הנשיא הנבחר של ארצות הברית דונלד טראמפ שוקל למנוע מאיראן להמשיך לפתח נשק גרעיני ובוחן את האפשרות לתקיפה מהאוויר כדי לסכל את תוכנית הגרעין האיראנית, כך דיווח הבוקר (שישי) ה"וול סטריט ג'ורנל". אם ארצות הברית אכן תתקוף יהא זה מהלך שישבור את המדיניות ארוכת השנים של הכלת טהרן באמצעות דיפלומטיה וסנקציות.
אופציית התקיפה הצבאית נגד מתקני הגרעין נמצאת כעת תחת בחינה רצינית יותר של חלק מחברי צוות המעבר שלו, וזאת על רקע נפילת משטרו של הנשיא בשאר אל-אסד - בעל בריתה של טהרן בסוריה. מעמדה האזורי המוחלש של איראן והגילויים האחרונים על פעילותה הגרעינית המתפתחת של טהרן עוררו דיונים פנימיים רגישים, אמרו ל"ג'ורנל" גורמי מעבר. עם זאת, כל הדיונים בנושא עדיין נמצאים בשלבים מוקדמים.
לפי הדיווח טראמפ אמר לראש הממשלה בנימין נתניהו בשיחות האחרונות כי הוא מודאג מהאפשרות שאיראן תפתח נשק גרעיני "במשמרת שלו", כך אמרו שני גורמים, ואותת כי הוא מחפש הצעות כדי למנוע תוצאה זו. הנשיא הנבחר מעוניין בתוכניות שלא יציתו מלחמה חדשה, במיוחד כזו שעלולה לשלב את צבא ארצות הברית, שכן לתקיפות על מתקני הגרעין בטהרן יש פוטנציאל להציב את ארצות הברית ואיראן על מסלול התנגשות.
שתי אפשרויות רחבות עלו בדיונים, כולל בכמה שיחות שהתקיימו עם טראמפ, אמרו ארבעה גורמים המעורים בשיחות.
נתיב אחד, שתואר על ידי שני אנשים המכירים את התוכנית, כרוך בהגברת הלחץ הצבאי על ידי שליחת יותר כוחות, מטוסי קרב וספינות אמריקאיות למזרח התיכון. ארצות הברית יכולה גם למכור לישראל נשק מתקדם, כמו פצצות חודרות בונקרים, ולחזק את כוח האש ההתקפי שלה כדי להשבית את מתקני הגרעין האיראניים.
האיום בהפעלת כוח צבאי, במיוחד בשילוב עם סנקציות אמריקאיות שמצליחות לשתק את כלכלת איראן, עשוי לשכנע את טהרן שאין ברירה אלא לפתור את המשבר בדרכים דיפלומטיות.
הדרך החלופית היא לנסות להשתמש באיום של כוח צבאי, במיוחד בשילוב עם סנקציות שהטילה ארצות הברית, כדי להניע את טהרן לקבל פתרון דיפלומטי. זו האסטרטגיה שנקט טראמפ עם צפון קוריאה בכהונתו הראשונה, אם כי הדיפלומטיה נכשלה בסופו של דבר.
לא ברור באיזו אופציה יבחר טראמפ, שדיבר על הימנעות ממלחמת עולם שלישית ותיווך בעסקאות עם טהרן. בעוד טראמפ מתעקש כי הוא מבקש להימנע מהסלמה נוספת במזרח התיכון, הוא אמר בראיון ל"טיים" שפורסם אתמול כי יש סיכוי שארצות הברית תצא למלחמה עם איראן, בין היתר משום שטהרן זממה להתנקש בחייו. "הכל יכול לקרות", אמר. "זה מצב נפיץ מאוד".
טראמפ שקל את הרעיון של מכת מנע על תוכנית הגרעין האיראנית לקראת סוף כהונתו הראשונה, אמרו פקידים לשעבר, זמן קצר לאחר שפקחים בינלאומיים חשפו כי מאגר החומר הגרעיני של איראן גדל. עם זאת, טראמפ, לאחר שסיים את תפקידו, טען מאז כי שקל ברצינות פעולה צבאית, והוסיף כי עוזרים בכירים במערכת הביטחון פיתחו תוכניות מלחמה ודחפו אותו לאשר תקיפה.
עוזריו ואנשי סודו של טראמפ, שייכנס לתפקידו ב-20 בינואר, אמרו כי הרעיון המרכזי יהיה לתמוך בתקיפות ישראליות על מתקני גרעין איראניים כמו נתנז, פורדו ואיספהאן, ואף לגרום לארצות הברית להשתתף במבצע משותף.
בכירים ישראלים רבים בהווה ובעבר אומרים כי קיימת אי-ודאות עצומה לגבי מידת הצלחתה של ישראל במתקפה יחידה על מתקני הגרעין של איראן, שחלקם קבורים עמוק מתחת לאדמה.
עם זאת, כמה מבעלי בריתו של טראמפ מתעקשים כי החודשים הראשונים שלו בתפקיד יעניקו לו הזדמנות נדירה להתמודד עם התעצמותה הגרעינית של איראן בזמן שהמשטר נמצא בעמדה מוחלשת.
"אם באמת הייתם עושים משהו כדי לנטרל את תוכנית הנשק הגרעיני, זה היה זה", אמר מארק דובוביץ', מנכ"ל הקרן להגנה על דמוקרטיות, שמשוחח באופן קבוע עם עוזריו הבכירים של טראמפ, כולל כאלה שצפויים להיכנס לממשל החדש.
לטהרן כבר יש מספיק חומר בקיע כדי לייצר יותר מ-12 פצצות גרעין, לפי הערכת מודיעין אמריקאית שפורסמה בשבוע שעבר. למרות שאיראן אינה בונה כעת פצצה, נכתב בדו"ח, היא ערוכה לכך טוב יותר הודות למחקר שביצעה בחודשים האחרונים.