תימן היא מדינה שבטית. גם כשהיה ממשל מרכזי לכאורה בצנעא, בכל מקום מחוץ לערים הסתובבו אנשים עם נשק. אין גבר שהולך בלי הג'נביה – הפיגיון המעוקל וקלשניקוב. גם נערים צעירים. החלוקה השבטית חשובה. מה שמאחד את השבטים הוא הדת, לא השלטון. ובתוך האיחוד הזה, יש שבטים סונים ושיעים.
החות'ים הם חלק מהמיעוט השיעי של תימן (כ-30%) שנמנה עם שתי קבוצות עיקריות: הזיידים והאיסמעילים. הזיידים הם הקבוצה האגרסיבית יותר, והאיסמעילים, למרות שיש בעברם אלימות רבה, הם החלק הפחות לוחמני והם קבוצת הרוב בתוך השיעים. המרכז החות'י הוא בסעדה, בהרים של צפון תימן. צנעא, בירת תימן באופן מסורתי, היא בתוך החלק השיעי של תימן.
לעימות בין החות'ים לבין הממשל המרכזי של תימן יש היסטוריה בת כ-30 שנה. ב-2008 חילץ השלטון המרכזי בצנעא את היהודים מסעדה, שכן החות'ים איימו להתנכל להם – פחות בגלל יהדותם ויותר מכיוון שהממשל התימני היה בקשרים עם ארצות הברית.
האיראנים זיהו את הפוטנציאל החות'י ובהיותם בני אותה אמונה שיעית – טיפחו ואימנו אותם. כל מה שצריך הוא ליצור ברית שבטים סונית או אפילו שיעית שמתחרה בחות'ים ולדחוק אותם לנחלה שלהם. אלו הן הנשימות הארוכות של תימן. של השבטים של תימן.
ב-2015 השתלטו החות'ים על צנעא. עם פרוץ המלחמה בעזה ובעקבותיה עם לבנון, החליטו החות'ים לפגוע בנתיבי השיט בים האדום ולפגוע בישראל כלכלית ואם אפשר – גם פיזית.
אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות<<
המלחמה בים האדום לא החלה באוקטובר 2023, אם כי עד עכשיו הוחזקה מתחת לרדאר. הפעילות הצבאית הישראלית מתרחשת כ-13 שנים. על פי סוכנות המודיעין "סטרטפור", יש בסיס ימי ואווירי ישראלי באיי דחלאק – קבוצת איים שנמצאת מול מסאווה, עיר החוף והנמל הראשי של אריתריאה. על פי אותם מקורות, ישראל מחזיקה תחנות מכ"ם על הר אמבה סאוורה, המתנשא לגובה 3,000 מטר מעל פני הים.
לפי הטענות ופירסומים זרים, לישראל ולאריתריאה יחסים קרובים. ישראל עסקה ועוסקת באימון ואספקת נשק למדינה שנחשבת לאחת מהרודנויות האפלות באפריקה ובעולם. ביצור גדר הגבול בין ישראל למצרים בין 2010 ל-2013 הוא חלק מהסכם בין ישראל ואסיאס אפווארקי, הרודן האריתריאי, יותר למנוע תיקווה ובריחה של צעירים וצעירות מהארץ המוכה והענייה, מאשר להגן על ישראל מהפליטים שנמלטו.
בתמורה להקמת הגדר, קיבלה ישראל את הנמל (ושדה התעופה) באיי דחלאק. אלו הוקמו על ידי הסובייטים בזמן המלחמה הקרה כשאתיופיה הייתה בת בריתם ושלטה באריתריאה. מיקומם של איי דחלאק, מול מסאווה באריתריאה, מהווה נקודת קפיצה נוחה לצפון תימן, מרחק של כ-150 קילומטרים מאל חודיידה, הנמל העיקרי המשמש את החות'ים.
עוד טוענים הפרסומים כי הצי הישראלי מחזיק במקום ספינות מסוגים שונים והגעתן של הנחתות החדשות – או ספינות הנחיתה החדשות – מאפשרות גמישות בהנחתת ואספקת כוחות לאורך חופי הים האדום, וייתכן גם המפרץ הפרסי.
