בעקבות תחקיר אירועי ה־7 באוקטובר, בחיל האוויר מקדמים תוכנית להקמת יחידות אוויריות להגנת הגבולות אשר יופעלו באופן עצמאי על ידי מפקדי האוגדות המרחביות בצה״ל. 

מדובר בטייסות קלות, עם חימושים שיאפשרו בזמינות מהירה התמודדות אפקטיבית עם תרחישים של חדירות, התקפות פתע בכל אחד מהגבולות וזירות לחימת ההגנה של צה״ל. 

מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)
מטוס של חיל האוויר הישראלי, יוצא לביצוע תקיפות באיראן (צילום: רויטרס)

בחיל האוויר השלימו את תחקירי ה־7 באוקטובר והם זמינים להצגה בפני הדרג המטכ״לי של צה״ל. בצה"ל אומרים כי ״ב־7 באוקטובר הגענו כשירים ומלוכדים״, ודוחים את הטענה כי החיל התקשה לתפקד בשל המחאה החברתית והקריאות לסרבנות. 

עוד נמסר כי ״כבר בשעה 06:29 היתה התנפלות של כל מי שהיה בחיל על האירועים. כל אחד עשה את המקסימום אל מול מה שהיה מונח בפנינו״.

לדבריהם, 40 דקות לאחר תחילת המתקפה, בשעה 07:10, מפקד חיל האוויר האלוף תומר בר אייש את הבור של חיל האוויר בקריה, ובשעה עשר בבוקר חיל האוויר סגר באש את הגדר בעוטף ומנע מאלפי עזתים ומחבלים לשוב ולנסות להיכנס לישראל.

אחת המסקנות שמציינים בחיל האוויר היא הקמת יחידות הגנת גבולות אוויריות. היחידות יהיו כפופות לחיל האוויר בבניית הכוח והיכולות, ההכשרה ותחזוקה של כלי הטיס. הכפיפות המבצעית והזמינות של הכלים תהייה באחריות מפקדי האוגדות המרחביות.

בעבר הפעיל חיל האוויר מערך דומה בגבול לבנון עם מסוקי תקיפה ומסוק אנפה, שהיה למשימות ביטחון שוטף בגזרת רצועת הביטחון בלבנון כאשר האחריות להפעלה של המערך היה של מפקד עוצבת הגליל בצה״ל. 

בחיל האוויר אומרים כי כמו שמפקד האוגדה מפעיל גדודי חיל רגלים, טנקים וסוללות תותחים – חשוב שיהיו לו גם כלים אוויריים זמינים על פי סדרי הקדימות שלו.