הבחירות לנשיאות לבנון, המתקיימות בפרלמנט הלבנוני, מתרחשות בצל שינוי דרמטי במאזן הכוחות במדינה. כפי שמסביר פרופ' אמציה ברעם, מומחה למזרח התיכון מאוניברסיטת חיפה, "קרו ארבעה דברים שאין ילד בן עשר בלבנון שלא מבין אותם" - החלשות משמעותית של חיזבאללה במלחמה האחרונה, ניתוק נתיבי האספקה מאיראן דרך סוריה, פגיעה במעמדה של איראן, והתדרדרות נוספת במצב הכלכלי של לבנון.
המשבר הפוליטי העמוק בלבנון אינו חדש. כפי שמציין ברעם, "מאוקטובר 2022 עד ינואר 2024" המדינה מתנהלת ללא נשיא, כאשר "היו כבר 12 הצבעות" שכשלו בבחירת מנהיג חדש. הסיבה לכך טמונה במבנה הפוליטי המורכב של לבנון, שבו "על פי הנוהג, נשיא צריך שני שליש מהקולות של חברי הפרלמנט".
השינוי הדרמטי במצב נובע מהחלשות משמעותית של חיזבאללה. "תראי, ישראל עוד לא הלכה מלבנון הדרומית", מסביר ברעם, ומוסיף כי "המצב הזה של מלחמה פגע קשה מאוד בכלכלה הלבנונית". יתרה מכך, "העורף נותק מאיראן. עד עכשיו, נשק וגם כסף היו מגיעים מאיראן לביירות דרך עיראק ודרך סוריה. נכון? עכשיו סוריה סגורה".
המועמד המוביל, ג'וזף עאון, "הוא הרמטכ"ל של צבא לבנון" ומתואר על ידי ברעם כ"איש סביר בהחלט" הנהנה מתמיכה רחבה: "יש לו תמיכה גם אמריקאית, גם סעודית, גם מפרצית". אולם חיזבאללה מודאג מאוד מאפשרות בחירתו. כפי שמסביר ברעם, "הפחד שלי, אם אני נעים קאסם [מזכ"ל חיזבאללה], שאם ג'וזף עאון נבחר כנשיא, בקלות יכול להעביר בפרלמנט החלטה שחיזבאללה חייב להתפרק מנשקו".
המצב הכלכלי החמור בלבנון מוסיף לחץ נוסף על המערכת הפוליטית. "אין כבר מטבע לבנוני", מתאר ברעם את המציאות הכלכלית, "או שאתה סוחר בדולרים, או שרק בדולרים. או בזהב, גם זהב, זה דולרים, זהב או תרנגולות. זה המצב היום בלבנון".
הדינמיקה הפוליטית משתנה במהירות. "אני יודע בידע בלתי רשמי שחלק מהדרוזים, לפחות חלק מהדרוזים, שתמכו עד עכשיו בחיזבאללה בפרלמנט. כבר לא תומכים", מגלה ברעם. יתרה מזאת, "חלק גדול, אם לא כל המפלגה הנוצרית המרונית שתמכה עד עכשיו בפרלמנט בחיזבאללה. כבר לא תומכים".
חיזבאללה, מצדו, אינו יושב בחיבוק ידיים. לדברי ברעם, "אני חושב שחיזבאללה עכשיו מנהל מסכת איומים, וגם הבטחות, כלומר, שוט וגזר, נגד המאה עשרים ושמונה חברי פרלמנט". זאת במטרה למנוע את בחירתו של מועמד שעלול לפגוע במעמדו.
הדרישה העממית לשינוי ברורה: "דעת הקהל בלבנון היא ברורה שחיזבאללה יתפרק מנשקו, שחיזבאללה יהפוך להיות מפלגה פוליטית כמו עוד כמה מפלגות שישנן בלבנון, בלי נשק כבד". השאלה המרכזית שתוכרע מחר היא האם המערכת הפוליטית הלבנונית בשלה ומסוגלת להוציא לפועל את רצון העם.