המשבר הכלכלי באיראן הולך ומעמיק: הרשויות האיראניות כיבו את התאורה בכבישים המהירים בטהרן, כך על פי דברים שמסר גורם רשמי לתקשורת המקומית. זאת, על רקע הניסיון האיראני לחסוך כמה שיותר בדלק.
"כרגע, יש לנו הפסקות חשמל בכבישים מהירים עירוניים", אמרה אלירזה רזאי, בכירה בחברת החשמל בטהרן. בין היתר, נגרם המשבר בעקבות הסנקציות שמטיל המערב לאורך השנים על איראן.
כזכור, לאחרונה, איראן סגרה בתי ספר, בנקים ומוסדות ציבוריים במספר מחוזות במשך שלושה ימים רצופים, בעקבות זיהום אוויר מחמיר ומחסור קריטי באנרגיה. מחוזות רבים חווים טמפרטורות קפואות ושלג כבד, כאשר גל הקור לוכד את הזיהום בערים כולל בבירה טהראן, שנעטפה בשכבה עבה של ערפיח.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות
מושלים מקומיים ציינו "מזג אוויר קר וניהול צריכת אנרגיה" כסיבה לסגירות הנרחבות, כאשר הטמפרטורות ירדו עד למינוס 20 מעלות צלזיוס במקומות מסוימים במחוז ראזאבי חוראסאן הצפון-מזרחי ביום ראשון בלילה. העלייה העוקבת בביקוש לחימום אילצה את הממשלה לחדש הפסקות חשמל יזומות על רקע מחסור מדאיג בדלק.
בתוך כך, איראן אינטרנשיונאל, אתר החדשות של האופוזיציה באיראן, פורסם היום כי בתוך פחות מ-24 שעות מאז הבטחתו של ראש הבנק המרכזי בדבר מענה לצרכי המט"ח של המדינה, מחירו של כל דולר אמריקאי בשוק הפתוח של טהראן הגיע ל-78 אלף טומאן בבוקר יום רביעי.
לפי הדיווח, אמש כינה ראש הבנק המרכזי מוחמד רזא פרזין, בראיון טלוויזיה את הסערה חסרת התקדים בשוק המט"ח "התוצאה של הפעולה הפסיכולוגית של האויב". בבוקר שלאחר ההצהרות הללו, הדולר לא הראה תגובה חיובית במיוחד להבטחות נגיד הבנק המרכזי בחציית שער של 78,000 טומאן. עם זאת, בשאר היום חזר מחיר הדולר מתחת ל-78 אלף טומאן.
איראן, אחת ממעצמות האנרגיה המובילות בעולם, נמצאת במשבר חסר תקדים: "באופן מאוד מוזר, למרות שאיראן היא מעצמת נפט, לייצוא נפט גולמי, אבל אין לה מספיק בתי זיקוק ומספיק משאבים להפיק מזה, מהנפט הגולמי, את הדלק וסוגי הדלקים הדרושים", הסביר אתמול בני סבטי, חוקר המדור לחקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ל"מעריב".
סבטי חשף תמונה של משבר מערכתי עמוק באיראן. המדינה, העשירה במשאבי טבע, מתקשה לספק לאזרחיה צרכים בסיסיים, בעוד המשטר ממשיך להשקיע במיזמי גרעין וטרור. השאלה המרכזית נותרת: האם המשבר המחריף יוביל לשינוי משטר, או שהעם האיראני ימשיך לשאת בנטל המדיניות הכושלת של הנהגתו?