ייתכן שהפרסום על ההצעה הישראלית להכרה בסומלילנד, קרן אפריקה שמדרום לאריתריאה, היא מעשה בדיעבד ויש שם כבר נוכחות ישראלית. אם כי לא בטוח שאלו הכוונות הישראליות. יש לקוות שהן לא. אין טעם להנחית כוחות בתימן. יעיל יותר לסגור שדות תעופה ומרחב אווירי ולהשבית נמלים בעיקר נגד הגעת טילים בליסטיים מאיראן. המל"טים למיניהם פחות בעיה.
הנכון הוא כמובן "רגליים על הקרקע" – הנחיית ואספקת כוחות של השבטים המקומיים נגד החות'ים ודחיקתם צפונה לאזורי השליטה שלהם על גבול סעודיה. ניתוק צינורות חמצן צבאיים ואזרחיים ותסיסה פנימית נגדם.
החוף התימני הארוך מהווה מקום טוב לארוב לנתיבי שייט והרמה הגבוהה עליה יושבת צנעא, היא מקום מצוין לתחנות התראה ומכ"ם. כל אלו התבטאו בתקיפות לעומק סעודיה ושדות הנפט ולפגיעה בנתיבי המים הבינלאומיים. אבל באלו קל לפגוע והם כבר נפגעו. את המימון, מ-2015, גזרו החות'ים מהנפט, הגז, הקפה והגאת שהם מוכרים לקרובים ולרחוקים. כל אלו כנראה כבר לא ייוצאו בתקופה הקרובה והרס מזחי הנמלים מונע אספקה של טילים בליסטיים וחימוש אחר.
ישראל לא יכולה או צריכה לכבוש את תימן או לפשוט עליה. העיתונות הישראלית כבר בשרה שצה"ל שוקל מצור ימי על תימן – הדרך היחידה הפתוחה בפני ישראל. אוניות סוחר ומכליות בין כה וכה לא יכולות להגיע למסוף הדלקים של אל-חודידה ולנמלים שמצפון לה.
מה שנשאר הן השיטות העתיקות של הברחה מצד לצד בים האדום – ים צר יחסית וסוער, משובץ בהרבה איים שאפשר להתחבא ולהמתין בהם. סוחרי נשק ישמחו לספק נשק לחות'ים. אלא שהצינורות המזינים את הכסף נחתכו. נשארה התמיכה האיראנית. אם יש סיבה לחיל הים הישראלי לפטרל יותר ולחפש בעזרת כטמ"מים וכטב"מים ספינות וסירות מהירות – זה על מנת לעצור את הברחות הנשק.
מצרים נפגעה יותר
החות'ים הם יותר מטרד מסכנה. אחרי שנה של הטרדות, הדבר הגדול שהשיגו הוא לא פגיעה בישראל ותושביה, אלא פגיעה במצרים ובחברות הספנות שלא יכולות לחצות דרך תעלת סואץ ולהקיף את אפריקה.
גם דברי הרהב של עיתונאים ופוליטיקאים ישראלים על לפגוע בטהרן מוגזמים במקצת. האיראנים הם ספקי הנשק ושותפים לאמונה דתית, אבל ספק אם הם באמת אלו שנותנים הוראות לחות'ים והאינטרס של כל הציים שפועלים בים האדום ובאוקיאנוס שמחוץ למצרי באב אל-מנדאב הוא לחנוק את הסיוע לחות'ים.
ובמקביל, יש לחלק הסוני של תימן, בדרום תימן, שבירתה עדן, לא מעט קבוצות חמושות שלא אוהבות את החות'ים. תימן היא ארץ שבטית, וגם בתקופה בה הייתה חלק מהאימפריה העות'מנית הטורקית, האימפריה שלטה בה בעיקר על ידי בריתות מתחלפות עם השבטים.
באזורים שבטיים צריך לזהות את השבט הגדול והאגרסיבי שיש לו פוטנציאל ומנהיגות ולטפח אותו אם אתה רוצה לנצח קבוצה אחרת. ייתכן שזה כבר נעשה, ייתכן שיש לא מעט שבטים שמחכים להיחלשותם של החות'ים על מנת להוות את "הרגליים שעל הקרקע" שישראל ושאר הכוחות שפועלים בים האדום מחכים להם על מנת לדחוק את החות'ים צפונה להרים של סעדה ולהחזיר אותם לגודלם האמיתי.
הכותב הוא סופר ועיתונאי שדיווח מתימן ומסוריה. ספרו ה-20, "ההרפתקנים", ראה אור השנה.