מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן התייחס היום (שבת) בראיון ל"ניו יורק טיימס" למגעים לעסקה לשחרור החטופים וחשף את שני המכשולים העיקריים שמעכבים את החתימה על ההסכם וקשורים לארגון הטרור חמאס.
"היינו כל כך קרובים להשיג את זה בכמה הזדמנויות, וגם היום אנחנו מאוד קרובים", אמר בלינקן. "היו שני מכשולים עיקריים ושניהם קשורים למה שמניע את חמאס. הראשון הוא שבכל פעם שהייתה תפיסה שהלחץ על ישראל גובר, ראינו שחמאס נסוג מהסכמה להפסקת אש ושחרור חטופים. הדבר השני שגרם לחמאס לסגת הוא התקווה שלהם שיהיה סכסוך רחב יותר נגד ישראל. שחיזבאללה יתקוף את ישראל, שאיראן תתקוף את ישראל, ששחקנים אחרים יתקפו את ישראל ושהיא תהיה תחת עומס וחמאס יוכל להמשיך במה שהוא התחיל".
בלינקן סיפר בהמשך כיצד שכנע את ראש הממשלה בנימין נתניהו להעביר את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה חמישה ימים לאחר הטבח ביישובי הדרום והעוטף.
"הייתי עם הצוות שלי תשע שעות במטה של צה"ל בתל אביב, שש קומות מתחת לאדמה עם ממשלת ישראל, כולל ראש הממשלה, שבמהלכן התווכחנו שעות על הטענה הבסיסית שהסיוע ההומניטרי הדרוש חייב להגיע לפלסטינים בעזה. זה לא היה רק ראש הממשלה, זו הייתה חברה שלמה שלא רצתה שיגיע שום סיוע אפילו לפלסטיני אחד בעזה", אמר.
"הנשיא ביידן תכנן להגיע לישראל כמה ימים לאחר מכן, ובמהלך הוויכוח הזה, כשנתקלתי בהתנגדות להצעה של העברת סיוע הומניטרי, אמרתי לראש הממשלה, 'אני אתקשר לנשיא ואגיד לו לא לבוא אם אתה לא תאפשר לסיוע הזה להתחיל לזרום'. התקשרתי לנשיא כדי לוודא שהוא מסכים עם זה, והוא שיתף פעולה באופן מלא. קיבלנו הסכמה להתחיל להכניס סיוע דרך רפיח, שאותה הרחבנו לכרם שלום ולמקומות נוספים", סיפר.
"ניסינו כל הזמן לדאוג לצרכים של כל כך הרבה אנשים שנקלעו לחילופי האש הנוראיים האלו", הוסיף מזכיר המדינה האמריקאי. "יש לנו אוכלוסייה פלסטינית בטראומה, נפגשתי עם פלסטינים אמריקאים שאיבדו את יקיריהם בעזה. יש לי חוברת קטנה שקולגה אמריקאי אחד הכין שיש בה תמונות של משפחתו בעזה - בצד שמאל אלה שנהרגו, בהם ילדים, ובצד ימין אלה שעדיין בחיים. זה מניע אותי מדי יום לנסות למצוא דרך טובה יותר. ישראל פועלת בסביבה ייחודית, שאינה פוטרת אותה מאחריות".
בישראל מבקשים להימנע מפרסום ההתקדמות במשא ומתן לשחרור החטופים. משלחת העבודה שיצאה הבוקר לקטאר מורכבת מהדרג הבכיר של נציגי המוסד, השב״כ וצה״ל, אולם ראש המוסד דדי ברנע, ראש השב״כ רונן בר והאלוף ניצן אלון לא יצאו בשלב זה.
בישראל אומרים כי בעצם חידוש השיחות יש סוג של התקדמות. ההערכה היא כי הלחץ שמפעיל צה״ל בצפון הרצועה ונפילת מעוז חמאס בג׳באליה הובילו את הארגון לחידוש השיחות.
בישראל מכחישים כי חמאס ביקש חמישה עד שבעה ימים של הפסקת אש כדי להתארגן ולהכין את רשימות החטופים החיים והמתים. גורם במערכת הבטחון אמר כי הדבר לא עלה ואם היה עולה ישראל לא הייתה מסכימה לנצור את האש בטרם ישוחררו חטופים. "זה לא נתון לשיח", אמר גורם בטחוני.
באשר לפרסום הסרטון של התצפיתנית החטופה לירי אלבג מעריכים הגורמים בישראל כי חמאס נמצא בסוג של לחץ ובדרך זאת הוא מנסה ללחוץ את הדרג המדיני הישראלי לקדם את השיחות. בישראל מעודדים מהסרטון המעניק אות חיים.