תחקיר שפורסם היום (ראשון) בעיתון ה"ניו יורק טיימס" חושף את שיטות המודיעין הישראלי המתוחכמות, שהובילו בין היתר לחיסול שורה ארוכה של מחבלי חיזבאללה, מבצע הביפרים ושאר מתקפות ומבצעים חסרי תקדים של ישראל לאורך המלחמה.
חמישה גורמים בישראל ובאירופה מכהנים בהווה וחלקם בעבר שהתראיינו לתחקיר חושפים כי החל משנת 2012, אנשי יחידת 8200 החלו בהאזנות ובאיסוף שלל מידע, כולל פרטים על מקומות המחבוא הסודיים של מנהיגי חיזבאללה, בהם חסן נסראללה, ועל ארסנל הטילים והרקטות של הארגון.
עם בנייתו של חיזבאללה מחדש מאז מלחמת לבנון השנייה ב-2006, המוסד החל בשורה של גיוסים, שהביאו להתגבשותה של רשת רחבה של מקורות אנושיים, כך על פי עשרה גורמים אמריקאים וישראלים בהווה ובעבר.
המוסד גייס אנשים בלבנון כדי לעזור לחיזבאללה לבנות מתקנים סודיים לאחר המלחמה. מקורות המוסד סיפקו לישראלים מידע על מקומות המחבוא וסייעו במעקב אחריהם, כך על פי שני גורמים רשמיים בתחקיר המדובר.
רה"מ בנימין נתניהו ביקר אז במטה של יחידה 8200. כשראש היחידה הציג לו את ערימות הנייר המודפסות, ובהם שלל המידע המודיעיני שנצבר, הוא אמר לנתניהו: "עכשיו אתה יכול לתקוף את איראן", כך על פי שני גורמי ביטחון ישראלים. עם זאת, התקיפה לא אירעה.
לדברי שני גורמי ביטחון ישראלים, עם סיום מלחמת לבנון השנייה, היו לישראל "תיקי יעד" לכ-200 מנהיגי חיזבאללה, פעילים, מחסני נשק ומיקומי טילים. עד מבצע הביפרים שפרץ בספטמבר, היה כבר מדובר בעשרות אלפי תיקים כאלה.
כדי להשיג יתרון במלחמה עם חיזבאללה, ישראל פיתחה גם תוכניות לחבל בארגון מבפנים. יחידת 8200 והמוסד דגלו בתוכנית לספק לחיזבאללה מכשירים ממולכדים שעלולים להתפוצץ במועד עתידי, כך לפי שישה גורמי ביטחון ישראלים. בתוך קהילת המודיעין הישראלית, המכשירים היו ידועים כ"כפתורים" שניתן להפעיל בכל רגע נתון שישראל תראה לנכון.
עיצוב וייצור הכפתורים היה פשוט יחסית. מהנדסים ישראלים שלטו בהנחת חומרי נפץ מסוג PETN בתוך הסוללות של מכשירים אלקטרוניים, והפכו אותם לפצצות קטנות. החלק הקשה יותר נפל על המוסד, שבמשך כמעט עשור שכנע את חיזבאללה לרכוש ציוד צבאי ומכשירי תקשורת מחברות נפץ ישראליות.
בשנת 2014 ניצלה ישראל את ההזדמנות כאשר חברת הטכנולוגיה היפנית iCOM הפסיקה לייצר את מכשירי קשר IC-V82 הפופולריים שלה. המכשירים, שהורכבו במקור באוסקה, יפן, היו כל כך פופולריים, שההפצה שלהם כבר נעשתה ברחבי אסיה. חיקויי המכשירים נמכרו בפורומים מקוונים ובעסקאות בשוק השחור.
ב-8200 כבר גילו שחיזבאללה חיפש במיוחד את אותו מכשיר, כך לפי שבעה גורמים ישראלים ואירופים. פעילי חיזבאללה אפילו עיצבו אפוד מיוחד לחיילים שלהם, עם כיס חזה המותאם למכשיר.
ישראל קיבלה את האות והחלה לייצר חיקויים משלה של מכשירי הקשר עם שינויים קטנים, ביניהם הסלקה של חומר נפץ לתוך הסוללות שלהם, מספרים שמונה גורמים ישראלים ואמריקאים. החיקויים הראשונים מתוצרת ישראל הגיעו ללבנון ב-2015, ומהם נשלחו לחיזבאללה יותר מ-15,000 יחידות.
