בצה״ל פועלים כדי להתמודד עם מטעני הגחון - האיום המשמעותי ברצועה ובצפון השומרון. בצה״ל מזהים בימים האחרונים שינוי בשיטת הלחימה של חמאס, במיוחד בצפון הרצועה. יותר מטעני גחון שהותקנו בעומק האדמה. 

בצה״ל מעריכים כי המחבלים מעדיפים לפגוע בכוחות צה"ל באמצעות נפלי חימושים שהותירו אחריהם החיילים בשטח, לצד העובדה כי הם מתקשים בפעולות צליפה כנגד הכוחות. בין היתר, המטענים מורכבים מנפלים של צה״ל כמו פצצות של חיל האוויר, פגזי טנקים ואפילו טילי נ״ט ורימונים.

לנפלים מחברים המחבלים מנגנון פיצוץ משני שאמור להפעיל את המטען הגדול שזה הנפח. באיו״ש בונים את המטענים בתוך חביות ובלוני גז, כאשר חומר הנפץ הוא תערובת של חומרים כימקלים דו שימושיים. 

מטעני גחון שתפס צה''ל (צילום: דובר צה''ל)
מטעני גחון שתפס צה''ל (צילום: דובר צה''ל)

המטענים מופעלים בשלט רחוק כאשר המחבלים צופים מרחוק בתנועת הכוחות. בחלק מהמקרים המחבלים יוצאים ממקום מסתור כדי למשוך את הכוחות לכיוון שלהם, אלא שבפועל הם גורמים לכוחות להיכנס לזירת המטענים. 

השיטה הזו מוכרת לצה"ל גם מאיו״ש בדגש על צפון השומרון. החיסול אתמול של שלושת המחבלים בהם שני ילדים בני 8 ועשר היה, לטענת צה"ל, בזמן שהם הכינו זירה שכזו בכפר טמון. על פי צה״ל הם ניסו להניח חבית מלאה בחומר נפץ מתחת לציר תנועה, ולגרום לאחר מכן לכוחות להתקרב לאזור ואז להפעיל את המטען.

כוחות צה''ל ברצועת עזה  (צילום: דובר צה''ל)
כוחות צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה''ל)

בשבועות האחרונים חלק גדול מהחללים של חטיבת כפיר, הנח״ל, ההנדסה הקרבית והשריון נהרגו בצפון הרצועה בגלל מלכודת המוות מסוג זה. בצה״ל מנסים להפעיל את הדחפורים שחורשים את עומק האדמה, אולם בחסות הגשם האחרון והעובדה כי האדמה ספוגה במים הם מצליחים לחפור במהירות ולעמוק ולהניח את מטעני המוות. 

כלי הרק"ם של צה״ל נעים עם מיגון פסיבי של פלטות גחון. במקביל יש לצה״ל אמצעים תרמיים לאיתור שינויים מתחת לקרקע. וכן תצפיות ולמידת היסטוריה של השטח. כלומר כל שינוי בתכסית של הקרקע. עוד פועל צה״ל בהפעלת דחפורים שחושף מטענים תת קרקעיים. עוד נדרש צה״ל לשנות את מסלולי התנועה שלו בשטח וללמוד אזורים בהם המחבלים שולטים בתצפית על צירי התנועה.