ברקע ניסיונות הפרלמנט הלבנוני לבחור נשיא חדש, מתעצם המאבק הפוליטי במדינה בין תומכי חיזבאללה ליריביהם. עיתון "אל-אח'באר", המזוהה עם חיזבאללה, האשים אתמול את סמיר ג'עג'ע, מנהיג מפלגת הכוחות הלבנוניים הנוצרית-מארונית, בניסיון לחבל בכינוס הפרלמנט הקרוב ביום חמישי הקרוב - שמטרתו לבחור נשיא חדש. לטענת העיתון, ג'עג'ע פועל להוביל לבחירות כלליות חדשות מתוך שאיפה להיבחר בעצמו לנשיא בתמיכת רוב פרלמנטרי של שני שלישים.

לדברי פרופ' אמציה ברעם מאוניברסיטת חיפה, הטענות נגד ג'עג'ע אינן פשוטות ליישום. "גם אם יצליח לסכל את הישיבה ולמנוע את בחירת הנשיא המועדף, הרמטכ"ל היוצא ג'וזף עון – דמות ניטרלית ופופולרית – הדרך לבחירות כלליות חדשות רחוקה ומסובכת. מעבר לכך, ג'עג'ע עצמו שנוי במחלוקת גם בקרב בני עדתו הנוצרית, דבר שמקטין את סיכוייו להשיג רוב משמעותי בפרלמנט".

סמיר ג'עג'ע (צילום: רויטרס)
סמיר ג'עג'ע (צילום: רויטרס)

"הרמטכ"ל ג'וזף עון נתפס כאופציה מאחדת ומועדפת על תומכי מערב וסעודיה, אך מתנגדי חיזבאללה רואים בו דמות שתוכל להוביל לשינוי היסטורי. חיזבאללה מתנגד לבחירתו מחשש שיפגע בהמשך שליטתם במדינה. הנשיא הנוכחי לשעבר, מישל עון, שהיה מקורב לאיראן ולחיזבאללה, סיים את כהונתו ב-2022, והפרלמנט נכשל כבר 12 פעמים בבחירת מחליפו".

אחת הסיבות המרכזיות לחששם של חיזבאללה היא האפשרות שנשיא עצמאי, בתמיכת הפרלמנט, יפעל להוציא צו המורה על פירוק הארגון מנשקו הכבד, בהתאם להחלטות מועצת הביטחון של האו"ם: "אמנם חיזבאללה נותר הכוח הצבאי החזק במדינה, אך הוא מסתמך על לגיטימציה ציבורית בנוסף לכוחו הצבאי. אם ימשיך לסרב לפירוק הנשק מול קריאות להחליש את כוחו, הדבר עלול להציגו כארגון דיקטטורי המנותק מהעם".

"מאז הסכמי דוחא ב-2008, חיזבאללה ושותפיו מחזיקים בשליש מהמושבים בממשלה – כוח שמאפשר להם להטיל וטו על כל החלטה. אך כעת, נוכח חולשתם והמאבקים הפנימיים בלבנון, גוברים הסיכויים לשינוי. גם ראש ממשלת המעבר, נג'יב מיקאתי, דורש כבר שנה כי חיזבאללה יתפרק מנשקו הכבד ויפסיק לנהל מדיניות עצמאית מזו של המדינה", מסביר ברעם.

עוד מוסיף הפרופ' כי חיזבאללה ניצב בפני מציאות שבה מעמדו מאוים לא רק על ידי הכוחות הפוליטיים בלבנון אלא גם בעקבות החלשות התמיכה מאיראן, הנאבקת בעצמה במשברים פנימיים ובינלאומיים: "התפתחות כזו עשויה לערער את אחיזתו של הארגון במדינה ולקרב את לבנון לשינוי פוליטי משמעותי ואולי אף להשתחררות מהשפעתו של 'סרטן הטרור', כפי שמכנים אותו רבים".