הלחימה בג׳נין: בישראל רואים בפעילות מנגנוני ביטחון של הרשות הפלסטינית במחנה הפליטים ג׳נין מבחן משמעותי שלה מול כוחות החמאס בכלל יו״ש.
לאחר תקופה ארוכה שלא פעלו אנשי הרשות הפלסטינית בתוך מחנה הפליטים ג׳נין, שהפך למעוז כוח של הג׳אהד האיסלאמי ושל חמאס תוך שהם זוכים לסיוע כלכלי וארגוני מאיראן, יצאו בשבוע שעבר כוחות של הרשות לפעילות בתוך מחנה הפליטים. עד כה, חוסלו על ידי השוטרים הפלסטינים שלושה מחבלים, אחד מהם מוגדר כבכיר, ונעצרו כמה עשרות, בהם מחבלים בכירים. הפעילות בג׳נין באה לאחר שמחבלי הג׳אהד האיסלאמי גנבו לשוטרים הפלסטינים שתי ניידות משטרה והעבירו אותן לתוך מחנה הפליטים, שגודלו בסך הכל 800 מטרים רבועים.
ברשות הפלסטינית הבינו כי התהליכים שהתרחשו באזור ובראשם נפילת משטר אסד בסוריה לצד קריסת החמאס בעזה והפגיעה בחיזבאללה בלבנון עשויים לסכן את המשך קיומה. החשש ברשות, כמו גם בירדן, הוא שבחסות איראן תתבצע הפיכה בשטחי הרשות.
בצה״ל אומרים, כי הרשות יעילה וחזקה ביטחונית ברמאללה, בית לחם יריחו ודרומה. ואילו באזור שכם, ג׳נין, טול כרם וכל אזור צפון השומרון - היא התקשתה לפעול מול גדודי הג׳אהד האיסלאמי וחמאס. גדודים שזוכים לכינוי: ״כתובא״ ופועלים באופן מאורגן עם פיקוד ושליטה.
ברשות הפלסטינית הבינו, כי גניבת ניידות המשטרה הן בגדר מבחן שמעמידים הארגונים ג׳אהד וחמאס. ההבנה כי אם ישראל תתערב להחזרת הניידות - מעמדה הבטחוני של הרשות יימחק בצפון השומרון. במקביל, ברשות ובישראל מבינים כי הכניסה של הכוחות הפלסטינים לעימות חזיתי בתוך המחנה מחזק את כוחה של הרשות, לא רק בצפון השומרון, אלא גם באזורים האחרים. אולם, כאן מעלים בישראל סייג אחד וטוענים כי הימשכות הפעילות בג׳נין עשויה לפגום בפעילות של הרשות בערים הגדולות כמו רמאללה ובית לחם, משום שחלק מהכוחות שהובאו לג׳נין הם מיחידות השיטור בערים הגדולות. בישראל מזהים את הרוח הגבית של יו״ר הרשות מחמוד עבאס ושל בכירי הרשות להמשיך בפעולה נגד הארגונים בצפון השומרון. אגב, נכון לעכשיו, אנשי הרשות לא מצאו את הניידות הגנובות.
במקביל, בצה״ל סבורים כצעד לחיזוק הרשות - יש צורך לבחון את הגדלת מכסות היתרי העבודה, בדגש על ענפי החקלאות והבניה. בצבא מעריכים כי מהלך כזה יוריד את המצוקה הכלכלית וימנע יכולת של טרור חוץ לחדור פנימה לשטח, תוך פיתוי צעירים פלסטינים בסכומי כסף לשם גיוסם לפעולות טרור.
בצה״ל אומרים, כי הם פיתחו את מנגנוני הפיקוח והבקרה של מקבלי היתרי עבודה. נכון להיום, רק עשרת אלפי היתרים ניתנו רובם לעבודה בשטחי. התנחלויות ואזורי התעשייה בתוך איו״ש. בצה״ל אף טוענים, כי יש לבחון את הגדלת אזורי התעשייה ביו״ש ואף לבנות מרכזים נוספים כאלה, כדי לקדם את הכלכלה הישראלית, אבל במקביל גם לאפשר מקומות תעסוקה לפועלים פלסטינים מבלי שהם ידרשו להיכנס לשטח ישראל ולחפש עבודה.