לפי דיווח בעיתון א-שרק אל-אווסט, הפרו סעודי, בחודש פברואר 2023, הייתה מכלית הנפט "רמי" בדרכה למלזיה תחת דגל פנמה, כשהיא נושאת מיליון חביות נפט מעיראק, כך על פי מסמך שנמצא ברשות הקברניט שלה. וזהו אינו המקרה הראשון בו איראן עושה שימוש בזהות כפולה של אוניות לצורך עקיפת הסנקציות.
המסמך, תעודת מקור ממסוף הנפט בבצרה שבדרום עיראק, הצביע על כך שהמכלית הועמסה בנפט גולמי ב-22 בפברואר 2023. אולם, המציאות הייתה שונה לחלוטין. המכלית הייתה חלק מרשת הברחות נפט נרחבת, ונשאה גם את השם "דיפ אושן", תוך שהיא מעבירה נפט גולמי בחשאי ממדינה אחרת – איראן.
ברשות הקברניט הייתה גם תעודת מקור שנייה, מאת חברת הנפט הלאומית האיראנית, מתוארכת לאותו יום. הנפט האיראני הועבר ל"רמי", שהיא חלק מצי שמשמש את חברת "סהרה ת'אנדר" האיראנית, באמצעות ספינה נוספת ברשת של אותה חברה – "סוניה 1", הנושאת את דגל איראן. העברה סודית, שהסתיימה ב-22 בפברואר, תועדה על ידי לוויין "סנטינל-2" של סוכנות החלל האירופית.
פעילות המכלית "רמי", שנראתה כלפי חוץ כפעילות מסחרית חוקית עם עיראק, נחשפה לאחר שדלפו יותר מ-10,000 הודעות דוא"ל פנימיות של חברת "סהרה ת'אנדר". ההודעות כיסו את פעילות סחר הנפט שלה בין מרץ 2022 לפברואר 2024, ונחשפו על ידי רשת סייבר שחדרה למידע.
ניתוח המידע חשף כיצד הצליחה החברה האיראנית לעקוף את הסנקציות המערביות. במהלך התקופה המתועדת, "סהרה ת'אנדר" הבריחה כ-20 מיליון חביות נפט, בשווי של כ-1.7 מיליארד דולר.
רוב הנפט שנמכר הגיע בסופו של דבר לסין, אך המסלול עבר דרך נמלים כמו בנדר עבאס באיראן, פוג'יירה באיחוד האמירויות, ונצואלה, מורמנסק ברוסיה ועוד. למרות הסנקציות החמורות, איראן הקימה תעשיית נפט משגשגת, המתבססת על צי אוניות המסתיר את פעילותו ועל קונים באסיה הממשיכים להזרים כסף לכלכלת איראן. בשנת 2023 הכניס יצוא הנפט האיראני 53 מיליארד דולר, ובשנת 2024 הגיע ייצור הנפט במדינה לשיא מאז 2018, על פי נתוני אופ"ק.
שיטות התחמקות מתוחכמות
הודעות הדוא"ל שדלפו חשפו שיטות לזיוף ותיעוד מזויף, שכללו שינוי זהות האוניות באמצעות צביעה מחודשת, זיוף מסמכים ותעודות, ושימוש במיקומים מזויפים במערכות ה-GPS.
הדלפת המסמכים הובילה לאימות הממצאים על ידי חברות חיצוניות כמו Rock Intelligence ולניתוח לווייני של מעקב אחרי האוניות. המידע אף הועבר לרשויות עיראקיות, שהכחישו כל קשר ל"סהרה ת'אנדר". על אף המאמץ הבינלאומי למנוע הברחות נפט איראניות, נראה כי חברות כמו "סהרה ת'אנדר" ממשיכות לפעול בשוק הצללים, תוך שהן מסייעות לכלכלה האיראנית לשגשג תחת לחץ הסנקציות.