תחקיר מקיף שפרסם העיתון האמריקאי "וושינגטון פוסט" חושף את השינויים המתרחשים בצפון רצועת עזה. על פי הדיווח, המבוסס על תצלומי לוויין, סרטונים וראיונות, צה"ל מבצע שינויים משמעותיים במרחב, הכוללים הקמת תשתיות צבאיות וסלילת צירים חדשים.
מניתוח תצלומי הלוויין עולה כי נסלל ציר צבאי חדש המתפרס מהים ועד גדר הגבול, בדומה לציר נצרים ההיסטורי. במסגרת העבודות, כך על פי הדיווח, נהרסה כמעט מחצית ממחנה הפליטים ג'באליה. בניגוד לציר נצרים שעבר באזור חקלאי, הפעם מדובר באזור עירוני. הפעילות הצבאית, על פי העיתון, כוללת הקמת עמדות מבוצרות ומוצבים בצורת ריבוע לאורך הציר. אף שצה"ל לא פירט את מטרת הפעילות, מעריכים מומחים כי הציר החדש עשוי להפריד בין צפון הרצועה לעיר עזה, ולשמש כאזור חיץ להגנה על יישובי הדרום.
נתוני האו"ם מראים כי יותר מ-100,000 פלסטינים עזבו את האזור, ונותרו בו כ-30,000 עד 50,000 איש בלבד. על פי הערכות האו"ם, שליש מהמבנים בצפון הרצועה נהרסו מתחילת המלחמה, בהם יותר מ-5,000 בג'באליה, יותר מ-3,000 בבית לאהיה ויותר מ-2,000 בבית חאנון.
העיתון מדווח כי סוגיית חזרת התושבים לצפון הרצועה מהווה נקודת מחלוקת מרכזית במגעים על הפסקת אש ועסקת שבויים. דובר משרד ראש הממשלה הבהיר כי לא תתאפשר חזרת תושבים לאזור כל עוד נמשכות הפעולות נגד הטרור, וכי הדבר נועד למנוע שימוש באזרחים כמגן אנושי. צה"ל מסר בתגובה לעיתון כי הוא תוקף "מטרות צבאיות בלבד" ונוקט "בכל האמצעים האפשריים למזער פגיעה באזרחים". הצבא הוסיף כי הוא מורה לאזרחים להתפנות "מאזורי לחימה כבדה".
המערכה הנוכחית בצפון הרצועה, שהחלה ב-5 באוקטובר, היא המבצע השלישי של צה"ל בג'באליה במלחמה הנוכחית. ב-23 באוקטובר הודיעו שירותי ההצלה בעזה כי אינם יכולים עוד לפעול באזור באופן בטוח, מה שהותיר את האזור ללא אמבולנסים וצוותי חילוץ.