בצה״ל מבהירים כי אין להם כוונה להתחכך עם האוכלוסייה הסורית במרחב החיץ. הפעילות של צה״ל הינה תפיסה הגנתית סביב המרחבים שבהם שוהים הכוחות. 

בצה״ל מספרים כי יחס האכלוסייה הסורית במרחב מתחלקת לשנים: המורדים, שעדין זוכרים את מבצע ״שכנות טובה״ משנת 2011, אז ישראל העניקה למורדים ולתושבים עורף רפואי והומניטרי. כוחות צה"ל קוראים לאיסוף כלי נשק שהותיר הצבא הסורי מאחור.

מנגד יש את קבוצות התושבים המובילים קו לאומני. חלקם אגב, מרוכזים בדרום אזור היית על גבול ירדן. בצה״ל מציינים כי הסמל של האזור היא העיר קונטרה - עיר המחוז.

בצה״ל מבהירים כי הכוחות נמנעים מלהיכנס לעיר או לכפרים מסביב והם מאפשרים לתושבים לנהל את חייהם בשגרה, ובלי חיכוך עם הצבא: ״אין לנו עניין להתעסק עם התושבים או להתחכך איתם. אנחנו מאפשרים להם לנהל את שגרת החיים שלהם״ אומר גורם צבאי.

בנוסף, צה"ל דיווח היום כי כוחות צוות הקרב החטיבתי ׳עוצבת הגולן׳ (474), בהם כוחות שיריון הנדסה וחי״ר, מבצעים סריקות באיתורים ובנקודות, בהם הלוחמים מחרימים ומשמידים אמצעי לחימה ותשתיות השייכות לצבא סוריה. עוד נמסר כי בסריקות באחד המוצבים במרחב איתרו הכוחות נגמ״ש ובו אמצעי לחימה רבים, טילי נ״ט ומטעני חבלה. "כלל הממצאים הושמדו והוחרמו למניעת הגעתם לידי גורמים עוינים, ופגיעה בכוחות צה״ל ובאזרחי רמת הגולן", נמסר.

לפי דיווח באתרים ערביים, דווח מקוניטרה, עיירת רפאים המונה כ-4,318 תושבים, דווח כי היא לא שוקמה במלואה. "לא היה לנו זמן לחגוג את נפילת הדיקטטור שלנו, לפני שהחלה צורה חדשה של דיכוי", מספר אבו חלדון, תושב קוניטרה החדשה. "אנשים מפחדים לתת לילדיהם לצאת". בכפר אל-חמידיה הסמוך, תושבים מדווחים על פינוי כפוי מבתיהם. "החיילים העירו אותנו והורו לנו לעזוב מיד. אפילו לא הספקנו לקחת חפצים", מעידה אום הית'ם, תושבת המקום.

התושבים מדווחים על אלימות והשתלטות על משאבי מים חיוניים. באחת ההפגנות, צעיר מקומי נורה ברגלו על ידי כוחות צה"ל - כך דווח באתר הערבי. למרות המתיחות הגוברת, כוחות המשטרה הסורית נמנעים מעימות ישיר. "הסוגייה של רמת הגולן צריכה להיפתר דרך משא ומתן בעתיד," אומר מפקד משטרת קוניטרה אל-עמורי. הנוכחות הישראלית המתרחבת באזור משפיעה על מאזן הכוחות האזורי ועל מערכת היחסים המורכבת בין המדינות במזרח התיכון.