לאחר יותר מעשור של מלחמת אזרחים ועיצומים בינלאומיים, סוריה מתמודדת עם משבר אנרגיה חמור שמביא עמו הזדמנויות ואתגרים לאזור כולו. עבור ישראל, ההתפתחויות בסוריה עשויות להשפיע על היציבות האזורית ולספק אפשרויות לחיזוק האינטרסים הביטחוניים והמדיניים.
לדברי החוקר בועז שפירא ממכון המחקר 'עלמא': "מלחמת האזרחים בסוריה גרמה נזקים בלתי הפיכים לכלכלה הסורית, ובמיוחד למגזר האנרגיה. הסנקציות שהוטלו על המדינה לאורך השנים - החל משנות ה-80 וה-90 בשל תמיכתה בטרור, ועד הסנקציות המחמירות לאחר 2011 - מנעו מסוריה לייבא או לייצא נפט ודלקים, השקיעו את המדינה בבידוד כלכלי, ופגעו ביכולת שלה לשקם את מערכות האנרגיה".
במהלך שלטון אסד, סוריה נשענה במידה רבה על איראן, שסיפקה לה באופן קבוע נפט גולמי, דלקים ומוצרים נלווים. אך עם הפלת משטר אסד, הופסקה התמיכה האיראנית ועמה גם אספקת הנפט מעיראק. הכורדים, שהחזיקו בשליטה על שדות נפט רבים בצפון מזרח סוריה, עצרו גם הם את אספקת הנפט למשטר החדש, מה שהעמיק את המשבר. "נכון להיום, סוריה סובלת ממחסור חמור בדלק ובאנרגיה, מה שמקשה עוד יותר על שיקום הכלכלה", אומר שפירא.
ממשלת המעבר בראשות פארוק א-שרע פנתה למערב ולמדינות המפרץ בבקשת סיוע לשיקום סוריה, בדגש על הסרת הסנקציות הכלכליות שהוטלו על המדינה. "זו פנייה שמטרתה ברורה – להוציא את סוריה מבידודה וליצור תנאים לשיקום הכלכלה והתשתיות", מסביר שפירא.
״פנייה זו התקבלה בצורה חיובית ונראה שהמדינות מבינות את ההזדמנות ליצירת שינוי משמעותי בסוריה ובאזור על ידי אימוץ המשטר החדש בסוריה - והרחקתו מהשפעת רוסיה ואיראן. במסגרת זו, אפשר לראות פתיחה מחודשת של שגרירויות זרות בדמשק, הגעת משלחות ממדינות ערביות ומערביות וכן נכונות להגיש סיוע נרחב לשיקום המדינה״, מתאר שפירא.
שפירא מדגיש כי "כל מהלך שמפחית את התלות הסורית באיראן מסייע לישראל באופן ישיר. סוריה משמשת מסדרון מרכזי להברחות נשק מאיראן לחזבאללה בלבנון. צמצום הנוכחות האיראנית במדינה - יקשה על איראן לחמש את שלוחיה ויגביר את היציבות באזור".
לצד ההזדמנות, ישראל נדרשת להתמודד עם האתגרים שמעלה מעורבותן של מדינות כמו טורקיה וקטאר בשיקום סוריה. "אמנם, נכון להיום טורקיה היא המדינה בעלת ההשפעה הרבה ביותר על הנעשה בסוריה, אך נראה כי היא תתקשה לעמוד לבד בעלויות ובהיקף השיקום. מדינה נוספת שצפויה להצטרף למאמצי השיקום היא קטאר, שכבר אותתה כי בכוונתה להזרים כסף רב לסוריה״.
עם סיוע זה - מתלווה גם השפעה פוליטית. אחד החששות העיקריים בהקשר זה הוא מפני יצירת ציר סוני קטרי-טורקי, היכול להגביר את השפעת האידיאולוגיה של האחים המוסלמים באזור: ״זו יכולה לגרום להקצנה, לאיים על גבול ישראל בגולן ואולי אף לערער בעתיד את היציבות בירדן. נוכח התבטאויותיו האחרונות של ארדואן כלפי ישראל ובנוגע לשאיפות טורקיה, ונוכח הפעילות המוכרת של קטאר בתמיכה בארגוני טרור, מדובר באיום משמעותי שיתכן ויתממש בעתיד הלא-רחוק״, מעריך החוקר שפירא.
עם זאת, מעורבות מדינות המפרץ, כמו סעודיה ואיחוד האמירויות, מהווה הזדמנות משמעותית לישראל. "סיוע כלכלי רחב היקף מצד מדינות אלו יוכל לאזן את ההשפעה הטורקית באזור ולמנוע הקצנה אסלאמיסטית של המשטר החדש בסוריה", אומר שפירא ומסכם: "ישראל יכולה לפעול בזירה הדיפלומטית כדי לעודד את מעורבותן של מדינות מתונות בתהליך השיקום".