איראן, בהובלת משמרות המהפכה וכוח קודס, מפעילה מזה שנים מערך הברחות של אמצעי לחימה וכספים לטובת שלוחייה במזרח התיכון, בראשם חיזבאללה וחמאס. עד הפלת משטר אסד שימשה סוריה כנתיב הברחות מרכזי שסייע לחיזבאללה להתחמש באמצעי לחימה מתקדמים ומדויקים, שבחלקם נעשה שימוש בלחימה נגד ישראל.

ממסמכי שלל של חמאס שנתפסו ברצועת עזה במלחמת “חרבות ברזל” עולה תיאור מקיף של הנתיבים ששימשו את איראן להברחת אמצעי לחימה ביבשה, באוויר ובים לסוריה, ללבנון וליהודה ושומרון, לצד התייחסות למעצר בירדן של רשת מבריחים של התנועה ותיאור כיצד חמאס ואיראן מנסות להעביר אמצעי לחימה ליהודה ושומרון בניסיון להצית חזית נוספת נגד ישראל.  

תרשים קווי האספקה מסוריה ולבנון ליהודה ושומרון כפי שהוצג במסמך (צילום: המרכז למורשת המודיעין)
תרשים קווי האספקה מסוריה ולבנון ליהודה ושומרון כפי שהוצג במסמך (צילום: המרכז למורשת המודיעין)

איתור פיר מנהרה ברצועת עזה (צילום: דובר צהל)
איתור פיר מנהרה ברצועת עזה (צילום: דובר צהל)


מחקר חדש של מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית במרכז למורשת המודיעין (מל"מ) נותן הצצה על תעשיית ההברחות הנשק של טהרן ברחבי המזרח התיכון. לראשונה נחשפים בפומבי נתיבי אספקת הנשק והסמים של איראן והדמויות שעומדות מאחורי תעשיית ההברחות שפועלת על פני מדינות המזרח התיכון.

כמו כן מוצגים ניסיונות של ארצות הברית, ישראל וירדן למנוע את ההברחות, לצד המעורבות הרוסית שפעלה בחשאי למתן את ההברחות במשולש הגבולות סוריה-ירדן-ישראל.  

הפרסום והמחקר מתבססים על מסמכים רבים שנפלו שלל בפעילות צה״ל בעזה ונותחו על די השב״כ ואגף המודיעין של צה״ל. מהניתוח עולה כי איראן עשויה לפתוח נתיבים חדשים להברחות, כאשר סודאן הולכת לפצות על הנתיב הסורי שקרס בעקבות המהפכה בסוריה.

בפרסום החדש צוין כי "בכירים ׳בציר ההתנגדות׳ הודו בפומבי כי המהפכה בסוריה סגרה את קווי האספקה שעברו דרך סוריה, אולם ניסו להפחית מחשיבות הפגיעה האסטרטגית: מזכ”ל חיזבאללה, נעים קאסם, אמר בנאום כי בשל נפילת משטר אל-אסד, חיזבאללה איבד את ציר האספקה הצבאית שלו. הוא הוסיף כי ׳ההתנגדות׳ גמישה וכי אם השלטון החדש לא יאפשר העברת אמצעי לחימה, יהיה צורך למצוא דרכים אחרות".

שיטות ההסתרה האיראניות בהברחות הימיות ומפת המסלול הימי (צילום: המרכז למורשת המודיעין)
שיטות ההסתרה האיראניות בהברחות הימיות ומפת המסלול הימי (צילום: המרכז למורשת המודיעין)

מנהרה בסוריה (צילום: רשתות ערביות)
מנהרה בסוריה (צילום: רשתות ערביות)

עוד צוין כי: "מפקד משמרות המהפכה, חסין סלאמי, ציין כי כלל הדרכים שיכלו לשמש להעברת כוחות איראניים לסוריה נסגרו. עוד טען כי ׳חזית ההתנגדות׳ הפכה עצמאית ואינה תלויה באיראן". הודגש כי ״מלבד הפגיעה במשלוחי האמל”ח מאיראן לחיזבאללה, דווח כי המהפכה בסוריה גם עלולה לפגוע במאמצים של חיזבאללה לבצע את תהליך שיקום ההריסות בלבנון. ׳משקיפים׳ ציינו כי חיזבאללה הסתמך על איראן שתתמוך כלכלית ותעניק סיוע לוגיסטי כמו חומרי גלם ובנייה, אולם כעת האופוזיציה הסורית היא ששולטת על הגבולות ועל המעברים וחוסמת את נתיב האספקה מאיראן, דרך עיראק ודמשק״. 