בשנת 2018, קצינת מודיעין ישראלית של המוסד ניסחה תוכנית שתשתמש בטכניקה דומה כדי להשתיל חומר נפץ לתוך סוללת ביפר. מפקדי המודיעין הישראלים בחנו את התוכנית, אך קבעו כי השימוש של חיזבאללה בביפרים אינו נרחב מספיק, לדברי שלושה גורמים. לפיכך, התוכנית נגנזה.
במהלך שלוש השנים הבאות, היכולת הגוברת של ישראל לפרוץ לטלפונים סלולריים הותירה את חיזבאללה, איראן ובעלות בריתם יותר ויותר זהירות משימוש בסמארטפונים. קצינים ישראלים מיחידה 8200 סייעו בזריעת הפחד, כשהם משתמשים בבוטים ברשתות החברתיות כדי לדחוף דיווחים בשפה הערבית על יכולתה של ישראל לפרוץ לטלפונים, כך לפי שני קצינים מהיחידה.
כתוצאה מכך, הנהגת חיזבאללה המבוהלת החליטה להרחיב את השימוש בביפרים. מכשירים כאלה אפשרו להם לשלוח הודעות ללוחמי הארגון, מבלי שיחשפו נתוני מיקום. כמו כן, לא היו בהם מצלמות ומיקרופונים שעלולים להיפרץ.
בתוך כך, חיזבאללה החל לחפש אחר ביפרים עמידים מספיק לתנאי לחימה. קציני מודיעין ישראלים שקלו מחדש את פעולת הביפר, ופעלו לבניית רשת של חברות לייצור חומרי נפץ כדי להסתיר את מוצאן ולמכור את המוצרים לחיזבאללה.
בסופו של דבר, החליטו קציני מודיעין ישראלים לתקוף את המותג הטיוואני "גולד אפולו", המוכר בשוק בעיקר בשל ייצור הביפרים שלו. לשוק חברות מוצרי הנפץ הצטרפו במאי 2022 שני חברות נוספות. האחת, בשם BAC Consulting בבודפשט. והשנייה חודש לאחר מכן בבולגריה, בשם Norta Global Ltd.
BAC Consulting רכשה הסכם רישוי מ"גולד אפולו" לייצור דגם ביפר חדש המכונה AR-924 Rugged. הוא היה מגושם יותר מהביפרים הקיימים של "גולד אפולו", אך זכה לקידום בשל היותו עמיד למים ועם חיי סוללה ארוכים יותר מאשר שאר המכשירים של המתחרים.
גורמים ישראלים טוענים כי ייצור הביפרים היה תחת פיקוחו של המוסד. באמצעות מתווכים, החלו סוכני המוסד לשווק את הביפרים לרוכשי חיזבאללה והציעו מחיר מוזל לסיטונאות, רכישה בכמות גדולה.
לאחר שנתניהו השתכנע באחת הפגישות במרץ 2023 עם ראש המוסד, דוד ברנע, כי הביפרים חסינים ואינם עלולים להישבר, המוסד שלח את הסחורה הראשונה של הביפרים לחיזבאללה.
באוקטובר 2023 מנתחי מודיעין ישראלים, שעקבו כל העת אחר השימוש במכשירים, גילו בעיה אפשרית במבצע. לפחות טכנאי חיזבאללה אחד החל לחשוד שמכשירי הקשר עשויים להכיל חומרי נפץ חבויים, לפי שלושה גורמי ביטחון ישראלים. ישראל טיפלה בזה במהירות עוד השנה, והרגה את הטכנאי בתקיפה אווירית.
במשך כמעט שנה, המודיעין הישראלי וחיל האוויר ניהלו כ-40 תרגילי מלחמה שנבנו סביב חיסול נסראללה ומנהיגים בכירים אחרים בחיזבאללה, אמרו שני גורמים ישראלים.
לאורך הדרך, ישראל אספה פרטים ארציים ואינטימיים על מפקדי חיזבאללה, לרבות זהות ארבע מאהבותיו של פואד שוכר, חבר מייסד של חיזבאללה.
בשלב מסוים השנה, שוכר ביקש סיוע מאיש הדת הדתי הגבוה ביותר של חיזבאללה להתחתן עם כל ארבע הנשים, כך לפי שני פקידים ישראלים ופקיד אירופי. איש הדת, האשם ספי א-דין, ארגן ארבעה טקסי חתונה נפרדים טלפונית עבור מר שוכר.
