בזמן שישראל מתמודדת עם האיום הגובר מצד החות'ים בצפון תימן, פרופ' אמציה ברעם מסביר את המהלכים האסטרטגיים שמבצעת ישראל וכיצד הם מתמקדים בפגיעה במטרות אזרחיות וכלכליות, לצד מתקנים צבאיים. לפי ברעם, המטרה היא ליצור לחץ ישיר ועקיף על המשטר החות'י, הפועל בשיתוף פעולה עם איראן וממשיך להוות איום בטחוני לישראל.

פגיעה בתשתיות אסטרטגיות – מנוף לחץ אפקטיבי
"הרסנו להם את מגדל הפיקוח בשדה התעופה״, מספר פרופ' ברעם כדוגמה להשפעה כפולה של פעולה מסוג זה. "מגדל הפיקוח הוא לא רק מתקן טכני - הוא כלי קריטי בתפקוד המדינה. הפגיעה בו מגבילה את האליטה ואת מעמד הביניים. האליטה, שתלויה בנסיעות לחו"ל לצרכים מדיניים ואישיים, מוצאת את עצמה מוגבלת. גם המעמד הבינוני, שנוהג לטוס לחו"ל, נפגע באופן משמעותי. זה לא רק מכביד על החיים היומיומיים, אלא גם מפעיל לחץ ישיר על המשטר״. 

ההכנות לתקיפה והמראת המטוסים של חיל האוויר לתימן (צילום: דובר צה''ל)
ההכנות לתקיפה והמראת המטוסים של חיל האוויר לתימן (צילום: דובר צה''ל)

בנוסף, ההשפעה אינה רק פנימית: "הרס מגדל הפיקוח מקשה גם על נחיתת מטוסי התובלה האיראניים״, הוא מסביר. "מטוסים אלה משמשים להעברת חלקי טילים מאיראן לתימן - כנגד ישראל. זה הישג אסטרטגי משמעותי שמונע התעצמות חות'ית נוספת״.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות<<

ברעם מדגיש את האתגרים המבצעיים בפעולה כה רחוקה: "תימן נמצאת במרחק של כ-2,000 ק"מ מישראל. כל פעולה מחייבת שימוש בחיל האוויר, וזה מסוכן וגם יקר מאוד. מעבר לכך, יש קושי מודיעיני לאתר מטרות מדויקות. המטרות הצבאיות מפוזרות בצפון תימן, ולעיתים קשה לזהות אותן״. 

לדבריו, פגיעה במטרות צבאיות בלבד - אינה מספיקה. "אין לנו מספיק מודיעין כדי לתקוף רק מתקנים צבאיים בצורה אפקטיבית, ולכן יש צורך לפגוע גם בתשתיות אזרחיות וכלכליות שמזינות את המשטר ומאפשרות לו להמשיך לפעול״.

ת'קיפת נמל התעופה בצנעא, תימן (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')
ת'קיפת נמל התעופה בצנעא, תימן (צילום: רשתות חברתיות, שימוש לפי סעיף 27 א')

ישראל החלה לאחרונה בפעולות ממוקדות נגד תשתיות אזרחיות, וברעם מסביר מדוע מדובר בצעד הכרחי: "תקפנו מתקנים אזרחיים כמו מיכלי אחסון נפט, מתקני נמל, סירות גרר בנמלים, ואף תחנות ייצור חשמל. מטרות אלה פוגעות ברמת החיים של המעמד הבינוני והעני כאחד, שממילא סובל ממחסור בסיסי, במיוחד באזורים כמו צפון תימן״.

הפגיעה בתשתיות אזרחיות לא נועדה רק לפגוע בחיי היומיום של התושבים, אלא גם לערער את תפקוד המדינה כולה. "במובנים רבים, צפון תימן מתפקדת כמדינת טרור״, הוא מסביר. "כל מנגנון המדינה – מהנמלים ועד לתשתיות החשמל – משרת את מאמצי הטרור ומקושר לאיראן. פגיעה במנגנונים אלה פוגעת ישירות ביכולת הפעולה של המשטר החות'י״. 

פרופ' ברעם מדגיש כי ההתמקדות במטרות אזרחיות וכלכליות בצפון תימן היא חלק מאסטרטגיה רחבה יותר להפעלת לחץ על המשטר החות'י. "המטרה אינה רק לעצור את הטילים הנורים לישראל, אלא לשתק את מנגנון המדינה שמאפשר את קיומם של החות'ים ככוח טרור אזורי״. 

התקיפה בתימן (צילום: רויטרס)
התקיפה בתימן (צילום: רויטרס)

לדבריו, ישראל צריכה להמשיך ולפגוע במטרות אזרחיות מרכזיות כמו תחנות חשמל, מתקני נמל וגשרים. "צפון תימן היא מדינת טרור, והמנגנון שלה הוא הבעיה. אם נמשיך לפגוע באותם מתקנים חיוניים, נוכל לשנות את המאזן וליצור לחץ פנימי שישפיע על ההנהגה החות'ית, ובסופו של דבר גם על איראן״.