גורם ישראלי בכיר דחה הערב (ראשון) את הדיווחים בתקשורת העולמית על פריצת דרך במשא ומתן לעסקת החטופים בדוחא, בירת קאטר. ראש המוסד, דדי ברנע, המצוי בקשר רציף עם צוות המשא ומתן הישראלי, לא צפוי להמריא לקטר בשלב זה - אלא אם יתקבל עדכון משמעותי.

במוקד המחלוקת הדרישה הישראלית לקבל מהחמאס דרך המתווכות אישור לרשימה הכוללת 34 חטופים. הדרישה היא כי החמאס יאשר שהחטופים עדיין בחיים, מקום הימצאותם מוכר וכי ניתן לשחררם עם גיבוש העסקה.  לדברי הגורם הישראלי, חמאס טרם אישר רשמית את הרשימה. על אף דיווח סוכנות רויטרס בדבר אישור החמאס, גורם ישראלי בכיר הבהיר: "ישראל אינה מנהלת משא ומתן דרך התקשורת. ללא הודעה רשמית מהמתווכים - אין שינוי". נקודה נוספת במחלוקת היא דרישת החמאס להבטחה ישראלית לסיום המלחמה בעזה, כולל ערבויות ממספר מדינות. ישראל דוחה דרישה זו.

שלט להחזרת החטופים (צילום: Amir Levy/Getty Images)
שלט להחזרת החטופים (צילום: Amir Levy/Getty Images)

מקור בכיר בחמאס אמר לערוץ הסעודי "א-שרק" כי הארגון העביר רשימה, אך לא מסר מי ביניהם חיים או מתים. לטענת הגורם, ארגוני הטרור בעזה צריכים כשבוע כדי לקבוע זאת. בלשכת ראש הממשלה הכחישו את הדיווחים.

המתווכים האמריקאים והערבים מגבירים בימים האחרונים את מאמציהם להשגת הסכם הפסקת אש ברצועת עזה. גורמים במשלחת הישראלית למשא ומתן מסרו כי נמצאו פתרונות לכל הסוגיות התלויות ועומדות בנוגע לעסקה, וכי ההסכם ממתין כעת להכרעה ברמה המדינית. על פי הגורמים, מדובר בהסכם שלבי שצפוי להימשך בין חודשיים לשלושה, כך דווח היום (ראשון) בערוץ אל ערביה הסעודי.

על פי המתווה המסתמן, בכירי חמאס בעזה ומחוצה לה יקבלו חסינות מפני תקיפה בתמורה ליציאתם מהרצועה והעברת השלטון לגוף פלסטיני עצמאי, בתיאום עם מדינות ערב ומדינות זרות. כמו כן, צפויים להיפרס ברצועה כוחות בינלאומיים בדומה לכוח יוניפי"ל הפרוס בדרום לבנון. ארצות הברית תשמש כערבה ליישום כל סעיפי ההסכם.

הרס ברצועת עזה (צילום: REUTERS/Hatem Khaled)
הרס ברצועת עזה (צילום: REUTERS/Hatem Khaled)

המאמצים להשגת הפסקת אש בין ישראל לחמאס ולהשבת החטופים הישראלים התחדשו לאחרונה. ביום שישי שלחה ישראל משלחת מומחים לדוחא לחידוש השיחות בתיווך קטרי ומצרי. ממשל ביידן, התומך במאמצי התיווך, דוחק בחמאס להסכים למתווה. מצד חמאס נמסר כי הארגון מחויב להשגת הסכם בהקדם האפשרי, אך טרם ברור עד כמה הצדדים קרובים להסכמות.

בתוך כך, בסוף השבוע צה"ל והשב"כ ביצעו 100 תקיפות ברצועת עזה, מתוכם למעלה מ-50 סיכולים ממוקדים בעקבות מודיעין שהביא השב"כ. התקיפות מתרכזות ביכולות המשילות שחמאס מנסה לשקם ברצועת עזה, בעיקר מול פעילים של המודיעין הצבאי ויחידות האכיפה האלימות שמשתלטות על הסיוע ההומניטרי, שבסופו של יום מגיע לחמאס במקום לאוכלוסייה ברצועת עזה.