איראן מייחסת חשיבות רבה לשלוחיה ברחבי המזרח התיכון כאמצעי למימוש האינטרסים הלאומיים שלה. השימוש בשלוחים, המהווים חלק מ”ציר ההתנגדות”, הפך לאחד היסודות המרכזיים בתפיסת הביטחון הלאומי של איראן ובפעילותה האזורית לאחר המהפכה האסלאמית, כאמצעי שמאפשר לאיראן לפעול נגד יריבותיה, ובעיקר ארה”ב וישראל, מבלי להיות מעורבת בעימות באופן ישיר.

נתיב ההברחות האוויריות מאיראן לסוריה (צילום: המרכז למורשת המודיעין)
נתיב ההברחות האוויריות מאיראן לסוריה (צילום: המרכז למורשת המודיעין)

מחברי המאמר  טוענים: ״איראן פעלה להפוך את חיזבאללה (הנתפס באיראן גם כזרוע אסטרטגית שלה מול ישראל) והארגונים הפלסטיניים לאיומים ישירים בסמוך לגבולותיה של ישראל. לצורך כך, היא סיפקה לארגונים אמצעי לחימה (אמל”ח) וסיוע צבאי ופיננסי נוסף בדרך היבשה, האוויר והים במשך שנים. מי שמובילים את הפעילות האיראנית הם אגף המבצעים המיוחדים בארגון המודיעין של משמרות המהפכה אגף 4000. בראשות ג’ואד ע’פארי, ויחידת המבצעים המיוחדים בכוח קודס על אדמת סוריה 18840 שמשתייכת ליחידה 840 בפיקודו של אצע’ר באקרי״. 

״מאז שנת 2007, ובמיוחד בעשור האחרון, נהנתה חמאס מתמיכה צבאית איראנית מסיבית שבאה לידי ביטוי באספקת אמל”ח איראניים, אימון פעיליה באיראן, העברה של ידע ויכולות איראניות דרך צירים שונים לרצועת עזה וליהודה ושומרון, וכן תמיכה כלכלית נרחבת. מפקד כוח קודס לשעבר, קאסם סלימאני, שנהרג בתקיפה אמריקאית בעיראק בינואר 2020, נחשב למי שביסס את הסיוע הצבאי לחמאס, בעיקר בתחום הרקטות והמנהרות, וגם כיום מוביל כוח קודס את הקשר הצבאי בין הצדדים. לסיוע האיראני היה תפקיד משמעותי בהכנות חמאס לקראת מתקפת ה-7 באוקטובר". 

הברחת נשק איראנית שסוכלה בדרכה לאיו''ש (צילום: תקשורת שב''כ)
הברחת נשק איראנית שסוכלה בדרכה לאיו''ש (צילום: תקשורת שב''כ)


"לצד הסיוע לחמאס ברצועת עזה, איראן גם הגבירה את מאמציה להבריח אמל”ח לפעילי הטרור ביהודה ושומרון. ההנחיה קיבלה ביטוי פומבי כאשר מנהיג איראן, עלי ח’אמנהאי, בנאום לציון ׳יום ירושלים העולמי קרא באופן חריג לחימוש ׳ההתנגדות׳ ביהודה ושומרון. מאז, הדגישו בכירים איראנים את חובתם לסייע לפלסטינים ביהודה ושומרון״ נכתב בפרסום.

"ההברחה ליהודה ושומרון כללה שני צירים עיקריים: הראשון עבר מסוריה לירדן, שם אמצעי הלחימה הועברו למבריחים בדואים, שהבריחו אותו דרך גבול ישראל ליהודה ושומרון; הנתיב השני התחיל בסוריה והמשיך דרך לבנון, משם הנשק הוברח ישירות לישראל. לאחר שחיזבאללה פתח את החזית נגד ישראל ב-8 באוקטובר 2023, הציר הלבנוני נחסם בחלקו בשל נוכחות מוגברת של כוחות הביטחון הישראליים בגבול הלבנוני״ מציינים חוקרי המרכז למידע מודיעין וטרור.

כוחות צה''ל במנהרה בעזה (צילום: REUTERS/Amir Cohen)
כוחות צה''ל במנהרה בעזה (צילום: REUTERS/Amir Cohen)


לראשונה מפרסם המרכז מסמך שנתפס על ידי צה״ל ומשרטט את נתיבי ההברחה המרכזים מאיראן לעזה, לבנון ואיו"ש. ״הקטע הראשון דן בקווי האספקה היבשתיים מאיראן לסוריה וללבנון, שעובדים דרך שלושה קווים", מפרט המסמך. 

