בעוד השעון מתקתק להסכם הפסקת האש, מסתמנת מגמה ברורה של הארכת השהייה הישראלית בדרום לבנון. השליח האמריקני עמוס הוכשטיין צפוי להגיע מחר לביירות עם הצעה משמעותית: הארכת הסכם הפסקת האש ונסיגת צה"ל ב-60 ימים נוספים. זאת, לאור חוסר היכולת של צבא לבנון לפרוס 10,000 חיילים בדרום הליטני.

הערוץ MTV הלבנוני דיווח כי הוכשטיין יאשר כי מגבלות צבא לבנון יובילו את ועדת המעקב לפעול לפירוז דרום הליטני מנשקו של חיזבאללה. בצמוד להכנות אלה, מתגבשת תמונה מורכבת של המהלכים הדיפלומטיים סביב המשבר הלבנוני. מקורות דיפלומטיים מעריכים כי הביקור המתוכנן של הוכשטיין יהווה נקודת מפנה בניסיונות לייצב את המצב בדרום לבנון.

חיזבאללה, מנגד, צפוי להתנגד למהלכים אלה ולראות בהם ניסיון להחלשתו. הארגון כבר הביע התנגדות נחרצת לכל תהליך שעלול לפגוע בכוחו ובהשפעתו בלבנון. 

מוקדם יותר היום, שר הביטחון ישראל כ"ץ ערך (ראשון) ביקור בפיקוד הצפון, במסגרתו נחשף לתצוגת אמצעי לחימה שנתפסו בידי צה"ל מידי ארגון חיזבאללה בלבנון. כ"ץ קיבל סקירה מרמ"ט הפיקוד, תא"ל שגיב דהן, וממפקדים נוספים על האמל"ח הרב שנתפס וכן עדכון מבצעי ומודיעיני על פעילות צה"ל באזור. כ"ץ הדגיש: "לא נאפשר יצירת איום מחודש על יישובי הצפון ועל אזרחי מדינת ישראל".

שר הביטחון ישראל כ''ץ (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שר הביטחון ישראל כ''ץ (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

במהלך הביקור, שיבח כ"ץ את המפקדים והלוחמים על האכיפה התקיפה נגד חיזבאללה והפרותיו, וציין כי ישראל פועלת לשמירה על ביטחון תושבי הצפון. לדבריו, "ישראל מעוניינת בקיום ההסכם בלבנון, אך התנאי הראשון לכך הוא נסיגה מוחלטת של חיזבאללה מעבר לנהר הליטני, פירוק הנשק וסיכול תשתיות הטרור על ידי צבא לבנון. עד שזה יקרה, ההסכם לא ייושם, ואם יידרש – נפעל בעצמנו להבטיח את ביטחון התושבים". כ"ץ הדגיש: "לא נאפשר יצירת איום מחודש על יישובי הצפון ועל אזרחי מדינת ישראל".

שר הביטחון ישראל כ''ץ (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
שר הביטחון ישראל כ''ץ (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

במקביל לכך, בצה"ל מעריכים כי הם ידרשו לשהות בדרום לבנון מעבר לשישים הימים שסוכם בהסכם הפסקת האש. בישראל מתייחסים לפרסומים בלבנון על כך שישראל הבהירה כי היא עשויה להישאר בשטח דרום לבנון מעבר לשישים הימים. בישראל אומרים כי צבא לבנון לא החל בפריסה שלו בשטח שבו הוא אמור לפעול. המספר מקרים שצבא לבנון נשלח לבדוק אזורים בהם הסתיר חיזבאללה אמצעי לחימה הוא לא עשה זאת.

"כנראה שייקח עוד זמן עד שצבא לבנון יבין ויסגל לעצמו את דרכי הפעולה שלו כפי שהוא התחייב בהסכם הפסקת האש. צבא לבנון לא התנסה קודם במשימה מסוג זה והוא עדיין מתקשה להתמודד. לכן לא בטוח שנתפנה מהשטח שבו צבא לבנון לא מקבל את האחריות", אומר גורם צבאי.

בצה"ל אומרים כי יש יותר משלושה שבועות לחלוף שישים הימים שנקבעו. "זה לא מעט זמן ואנחנו בוחנים יום יום את התארגנות של צבא לבנון. במקביל אנחנו ממשיכים לחשוף תשתיות לחימה של חיזבאללה בדרום לבנון. הבהרנו גם לאמריקנים כי אם צבא לבנון לא יהיה ערוך להתפרס בדרום לבנון באופן מיטבי ולא יראה יכולות להתמודד מול חיזבאללה וחמושים – לא נאפשר את חזרת התושבים לאזור", אומר גורם צבאי.

בצה"ל מסרבים להתייחס לדיווחים מלבנון על כניסה של כוחות אוגדה 91 לעיריית א-טייבה מול משגב עם. מדובר בעירייה שנחשבת למעוז שיעי. גורמים בצה"ל אומרים כי צה"ל ממשיך לפעול בעיירות והכפרים הסמוכים לגבול או ששוכנים דרומית לליטני. בצה"ל פועלים לפרק את תשתיות חמאס באותם יישובים, בין היתר על בסיס מודיעין שמתקבל על הימצאות מחסני אמצעי לחימה בדירות ומבנים באותם כפרים.

ההרס בדרום לבנון  (צילום: אבי אשכנזי)
ההרס בדרום לבנון (צילום: אבי אשכנזי)

בתוך כך, חבר הפרלמנט הלבנוני לשעבר, והבי קטישא, התראיין לעיתון "אל-חדת'", והתייחס למצב הביטחוני בדרום לבנון ולמעורבות חיזבאללה. "למרות הצהרות חיזבאללה על נכונות לשתף פעולה עם צבא לבנון מדרום לליטני, ממשלת לבנון לא נתנה לצבא הוראה להיכנס לאתרים הללו", אמר קטישא. לדבריו, "הממשלה הזו פועלת כשלוחה של חיזבאללה ואינה פועלת למען ביטחון המדינה".

פקיד יחידת הקישור והתיאום של חיזבאללה, וואפיק סאפא, דחה את הטענות וטען כי חיזבאללה ממשיך לעמוד איתן מול האיומים. "ההתנגדות גרמה לאויב לאבד את הביטחון בביתו", הצהיר סאפא, והוסיף: "חיזבאללה לא הובס ולא יובס, כפי שאמר סייד חסן נסראללה - הארגון נברא עם ניצחון על מצחו".

פקיד יחידת הקישור והתיאום של חיזבאללה, וואפיק סאפא (צילום: רשתות ערביות)
פקיד יחידת הקישור והתיאום של חיזבאללה, וואפיק סאפא (צילום: רשתות ערביות)

בהתייחס לאפשרות של הפרת ההסכם מצד ישראל, אמר סאפא: "לאחר שחלפו 60 הימים שנקבעו בהסכם, האחריות על המעקב אחר ההפרות נמצאת בידי המדינה שחתמה עליו. במידת הצורך, חיזבאללה יחליט כיצד לפעול".

על רקע דברים אלו, סוכנות הידיעות הלבנונית דיווחה על חדירת כוח צבאי ישראלי לעיירות טייבה ואיתרון בדרום לבנון.