יו"ר "הביטחוניסטים", תא"ל (במיל') אמיר אביבי, שוחח עם "מעריב" על המצב הביטחוני ברצועת עזה, ודן בהשלכות המצב ההומניטרי, האתגרים הצבאיים והפתרונות המוצעים למאבק בחמאס. לדבריו, המצב הנוכחי דורש שינוי מיידי במהלכים הצבאיים, ובפרט בהחמרת הלחץ על חמאס במרחב ההומניטרי.

מהן המשימות העיקריות של צה"ל כיום בצפון רצועת עזה?
"אנחנו נמצאים כרגע בצפון הרצועה בפעילות אינטנסיבית של צה"ל על מנת לייצר את התנאים להחזיר לפעילות את הרכבת בשדרות, לנקות את צפון הרצועה ולבצע אבטחה שוטפת של המרחב של שדרות והיישובים בעוטף הצפוני, הקרובים לבית חאנון, ג׳באליה ובית לאהיה".

מה האתגר המרכזי שעומד בפני צה"ל ברצועת עזה כיום?
"האתגר הגדול כרגע בעזה הוא העובדה שחמאס משתקם בקצב גבוה יותר מקצב ההשמדה שלו. זה נובע בעיקר מההומניטרי – חמאס מייצר מזה הרבה כסף, הוא שולט על האוכלוסייה ומצליח ליצור הכנסות של בערך 50 מיליון שקל בחודש. עם הכסף הזה הוא מגייס פעילים ומחדש את יכולות יצור הרקטות, ולכן אנחנו רואים עלייה בכמות הירי של הרקטות".

האם ישנם שיטות פעולה שמחבלים משתמשים בהן כדי להקשות על צה"ל?
"בהחלט. יש הרבה פעולות מטעון. השיטה של המחבלים היא פשוטה – צה"ל נכנס לביצוע פעילויות, ואז הם נסוגים ומחכים שצה"ל יספוג אבדות. הם מתחככים, אבל לא באופן מקסימלי. כל פעם הם נסוגים למקום אחר ומחכים להזדמנות הבאה".

מה לדעתך על צה"ל לעשות כדי להתמודד עם האתגרים האלו בצורה יעילה יותר?
"צה"ל חייב לשנות את צורת הפעולה – יותר לכבוש שטח ולא רק לבצע פשיטות. מעבר לזה, ברור שצריך להשתלט על התחום ההומניטרי. זה תקלה חמורה שצה"ל לא עשה זאת עד עכשיו ולא נתן פתרונות כדי לשלוט שם".

מהם הצעדים שאתה מציע כדי להתמודד עם המצב ההומניטרי והמצב הכללי ברצועה?
"אני מקווה מאוד שעם הכניסה של טראמפ לתמונה, תשתנה המדיניות גם אצלנו, ושהצבא ידחוף יותר ליישם תוכניות כמו 'תוכנית האיים ההומניטריים', שהיא פתרון שלם איך להשתלט ולנתק את חמאס מהאוכלוסייה. זה בהחלט ניתן לביצוע, אך דורש מאמץ לוגיסטי מסוים. בסופו של דבר, זו הדרך שתביא להכרעת חמאס".

כיצד המצב ההומניטרי משפיע על המשא ומתן עם חמאס?
"העובדה שאנחנו לא משתלטים על ההומניטרי פוגעת קשות במשא ומתן על החטופים. בינואר שנה שעברה, חמאס היה מוכן לשחרר חטופים תמורת דלק. ברגע ששחררנו את הדבר הזה, איבדנו את הקלף המרכזי שלנו על מנת ללחוץ את חמאס".