רשויות הכלא בארצות הברית שחררו את מופיד עבד אל-קאדר משעל, אחיו למחצה של בכיר חמאס ח'אלד משעל, לאחר שריצה 16 שנות מאסר מתוך 20 השנים שהוטלו עליו.

אל-קאדר נידון בנובמבר 2008 על ידי חבר מושבעים פדרלי ל-20 שנות מאסר באשמת עבודה עבור ארגון "קרן הסיוע והפיתוח למען ארץ הקודש" שהיה ארגון הצדקה המוסלמי הגדול ביותר בארצות הברית, ושימש למעשה למימון חמאס.

מאז 1993 ראשי הארגון היו תחת מעקב של ה-FBI, ולפי רשת סולידריות האסירים הפלסטינית סמידון, "פרשנים גזענים וציונים כמו סטיבן אמרסון תקפו את הקרן שוב ושוב".

סמידון הדגיש גם כי הארגון עמד בפני לחץ גובר בתקופה שלאחר הסכמי אוסלו, כאשר סנקציות כספיות וחוקים חדשים הגדירו תמיכה בארגונים הרשומים כ"ארגוני טרור זרים" כעבירה פלילית.

חאלד משעל  (צילום:  REUTERS/Suhaib Salem)
חאלד משעל (צילום: REUTERS/Suhaib Salem)

המצב החמיר לאחר 11 בספטמבר 2001, כאשר ממשלת ארצות הברית, במסווה של מאמצי לוחמה בטרור, הקפיאה את נכסי הארגון, פשטה על משרדיו ותייגה אותו כארגון טרור עולמי ייעודי במיוחד.

בשנת 2004 פשטו על בתיהם של חמישה ממנהיגי הארגון – ר'סאן אלאשי, שוקרי אבו בכר, מופיד עבד אל-קאדר, מוחמד אל-מזאין ועבד א-רחמן עודה – ועצרו את המנהיגים. משפטם החל בשנת 2007.

בשנת 2008 הורשעו החמישה ונידונו לתקופות מאסר ארוכות במיוחד. שוקרי אבו בכר ור'סאן אלאשי נידונו ל-65 שנות מאסר. עבד א-רחמן עודה, מוחמד אל-מזאין ומופיד עבד אל-קאדר נידונו ל-15 עד 20 שנות מאסר כל אחד.

בשנת 2020 שוחררו עבד א-רחמן עודה ומוחמד אל-מזאין, אם כי אל-מזאין נעצר לאחר מכן על ידי ICE וגורש לטורקיה.

מופיד עבד אלקאדר שוחרר כעת כאמור, בעוד שוקרי אבו בכר ור'סאן אלאשי נותרו כלואים, וצפויים לעשרות שנים נוספות מאחורי סורג ובריח.

חאלד משעל, לשעבר ראש הלשכה המדינית של חמאס, הוא מהבכירים היחידים בארגון הטרור שלא חוסלו. נכון לעכשיו לא ברור האם שחרורו של אחיו למחצה נעשה במסגרת הסדר כלשהו לקראת כינונה של עסקה לשחרור חטופים.