נשיא מצרים, עבד אל-פתאח א-סיסי, התבטא לאחרונה באופן שנראה כרומז על המצב הפוליטי הרגיש בסוריה ועל החשש הבינלאומי סביב המשך שלטונו של בשאר אל-אסד. בנאומו, אמר א-סיסי: "אנשי מצרים ערניים, הם מבינים, הם מאמינים והם מתמודדים. בשביל המדינה שלהם, העם המצרי, אז אל תדאגו. למה? יש דברים שאיני יודע, אך עם רצון האל - ידיי לא יהיו מגואלות בדם ולא אקח את הכסף של אף אחד".
Egypt’s Sisi seems nervous after the fall of Assad pic.twitter.com/eW9skAdISP
— Open Source Intel (@Osint613) December 27, 2024
דבריו של א-סיסי עוררו תהיות בקרב פרשנים פוליטיים, שראו בהם רמזים ברורים לעמדתו בנוגע לנפילת המשטר הסורי האפשרית. על אף שלא הזכיר את שמו של הנשיא אסד, ההתבטאות הגיעה בצל דיווחים על התערערות השליטה הסורית בשל הלחצים הכלכליים, הפוליטיים והצבאיים הגוברים על המדינה.
המשבר הסורי פרץ בשנת 2011, כחלק מגל המחאות של "האביב הערבי", והפך במהרה למלחמת אזרחים קשה. שלטונו של בשאר אל-אסד עמד תחת איום משמעותי בשל התקוממות עממית, אך שרד בעיקר בזכות תמיכת בעלות בריתו – איראן, חיזבאללה ורוסיה.
מלחמת האזרחים, שהובילה למותם של מאות אלפים ולמיליוני פליטים, הותירה את המדינה שבורה כלכלית וחברתית. למרות ניסיונות לייצב את המשטר, התנאים הכלכליים הקשים והלחץ מצד כוחות אופוזיציה, יחד עם לחצים בינלאומיים, ממשיכים לעורר חשש מפני התמוטטות סופית של שלטון אסד.
מצרים נמנעה בדרך כלל מהתערבות ישירה במלחמה בסוריה, אך הביעה תמיכה בפתרון דיפלומטי לסיום המשבר. התבטאותו של א-סיסי משקפת את גישתו הזהירה, שמדגישה את שמירת הריבונות של מדינות האזור ואת הצורך להימנע מעימותים שמובילים לשפיכות דמים.
הנאום מהווה איתות ברור לעמדתה של מצרים, שצופה בחשש במתרחש בסוריה, ומדגישה את הצורך בשמירה על יציבות אזורית נוכח ההשלכות האפשריות של נפילת המשטר הסורי.