. ממזרח - עמק שמוביל לעומק סוריה, רובו כפרי.
הסורים הם הבנאים הטובים ביותר במזרח התיכון. הטרסות שהקימו מאבני הבזלת בנויות בדיוק מצמרר, כל אבן מונחת בקפידה על האחרת. בתוך שטחי החקלאות הם שתלו עצי זית צעירים, בחלקה אחרת הם מגדלים גידולי שורש, האדמה החרושה ממתינה לעונת הגשמים.
צה״ל נדרש להיערך בזמן קצר ביותר לפרוץ לשטח סוריה. הראשונים היו לוחמי חטיבה 7 של השריון ולוחמי גדוד 101 של הצנחנים. סא״ל מיכה דהן, מפקד גדוד 101 של הצנחנים, מספר: ״הפנים מזרחה. צריך להתאים את הכוח לסיטואציה במהירות. אנשים נחושים. מבחינה מבצעית פעלנו בצורה מהירה וטובה, מתוך הבנה שהתכלית של המשימה היא חשובה ביותר. אנחנו מבינים את גודל העניין. אנחנו צריכים לוודא שאף גורם עוין לא מתקרב אלינו ושומר על הגבול כאן בצורה שתשפיע על האזרחים ועל כוחותינו".
סא"ל דהן מוסיף: ״יש פה לוחמים גיבורים. יש פה משפחות יקרות שלא מדברים עליהן. עושים פה דברים גדולים עם רוח גדולה ונחישות גדולה. בעיניי, זה לא פחות ממרשים - מדובר באנשים צעירים, אבל העשייה בקצה היא אדירה. אנחנו רואים את היישובים בצד שלנו ויודעים למה חשוב שאנחנו כאן״.
אוריה ינון, סגן אלוף במילואים, סמח"ט 474, היה במילואים ברוב השנה האחרונה, מספר: "אני גר במושב קשת, פה בגזרה. אף פעם לא דמיינתי שנחצה את הגבול מזרחה ככה ונכבוש את השטח בכזאת קלות מפתיעה. בלי כדור אחד שנורה. היסטוריה מטורפת. נראה לי שאפילו יותר חזק מיום כיפור. שטח אדיר שנכנסנו אליו בלי חיכוך ובלי אבידות״.
מח"ט הגולן, אל״מ בני קטה מביט לעבר הצד הישראלי. מאז שנכנס לתפקידו בתחילת הקיץ, הוא נערך לבצר את הגבול מהצד הישראלי. עכשיו, הוא עסוק בלבצר את הגבול מהצד הסורי. אנשיו בונים את המכשול המזרחי. ברקע, רואים את עשרות הכלים הכבדים שמעצבים מחדש את הטופוגרפיה.
״לא דמיינתי שאגיע לצד המזרחי של הגבול בגולן, וברגע שאמרו לנו שזה מגיע - לא דמיינתי שזה יקרה כל כך מהר. ראינו פה כמה תהליכים לפני, והבנו שזה יכול לקרות. כשקיבלתי את השיחה שנכנסים פנימה - כבר היינו מוכנים״, אומר המח"ט אל״מ בני קטה.
מה שקורה מעבר לגבול סוריה היה במשך שנים נסתר בעיניי הישראלים. סוריה היתה במשך שנים מדינה סגורה. היא בין המדינות האחרונות שאפשרה את כניסת האינטרנט. היא לא אפשרה הוצאת תרבות, דיווחי תקשורת למערב. הגולן הסורי מיוצב בזיכרונות של בוגרי מלחמת יום כיפור שנלחמו מול הצבא הסורי בגולן ובחרמון. מאז הייתי חייל צעיר ואחר כך כתב שסיקר את הגבול הזה, חלמתי לרגע בו כף רגלי תדרוך מעבר למסך הפלדה וגדר התיל של הגבול שהיה בו את צבא האויב הגדול מול ישראל, גבול הכי שקט בחמישים ואחת השנים האחרונות. ישראל וסוריה שמרו על הסכם הפרדת הכוחות מחודש מאי 1974.
בתוך אחת העמדות במוצב הסורי, המשקיף ממרום התל על העמק הישראלי, ניתן לראות את שרידי החיות שהיו עד לפני ימים בעמדה הזאת: הקירות צבועים בדגל סוריה, עליהם תלויים הנחיות לשומר ותמונות של סוגי כלי טייס ישראלים, וגם מחברת שבה נדרש השומר למלא מידע על שראה בשעות התצפית.
המוצב עצמו דל, מוזנח. כמה חדרי מגורים ריהוט מינימלי. צה״ל העלה למוצב גנרטורים וכמה מכולות, כדי ליצור ללוחמי הצנחנים תנאים בסיסיים. בצה״ל נערכים גם לגנרל חורף והחיילים צויד מיוחד להתמודד עם הקור.
באחד השטחים החקלאים נצפו שני כפריים. כעיקרון רוב האזור ריק. הבודדים שנשארו הונחו על ידי צה״ל לא לנוע בצירים בהם פועל צה״ל. בכלל, הפרויקט של שכנות טובה החל במהלך מלחמת האזרחים בשנת2011, כאשר ישראל העמידה עורף רפואי הומניטרי למורדים ולתושבי רמת הגולן הסורי, והוא יצר דיאלוג בין צה״ל לבין רבים מתושבי השכנה. אסור ולחלק מהמורדים דיאלוג המאפשר לצה״ל להעביר להם הנחיות וכן מסרים באשר לתוכניות הצבא בפעילות שלו בשטח.
הלוחמים בגזרה מבינים כי הם נמצאים בצומת היסטורית בסיפור הישראלי באזור. הם בשנה האחרונה נלחמו בשלוש זירות מעבר לקווים: בעזה, בלבנון ועכשיו כאן בסוריה. סגן מפקד חטיבת הגולן, סא"ל משה בראל, אומר: ״אם עד עכשיו הגנו על האזרחים בצורה הכי טובה שאנחנו יכולים, מעכשיו נוכל לעשות את זה בצורה מושלמת. המטרה היא לאפשר אורח חיים תקין לאזרחים וגם להחזיר את התיירות לגולן. שאנשים יבואו לפה ויהיו בטוחים במאה אחוז. חטיבת הגולן לפניכם. רק אתמול כתבתי לאשתי שזה אחד המחזות הסוריאליסטיים, לא האמנתי שאני אדרוך פה בצד הסורי של הגבול. אני סוגר פה כבר ארבע שבתות רצוף. יש לי ארבע בנות שמתלהבות מכל נקודה בגולן, וכתושב הגליל אני יכול להגיד שאין תחושה טובה מזו״.