ג'ון ספנסר, מומחה בינלאומי מוביל ללוחמה אורבנית חושף בראיון מיוחד ל"מעריב" כיצד ארגון הטרור חמאס הפך את מערכת הבריאות בעזה למערך צבאי. ספנסר הסביר בראיון מדוע פעולות צה"ל בבתי החולים הן חוקיות ושיבח את הטקטיקה הייחודית של צה"ל בזיהוי מחבלים המתחזים לחולים.

"המחקר שלי הראה שכבר ביום הראשון למלחמה, חמאס לא הותיר שום בית חולים נקי משימוש לצרכי טרור, ומאז התופעה רק גדלה", קבע ספנסר, ראש המחלקה ללוחמה אורבנית במכון המלחמה המודרנית (MWI) בווסט פוינט, ששירת 25 שנה כחייל חי"ר ושתי תקופות שירות בעיראק.

פינוי האוכלוסייה מבית החולים בעזה (צילום :דובר צה"ל)

במאמר שפרסם ספנסר בעבר ב"ניוזוויק" הוא הסביר את המסגרת המשפטית של פעילות צה"ל באתרים שנחשבים להומניטריים כמו בתי חולים כך: "בתי חולים זוכים להגנה מיוחדת על פי החוק הבינלאומי, בהיותם מקומות מקלט. אולם החוק גם אוסר במפורש על שימוש בבתי חולים להסתרת מטרות צבאיות מפני תקיפה".

בראיון כעת התייחס ספנסר לדילמה המרכזית: "ביחס לדיני המלחמה של המשפט הבינלאומי, במידה והתגלה כי בית חולים משמש עבור פעילות מלחמה בידי האויב, אחת הדרישות העיקריות הוא להודיע לאויב מראש כי במידה והוא לא יעזוב את בית החולים - הצבא יתקוף". אולם, הוא מוסיף, "הבעיה המרכזית היא שאחרי שאתה מודיע לאויב על כוונתך לתקוף, האויב כמובן ינצל את ההודעה כדי לברוח או להתכונן להתקפה".

טקטיקה ייחודית

לדברי ספנסר, צה"ל פיתח שתי טקטיקות מרכזיות להתמודדות עם אתגר זה: "צה"ל לרוב יקיף את בית החולים ויקרא למחבלים לצאת, כשבמקביל הוא משתמש בטכניקת זיהוי פנים מתקדמת המאפשרת לזהות פעילי חמאס ש'מסתננים' בין האזרחים". בראיון הוא מספר כי "קצין אמר לי שלרוב פעילי החמאס ינסו להיראות כחולים המסכנים ביותר, בכיסאות גלגלים ועם קביים, או יסתובבו כשהם מחזיקים בידיהם תינוק חולה".

"אני חושב שהטקטיקה פה ייחודית", מדגיש ספנסר בראיון, "האופן שבו צה“ל הגן על חפים מפשע, מבלי לאבד מכמות המחבלים שיברחו, מראה על שיפור מרשים בצמצום היחס שבין פגיעה בחפים מפשע לפגיעה באנשי חמאס ועצירתם. איסוף המודיעין והיציאה לפעולה בצורה כה מהירה היא די מדהימה". 

מעצר מחבלים בעזה (צילום: דובר צה''ל - ארכיון צה'',דובר צהל)
מעצר מחבלים בעזה (צילום: דובר צה''ל - ארכיון צה'',דובר צהל)

שימוש שיטתי בבתי חולים

במאמרו ב"ניוזוויק", תאר ספנסר את היקף התופעה: "כמעט בכל בית חולים אליו הגיע, צה“ל חשף ופרסם שימוש צבאי של חמאס בבית החולים. בבית החולים שיפא נמצאו ראיות להחזקת חטופים, כלי נשק ותחמושת, ומנהרת ענק עם תשתית פיקוד ושליטה. במקרים אחרים תועדו מחבלי חמאס יורים מתוך בית החולים שייח' חמד, ואחרים יורים רקטות ליד בית החולים אל-קודס ומיד רצים פנימה".

"הבעיה היא", מוסיף ספנסר בראיון, "שלאחר שצה"ל מסיים את פעילותו, תוך מאמצים רבים שלא לפגוע במבנה ותשתיות בית החולים, לא עוברים ימים רבים וחמאס כבר חוזר לעשות בבית החולים שימוש לצרכי מלחמה". 

מעצר מחבלים בעזה (צילום: דובר צהל)
מעצר מחבלים בעזה (צילום: דובר צהל)

המלצות לצה"ל והביקורת הבינלאומית

בראיון, ספנסר מחזק וממליץ: ”חשוב מאוד שצה“ל ימשיך להראות בפני המצלמות את הנשק שנמצא בבתי החולים, את שמות מחבלי חמאס, ואת הסרטונים שמראים שהנזק שקרה לבית החולים נעשה במסגרת חילופי אש עם מחבלים שהונחו לעזוב". 

הוא גם מותח ביקורת על התקשורת הבינלאומית: "למרות שהתקשורת הבינ"ל לא מציגה או מתייחסת לחומר שצה"ל משתף אותם, כפי שמראה דו"ח מרכז הנרי ג‘קסון, חשוב שלכל הפחות הציבור הישראלי והתקשורת הישראלית יכירו את הדברים ויפרסמו אותם".

במאמרו הוא מזהיר: "העובדה שהצלב האדום, ארגון הבריאות העולמי והאו"ם מגנים את ישראל על חיפוש בבתי חולים, ומעולם לא גינו את חמאס על השימוש בבתי החולים מלכתחילה, היא מדאיגה. זה יוצר תפיסה בעולם שבתי חולים חסינים לחלוטין מפעולה צבאית, מה שמעביר מסר לכל הארגונים הטרוריסטיים שהשימוש בבתי חולים הוא אסטרטגיה צבאית יעילה, גם אם בלתי חוקית“.

לקריאה נוספת מפרסומיו של ג'ון ספנסר.