"הקו הראשון עובר דרך העיר בגדאד, עובר דרך העיר אלרמאדי ומגיע למעבר אלבוכמאל בגבול הסורי-עיראקי, ואז עובר דרך העיר דיר אלזור הסורית, ואז לעיר תדמר, משם לדמשק ואז לבירות. הקו השני מתחיל מטהראן לעיר אלבצרה העיראקית ומשם לעיר בגדאד וממנה למעבר “אלתנף” בגבול הסורי-עיראקי ומשם לדמשק. הקו השלישי מתחיל מאיראן לעיר אלמצל העיראקית ומשם לעיר אלחסכה הסורית ומשם לעיר אדלה ואז לעיר אללאד’קיה, וזה קו שאינו פעיל", נכתב.

"האמצעים האמריקאים והישראלים היו מגוונים כדי לחסום את הקווים האלה באמצעות שליטה אמריקאית על אזורים אסטרטגיים בקרבת הקווים האלה או באמצעות התססת האזורים שתחת שליטת המשטר הסורי וגרימת כאוס פנימי בכמה אזורים, וכפיית סנקציות אמריקאיות על קבוצות ואישים שמעורבים בתיק הזה, ועד תקיפות אוויריות לשיבוש הקווים האלה״ נכתב במסמך. 

לא רק אמצעי נשק מועברים בנתיבי ההברחה. "צוין כי ישנם שני קווי אספקה, אשר דרכם מתנהלת גם הברחת סמים: הראשון מתחיל בחוות שבעא בדרום לבנון, משם לאזור בית ג’ן שבסוריה, אז לח’אן ארנבה, משם לכפר ג’אסם, ומשם לכפר נוא בדרום סוריה. לאחר מכן לדרעא שבגבול הסורי-ירדני ולתוך ירדן; הנתיב השני, מתחיל בגבול היבשתי בין עיראק לירדן כדי להבריח כלי נשק וכספים לתוך ירדן ומשם ליהודה ושומרון״. 

הברחות יבשתיות מאיראן לסוריה כפי שנמצאו במסמך (צילום: המרכז למורשת המודיעין)
הברחות יבשתיות מאיראן לסוריה כפי שנמצאו במסמך (צילום: המרכז למורשת המודיעין)

הברחות יבשתיות מאיראן לסוריה (צילום: המרכז למורשת המודיעין)
הברחות יבשתיות מאיראן לסוריה (צילום: המרכז למורשת המודיעין)


המסמכים שנתפסו מגלים את שיטות ההברחה החדשות שפיתחה איראן: "נעשה שימוש ב'שיטות חדשניות' כדי לעקוף את צעדי האבטחה בגבולות סוריה-ירדן ועיראק-סוריה: שימוש ברחפנים כדי להעביר כלי נשק וסמים; שימוש בצינורות נפט ישנים שמחברים בין ירדן לעיראק; שימוש בפליטים שעובדים בגבול בין סוריה לעיראק״. 

רחפנים שהופלו על ידי צבא ירדן (צילום: המרכז למורשת המודיעין)
רחפנים שהופלו על ידי צבא ירדן (צילום: המרכז למורשת המודיעין)


המחקר מגלה כי ירדן פעלה ופועלת בעוצמה כדי לשבש את פעולות הברחות בשטחה "בירדן קיימת מערכת ענפה של משפחות העוסקות בהברחות. שתי המשפחות המרכזיות הן משפחות אלסעיד ואלרמת’אן, כאשר מחמד אלרמת’אן מהווה את דמות המפתח בתהליך זה. מחמד אלרמת’אן הוא אחיו של מרעי אלרמת’אן, שנהרג בתקיפה אווירית ירדנית במאי 2023. במקביל, דיוויזיית השריון הרביעית של הצבא הסורי, בפיקודו של מאהר אל-אסד (אחיו של נשיא סוריה המודח), סייעה לפעילות באמצעות חיזבאללה״ מצוין בפרסום. 

בישראל מציינים בחיוב את היעילות והנחישות הירדנית ומביאים דוגמאות לפעילות שלהם אחת המרכזיות היתה לאחרונה: "כוחות הביטחון הירדניים סיכלו ניסיון של עשרות מבריחים המזוהים עם המיליציות הפרו-איראניות לחדור מכיוון סוריה עם כמות גדולה של אמצעי לחימה, בהם משגרי רקטות, מוקשים וחומרי נפץ, בנוסף לכמויות גדולות של סמים, כולל כחמישה מיליון כדורי קפטגון. מספר חיילי משמר הגבול נפצעו בחילופי האש, תשעה מהמבריחים נעצרו״.