המלצתו של ראש המוסד, דדי ברנע, לתקוף את איראן ישירות בתגובה להתקפות החות'ים על ישראל מעלה שאלות מהותיות לגבי האסטרטגיה הישראלית באזור. בני סבטי, חוקר המדור לחקר איראן במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), שוחח עם "מעריב" והסביר כי גישה זו אינה חדשה: "הדרישה הזאת או הכיוון הזה עלה לאורך השנים, גם לפני אוקטובר, בפי מומחים לאיראן, שחלקם הגדול באמת יוצאי איראן וגם מבינים את נפשם של האיראנים״.

לדברי סבטי, האירועים האחרונים רק המחישו לישראל את הצורך "להתעמק ולהתעסק עם איראן ישירות". הוא מדגיש כי "התקיפות הוכיחו עוד יותר שאיראן היא המעורבת הישירה, המחמשת, המאמנת והממנת כמובן, של כל האירועים האלה״. 

היירוט שנכשל (צילום :רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

בנוגע ליכולות הטכנולוגיות של איראן והחות'ים, סבטי מציין כי "אין לאיראנים מה לשדרג או איך לשדרג, ולחות'ים - כמובן שאין את הידע. האיראנים עדיין מתבססים על טילים מאוד ישנים של ברית המועצות לשעבר או צפון קוריאה - טילים משנות ה-60 וה-70״. עובדה זו התבטאה, לדבריו, בכך שגם כאשר "300 טילים כוונו לישראל בשתי התקיפות, הנזק היה מינימלי״.

מערכת היחסים בין איראן לחות'ים מורכבת יותר ממה שנדמה על פני השטח. סבטי מסביר: "בגלל המרחק שיש להם, אז יש להם מידה של עצמאות. גם בגלל שלמשל סוג השיעה הזיידית, הזרם הדתי שלהם, הוא קצת שונה מהזרם העדתי באיראן." עם זאת, סבטי מדגיש כי "האיראנים הציבו גם בתימן נציג של משמרות המהפכה, סוג של סולימאני שהיה בסוריה ובלבנון״. 

החות'ים (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)
החות'ים (צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)

התמיכה האיראנית בחות'ים כוללת גם סיוע מודיעיני משמעותי. סבטי חושף: "זה לא סתם שהם, למשל, ידעו לפגוע באוניות, כי האיראנים הביאו להם מודיעין כל הזמן. אוניה איראנית, שהאזינה לאוניות אחרות, הסתובבה בים הערבי במערב האוקיינוס ההודי והאזינה לאוניות זרות והעבירה את המידע לחות'ים״.

בהתייחסו לאפשרויות העומדות בפני ישראל, סבטי מציין את היתרון בתקיפת איראן על פני החות'ים: "כשמדינה מודרנית מתמודדת עם מדינה יחסית מתקדמת אחרת, או ארגון מחבלים מתקדם, אז ההישגים דווקא יותר טובים. אבל כשיש לך עסק עם ארגון מפוזר ומבוזר, שלא ברור איפה ההנהגה או הנכסים מסתובבים, אז קצת יותר קשה״. 

התקיפה בתימן  (צילום: רשתות ערביות)
התקיפה בתימן (צילום: רשתות ערביות)

לגבי ההשלכות האפשריות של תקיפה ישראלית באיראן, סבטי מזהה הזדמנות פוטנציאלית: "אם פוגעים במשמרות המהפכה, זה יכול להביא גם תקווה לציבור האיראני להתמרד, לצאת לרחובות, לעשות עוד קצת צרות ואתגרים למשטר האיראני״. עם זאת, הוא מזהיר מפני תגובה איראנית אפשרית כלפי מדינות המפרץ: "האיראנים יכולים להחליט לנקום במדינות ערב במפרץ הפרסי, הם מאיימים בזה כל הזמן״.

סבטי מסכם כי הפגיעה במקור התמיכה האיראני עשויה להיות אפקטיבית יותר מתקיפת החות'ים עצמם: "ברגע שהשלטר ירד בצד האיראני, או לפחות ייפגע אותו מקור מימון ואימון, אז בטח ובטח שתהיה לזה השפעה מאוד קשה על החות'ים, ממש עד כדי נטרול. ייתכן גם שהנציג האיראני אצל החות'ים יכול לבוא בדרישה ואפילו בתחנונים להפסיק את המעשים שלהם״.