"טורקיה אין, איראן אאוט" - כך מתמצת ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, חוקר בכיר במרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, את התמורות הדרמטיות המתחוללות בזירה הסורית. בראיון מיוחד ל"מעריב", הוא מתאר כיצד טורקיה מבססת את מעמדה כשחקנית המרכזית בדמשק, תוך דחיקת רגליה של איראן.
"רק לאחרונה ראש ארגון הביון הטורקי, איברהים קלין, ביקר בדמשק", מספר ד"ר כהן ינרוג'ק. "הוא הגיע לדמשק באותו הרכב עם אל ג'ולאני, המנהיג של היאת תחריר א-שאם. הם נכנסו ביחד למסגד והתפללו שם ביחד". צעד סמלי זה מדגים את עומק השינוי המתחולל בסוריה.
"היום אני רואה בתקשורת הטורקית תמונות שעוד פעם עומדים לחנוך את השגרירות הטורקית בדמשק", מציין החוקר. "הצעד הזה נלקח הרבה יותר לפני משאר המדינות בעולם". לדבריו, "זה בעצם שני סממנים מאוד ברורים שמעידים על התקרבות חסרת תקדים בין טורקיה לסוריה״׳.
המומחה מצביע על התפתחות נוספת: "גם היום שר החוץ הטורקי ביקר בירדן ומתח ביקורת לפעילויות של מדינת ישראל בתוך סוריה״. לגבי התבטאויותיו האחרונות של אל-ג'ולאני, קובע ד"ר כהן ינרוג'ק נחרצות: "אני חושב שכעת הוא מתבטא כמו אפשר להגיד מושל של ארדואן. אני לא חושב שאל-ג'ולאני כרגע יכול להתבטא בצורה כזאת מול ישראל על אחת כמה וכמה כאשר כל הצבא הקונבנציונלי של סוריה מושמד."
החוקר צופה שינוי משמעותי במעמדו של אל-ג'ולאני: "הוא ככל הנראה יהפוך להיות ראש המדינה. ואם וכאשר הוא יהיה מנהיג של ראש המדינה אז הוא חייב בעצם לעבור באיזשהו לגליזציה במרכאות. אני גם חושב שהוא יכריז בקרוב על הפסקת הפעילות של היאת תחריר א-שאם, כלומר הסגירה מוחלטת של הארגון".
"סך הכל גם אל-ג'ולאני וגם טורקיה חוזרים ומדגישים על המחויבות שלהם לשלמות הטריטוריאלית של סוריה״, מסביר ד"ר כהן ינרוג'ק. "וברגע שהם מדברים על זה הם רוצים שישראל כמובן תיסוג לגבולות 73 אם לא 67״.
למרות האתגרים, החוקר רואה גם הזדמנויות: "האם המצב בסוריה יכול בעצם לשפר את היחסים בין ישראל לטורקיה? אני חושב שכן. עד היום ראינו שהיחסים בין ישראל לטורקיה הלכו להידרדר במיוחד בגלל עזה. אבל עכשיו הרי יש לנו פה איזושהי זירה נוספת שלטורקיה יש גישה טריטוריאלית״.
עם זאת, הוא מזהיר: "משמעות הדבר היא כיום טורקיה מתמקדת יותר ויותר בכורדים שנמצאים בצפון סוריה. אבל ביום שהכורדים לא כבר יתחילו להוות איזשהו אתגר עבור הביטחון הלאומי הטורקי אז אני חושב שטורקיה תתפנה לסוגיות אחרות בתוך סוריה. ואני חושב שאחד הסוגיות כמובן זה ישראל"
"יכול מאוד להיות אולי המשרד החוץ אמור לשחק כאן תפקיד או עוד פעם המוסד הישראלי אמור להעביר מסרים פה ושם," מסכם ד"ר כהן ינרוג'ק. "אבל מה שאני יודע שזה יהיה מאתגר״.