הדינמיקה המשתנה במזרח התיכון מציבה את טורקיה כשחקן מרכזי חדש באזור, עם השלכות משמעותיות על ישראל. "בטווח הקצר אין לנו כל כך הרבה מה לדאוג", מסביר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק ממרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, "מאחר ואנחנו השמדנו את הצבא הסורי בעצמנו, אז ייקח להם עוד זמן עד שהם ישקמו את היכולות של הצבא הסורי".
אולם, הוא מזהיר כי "ברגע שהם יוכלו להרים את הראש מצפון סוריה, מהסוגיה הכורדית, והם יוכלו לאט לאט לחזק את הממשל הסורי בדמשק, אין לי שום ספק שהם יתחילו להתפנות לסוגיות נוספות שעד היום הם לא נגעו".
איום משמעותי מתפתח בתחום הכטב"מים
"הכטב"מים הפכו להיות הכאב ראש המאוד רציני שלנו במהלך המערכה האחרונה בלבנון מול חיזבאללה", מציין ד"ר כהן ינרוג'ק, "אצל הטורקים יש כטב"מים הרבה יותר משוכללים שהם הוכיחו את עצמם בשדה הקרב, גם בצפון סוריה, גם בלוב, גם בנגורנו קרבאך".
לפני מספר ימים הצהיר שר ההגנה הטורקי ישאר גולר על כוונות ארצו בסוריה. "יש להם כוונה לשקם את היכולות הצבאיות של סוריה אם וכאשר יקבלו בקשה כזאת מצד הממשל החדש הסורי", מסביר המומחה, "בשלב ראשון הם יספקו להם כל מיני משוריינים כפי שהם למשל סיפקו לממשלת ההסכמה הלאומית הלובית במלחמת אזרחים בלוב".
המדיניות הטורקית מונעת מחזון הנאו-עות'מאנית: "ברגע שאנחנו מגדירים את האידיאולוגיה הנאו-עות'מאנית, בעצם זה החזרת ההשפעה הטורקית לאזורים שפעם האימפריה העות'מאנית שלטה", מסביר ד"ר כהן ינרוג'ק. "אני רואה נוכחות טורקית בצפון עיראק, בצפון סוריה, בצפון קפריסין, במערב לוב, בסיסים צבאיים טורקים בסומליה, בקטאר. אנחנו מדברים פה על איזשהו מדינה שהיא מאוד פעילה, שהיא מאוד שונה מטורקיה שהכרנו לפני כן".
בנוגע לאסטרטגיה הישראלית הנדרשת, המומחה ממליץ: "ישראל חייבת לפתוח ערוץ תקשורת בריא עם הטורקים. האינטרס הישראלי הראשון צריך להיות מניעת איבה הדדית רשמית, כלומר לא להידרדר למצב מלחמה. במקביל, אנחנו חייבים לשדר פה ביטחון עצמי אבל בו זמנית אנחנו גם חייבים לא לשדר חולשה".
ביחס לחיל האוויר הטורקי, המומחה מצביע על מגמה מדאיגה: "מאחר וטורקיה חשה הידרדרות מסוימת ביחסים שלה עם ארה"ב, הם רוצים בעצם להפחית את התלות שלהם באמריקאים בנוגע לתעשייה הצבאית. ככל שהטורקים מתמקדים יותר ויותר בתעשייה הצבאית שלהם, אנחנו אמורים לקבל פה טורקיה יותר עצמאית ויותר בלתי צפויה".
"טורקיה נחשבת כמעצמה אזורית ולכן אנחנו לא יכולים רק לראות את ההתחמשות הטורקית כמשהו נגדנו", מסכם ד"ר כהן ינרוג'ק. "יש לה חוף בים השחור, ים האגאי, הים התיכון, יש לה גבולות עם איראן, עיראק, סוריה הם מרגישים מאותגרים, בדרום שלהם, בסוריה, הייתה מלחמה לאורך יותר מעשור, בצפון שלהם, באוקראינה, רוסיה, הייתה מלחמה נוספת, אז הם מרגישים את הצורך להתחמש כדי להרגיש בטוחים".