פרופ' עוזי רבי, חוקר בכיר במרכז משה דיין באוניברסיטת ת"א, שוחח היום (חמישי) עם מיה זיו־וולף ואריה אלדד ברדיו 103fm באשר לחזית מול החות'ים בתימן.
למה החות'ים יורים?
"זה עדין מראה שיש להם יכולת, כך לפחות הם חושבים לגבי עצמם", הסביר רבי. "צריך לזכור שהאיראנים צריכים להראות שהם יכולים לשנס מותניים לא רק כלפי בפני ישראל והאזור, אלא בעיקר כלפי התודעה הציבורית באיראן. יש להם אויב מבית, והעם רוצה לראות במפלתם, וכל דבר שהם עדיין יכולים להוכיח שכוחם במותנם, זה דבר שהם יעשו".
"אל תחשבו שהחות'ים הם בובת מריונטה של איראן ותו לא", המשיך, "הם התאהבו במעמד שלהם. הם מבינים את המעמד שלהם כמה שמשפר את הפוזיציה שלהם ברחוב הערבי והמוסלמי, והכי חשוב – זה דבר שממצב אותם בעמדת בכורה בתימן. כל בעיה במזרח התיכון תגיע לפתרון חלקי, והם רוצים להיות בעמדת בכורה, ולזכות במירב התועלות בתימן החדשה, ולהיות גם המנהיגים שלה. לכן החות'ים נהנים משני העולמות".
"השאלה הגדולה היא מה ישראל צריכה לעשות, גם אם זו הוראה איראנית ישירה, או גחמה חות'ית כזו או אחרת. אני חושב שישראל צריכה להיכנס למוד פעולה אחר מול החות'ים. ישראל בחודשים האחרונים הציבה את עצמה בפוזיציה אחרת במזרח התיכון, כשמדובר בטקטיקה צבאית וביכולות מוכחות. גם על החות'ים, למרות שזה 2000 ק"מ, יש אמצעים – אפשר לאסוף מודיעין גם ממדינות מסביב לתימן", הציע רבי.
"הבעיה עם ארגונים מהסוג הזה היא שהם מבינים את מה שהם רואים. כשהם רואים שהם יכולים לשרוד את המתקפות של הקואליציה האמריקנית־בריטית ואת המכות מדי פעם של ישראל, השיירה ממשיכה לעבור והם ימשיכו לעשות עוד".
"התקיפה אתמול הייתה סוג של אמירה ישראלית יותר חודרנית. היא לא התמקדה רק בנמלי היצוא שם הם מבריחים סחורות ונשק, אלא בתקיפה שחודרת לעומק תימן, ללב התימני – הבירה צנעא, שם יש מוסדות ממשל ומוסדות פיקוד ושליטה, ויש פגיעה בעורק חשוב. לשיטתי החות'ים גם את זה לא יבינו. הם ימשיכו לטווח את ישראל בתדירות עולה או יורדת, והם וימשיכו לעבוד עם איראן בנושא הזה".
"תקיפות העומק הללו הופכות את האחיזה שלהם בתימן ליותר חלשה. יש להם יריבים בתוך תימן. אפשר גם לעלות לצפון, לסעדה, עיר הבית שלהם, שם תהיה פגיעה בבני השבטים של השיעה התימנית".
"קונסיסטנטיות. ישראל להיות גם תגובתית. הכרזתם עלינו מלחמה? אוקיי, יש במזרח התיכון דוגמה לארגונים כמוכם שהכריזו מלחמה כמוכם, ראו מקרה חמאס וראו מקרה חיזבאללה, גם איראן חבוטה לחלוטין. יכול להיות שגם פגיעה באיראן תהיה פגיעה עקיפה בחותים. ישראל של אחרי 7 באוקטובר עם הביצועים שלה בארבעת החודשים האחרונים צריכה להמשיך במומנטום הזה. מצור ימי, כטב"מים טילים, מה שלא יהיה".
"יש להם אגן אנרגיה עצום שהחות'ים שמים עליו את היד", אמר בסיכום דבריו. "כל הנושא של ים סוף, ושל שינוע סחורות ונפט, וצריך לקחת את זה בחשבון. צריך לעלות קומה ולעשות את זה באופן שיטתי. לבוא עם החות'ים חשבון".
סייע בהכנת הכתבה: אחיעד לוק, 103fm