בסוף אוגוסט כתב ברנע מכתב חשאי לנתניהו, שדגל ביציאה למערכה של שבועיים-שלושה, שכללה חיסול של יותר ממחצית מיכולות הטילים של חיזבאללה והשמדת מתקנים. במקביל, גורמים בכירים בצבא החלו במאמץ משלהם לעודד את נתניהו להגביר את המערכה נגד חיזבאללה.
עם זאת, מידע מודיעיני חדש שיבש את התכנון. גורמים רשמיים טענו בתחקיר כי פעילי חיזבאללה חשדו כי ניתן לחבל באיתור הביפרים. ב-11 בספטמבר זיהה המודיעין כי חיזבאללה שולח חלק מהביפרים לאיראן לבדיקה, וגורמים רשמיים ישראלים ידעו שזה רק עניין של זמן עד שהמבצע החשאי יתפוצץ.
ב-16 בספטמבר, תניהו נפגש עם ראשי הביטחון הבכירים כדי לשקול האם לפוצץ את האימונים בפעולת "השתמש בזה או לאבד את זה", לפי ארבעה גורמי ביטחון ישראלים. חלקם התנגדו לכך, ואמרו שזה עשוי לעורר מתקפת נגד מלאה של חיזבאללה ואולי למתקפה של איראן.
נתניהו הורה על המבצע. למחרת, בשעה 15:30 שעון מקומי, הורה המוסד לשלוח הודעה מוצפנת לאלפי ביפרים. שניות לאחר מכן הם כבר התפוצצו על פניהם של עשרות בני אדם, ברובם פעילי חיזבאללה.
לאחר מכן, במודיעין התקבל מידע חדש לפיו נסראללה מתכנן לעבור לבונקר אחר, כזה שיהיה הרבה יותר קשה לפגיעה בו. ב-26 בספטמבר, עם כוונתו של נתניהו לטוס לניו יורק לעצרת האו"ם, התכנס ראש הממשלה עם יועציו המדיניים, המודיעיניים והצבאיים הבכירים כדי לדון באישור חיסולו של נסראללה.
נתניהו ויועצים בכירים נוספים התנגדו להודיע לממשל ביידן על החיסול. הם האמינו שגורמים אמריקאים ידחו את המתקפה, אך ארה"ב תבוא להגנתה של ישראל במקרה שאיראן תנקום. לבסוף, הוסכם להשאיר את האמריקאים מחוץ לתחום הידיעה על המבצע. נתניהו אישר את החיסול למחרת, לאחר שנחת בניו יורק ושעות בודדות לפני שעמד על הדוכן באו"ם.
גורמים מודיעיניים חשפו כעת כי בעוד נסראללה היה מוחבא בתוך בונקר חיזבאללה 40 רגל מתחת לאדמה במהלך יום החיסול, ה-27 בספטמבר, עוזריו דחקו בו ללכת למקום בטוח יותר.
פרטי מודיעין חדשים מגלים כי נסראללה הגיב בביטול להמלצתם וכי הוא סבר שלישראל לא היה עניין במלחמה בקנה מידה מלא. מה שנסתר מעיניו היה שישראל כבר עקבה אחר תנועתו במשך עשרות שנים. למחרת, גופתו של נסראללה נמצאה במעין תנוחת חיבוק לצד גנרל איראני בכיר שבסיסו בלבנון. שניהם מתו מחנק, כך על פי ממצאי המודיעין.
לפי מקורות בעיתון "אל ערביה", איראן לא סומכת על חיזבאללה שיחקור היטב את הנסיבות שהובילו לפיצוץ הביפרים ומכשירי הקשר, ושלחה משלחת לביירות שתפקידה לחשוף ניסיונות לחבל באספקת ציוד רדיו.
שר הפנים הלבנוני בסאם מולווי הדגיש כי "כל כוחות הביטחון חייבים להבחין בכל תנועה חשודה, וכולנו חייבים להיות בכוננות". הוא הוסיף כי "הדגשנו את הצורך במצלמות כדי לנטר כל תנועה בכל האזורים. יש צורך בתיאום בין כל כוחות הביטחון כדי להתמודד עם האתגרים".
לדברי השר, "ישנה פריצה והאויב הישראלי משתמש בטכניקות טכנולוגיות מתקדמות. קיימנו דיון בנושא החקירות הקשורות לפיצוצים והדגשנו את הצורך במעקב אחר תנועת המצלמות והתנהגות שירותי הביטחון".