הוועדה הציבורית בראשות יו"ר המל"ל שעבר פרופ' יעקב נגל בחנה הגישה אתמול (שלישי) את הדו"ח שלה שעסק בבחינת צרכי תקציב הביטחון בשנים הקרובות. בין היתר עסקה הוועדה באופן מעמיק בצרכים הצפויים בנושאי רכש וייצור והרחבת סל החימושים ומערך ההגנה האווירית; בהכנת הצבא היבשתי לתמרון קרקעי; בעליונות ימית; בכוח אדם; בשיטות ובהתארגנויות חדשות לפיתוח וייצור; וכן מרכיבי הגנה בגבולות.

בין היתר צוין בדו"ח הוועדה כי ההשפעה הגוברת של טורקיה בנעשה בסוריה – בצד העוינות הגוברת של ממשל רג'פ טאיפ ארדואן לישראל – עשויה להציב אתגר חדש, ומערכת הביטחון צריכה להיערך אליו מראש. "אסור לשכוח את המקור ממנו באו המורדים ומנהיגיהם", נכתב, "ובשל כך יש לקחת בחשבון שישראל עלולה למצוא את עצמה מול איום חדש שיווצר בסוריה, שיהיה מבחינות מסוימות לא פחות חמור מהקודם, בדמות כוח סוני קיצוני שגם הוא לא יקבל את עצם קיומה של ישראל".

עוד נכתב, "יתר על כן, מכיוון שהמורדים הסונים יהיו בעלי כוח מדינתי, מעצם שליטתם המרכזית בסוריה, עשוי להיווצר מצידם איום גדול יותר מאשר האיום האיראני, שהיה מוגבל בשל פעילות רצופה של ישראל, כמו גם בשל ההכרח לפעול במגבלות שהוטלו עליו על ידי המדינה הסורית הריבונית. הבעיה תתעצם אם הכוח הוסרי יהפוך באופן מעשי לשליח 'טורקי', כחלק ממימוש חלומה של טורקיה להחזרת העטרה העות׳מנית ליושנה. הימצאות שליחי טורקיה, או כוחות טורקיים בסוריה, עלולים להעמיק את הסכנה לעימות טורקי-ישראלי ישיר".

טורקיה נחשבת למעצמה אזורית מבחינה מדינית, כלכלית וצבאית, ועימות ישיר מולה צפוי להעמיד אתגר משמעותי מאוד לישראל. בשנים האחרונות טורקיה חיזקה את מעמדה כמעצמה צבאית, תוך פיתוח תעשייה צבאית מקומית משמעותית. ב-2023 הסתכם ייצוא הנשק מטורקיה בכ-5.5 מיליארד דולר: כמחצית מהייצוא הישראלי. הצבא הטורקי נחשב לגדול ביותר מבין הצבאות סביב מזרח הים התיכון, ואנקרה צברה בשנים האחרונות ניסיון קרבי בסוריה, בלוב ובמלחמה בין ארמניה לאזרבייג'אן.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות<<

בצה"ל כבר ערים לאתגר המתפתח. "מדובר במדינה עם שאיפות אימפריאליסטיות", אומרים גורמים בצבא למעריב, "טורקיה מאוד מעניינת אותנו כרגע. מדינה עם 84 מיליון נפש, כלכלה 17 בעולם. כלכלה עם כוח ייצור יעיל במיוחד. כוח ימי צבאי גדול ומשמעותי, כוח אווירי כמו שלנו במספרים אבל הכוח שלנו עדיף באיכות, וכוח קרקעי משמעותי וחזק".

צה"ל נותר עדיין הצבא המתקדם ביותר במזרח התיכון, אולם בשנים האחרונות טורקיה צברה יתרון בכוח אדם, עם צבא היבשה השני בגודלו בנאט"ו. צבא היבשה הטורקי מצויד בטנקי לאופרד גרמניים, טנקי M60 אמריקאיים וטנקי סברה שהושבחו בישראל. בנוסף, טורקיה מפתחת טנקים חדשים עם טכנולוגיות מתקדמות.

מטוס F16 של חיל האוויר הטורקי (צילום: רויטרס)
מטוס F16 של חיל האוויר הטורקי (צילום: רויטרס)

חיל האוויר הטורקי מחזיק במטוסי F-16 אך רבים מהם מיושנים יחסית, ואין לו מטוסי חמקנים כמו לישראל. עם זאת, טורקיה מתכננת לפתח מטוסי קרב חמקנים משלה. חיל האוויר הישראלי מצויד במטוסי F-16I סופה ו-F-15I רעם, וכולל מטוסי קרב חמקן F-35 אדיר וכן יכולת מודיעין מתקדמת.

לפני כשבוע דיווחנו שטורקיה החליטה לייצר מטוס קרב, לאחר שארצות הברית סירבה למכור לה מטוסי F-35 מתקדמים למרות שטורקיה עדיין נחשבת לחברה מלאה בנאט"ו. המטוס הטורקי החדש דומה חיצונית ל-F-35, אולם הוא נחשב למטוס ביכולות של דור 4 (בהשוואה לדור חמישי במטוס ה"אדיר"). לדעת גורמים בתעשיית ייצור מטוסי הקרב, היכולות של המטוס הטורקי יהיו קצת פחות ממטוס ה-F16 הוותיק והפופולרי בעולם המערבי.

הטורקים כבר הוציאו מפס הייצור כמה אבות טיפוס של המטוס, שזכה לכינוי KAAN, והם נמצאים כעת בשלב במבחני הפיתוח. "לטורקים יש תעשייה ביטחונית מפוארת והמל"ט שהם פיתחו הוא ברמה גבוהה מאוד, לא נופל משמעותית מהמתחרים שלו מישראל ומהמערב, אבל עדיין אין להם יכולות פיתוח וייצור כמו שיש לתעשיות ייצור מטוסי הקרב בארצות הברית, בגרמניה או בבריטניה", אמר גורם ביטחוני למעריב, "זה יקרה אולי בעוד שנים, לא כרגע. עצם העובדה שהטורקים קיבלו החלטה לעבור לייצור מקומי גם של מטוסי קרב ואף לשווק אותם למדינות שונות, זה עניין מטריד גורמים שונים במערב".

טורקיה הפכה למעצמת מל"טים, והיא משווקת את כטב"מ "באיירקטאר" לעשרות מדינות. טורקיה גם מחזיקה צי צוללות ומטוסי נושאת מסוקים, אך בשדה הים ישראל נותרת פחות מצוידת מבחינת כמות, אם כי בעלת ניסיון צבאי ימי רב.

לגבי הטילים, טורקיה פיתחה טיל בליסטי טייפון עם טווח של 600 ק"מ, כאשר גרסה עתידית מתוכננת עם טווח של 1,000 ק"מ. בעוד שלישראל יש טילים בליסטיים לטווח של 1,500 ק"מ, המאפשרים פגיעות בטורקיה, וצוללות המצויידות בטילים ארוכי טווח.