"מעריב" שוחח עם בני סבטי, חוקר תכנית איראן במכון INSS, כדי ללמוד על המציאות הנוכחית באיראן ולברר הערכותיו על המצב. בפתח דבריו מתאר סבטי את הלך הרוח באיראן. לדבריו, הציבור "מאוד כועס על המשטר שבזבז את הכספים שלו, את כספי הנפט, את המשאבים של איראן ועל סוריה שנפלה עם חיזבאללה. 50 מיליארד דולר רק משנת 2000 עד עכשיו שפך המשטר באיראן לתוך סוריה, וכל זה התאדה באוויר וכמובן כל הכסף ללבנון, ולמקומות אחרים". סבטי סבור שהציבור האיראני רואה בכך "כישלון של המשטר".

סבטי מעריך כי "כל האירועים האחרונים נותנים לאיראנים תקוות". החל בחיסול של הנייה, שהדגים בפניהם את החדירות והשבירות של המשטר האיראני, "וכלה בנפילת עזה". הוא מדגיש: "כל זה נותן תקווה לציבור האיראני ש-80% ממנו הוא נגד המשטר". סבטי מציין שאת שיעור המתנגדים הזה קבע חבר פרלמנט על סמך כך שהציבור לא בא להצביע בהמוניו בבחירות לנשיאות.

נוסף על כך, "המצב הכלכלי מאוד קשה, וכמובן גם זה מכעיס את הציבור ומדרבן אותו". סבטי מספר ש"יש הפסקות חשמל כל יום, כ-6 עד 7 שעות בטהרן ובשאר המדינה, כמובן באזורים רחוקים זה עוד יותר קשה. הפסקות מים מתרחשות בעקבות הפסקת החשמל, זיהום האוויר גובר, כי אין מספיק גז תקין לחמם מפעלים ובתים. משתמשים ושורפים דלק של אוניות, שמייצר זיהום מאוד קשה ואז הם מפסיקים את זה. התוצאה- קר וסוגרים את העיר". עוד הוא מרחיב: "יש ימים שאסור לצאת מהבית, גם ילדים, גם מבוגרים, משרדי ממשלה, בנקים".

מבחינה כלכלית, בגלל הקושי באספקת חשמל וגז, התעשיה ברובה מושבתת, לשיעור אבטלה שהיה 23% נוספו 12% נוספים. אמנם מתקיימות מחאות ספורדיות קטנות של פועלים, כל אחד מפגין ליד המפעל שלו, אך לא מדובר באירועים שמתכנסים למחאה משמעותית". עם זאת, זה לדעתו כנראה מספיק כדי להטריד את המשטר. סבטי מסב את תשומת הלב לכך שהמשטר האיראני קיים לאחרונה תרגיל להתמודדות עם מחאה המונית. הוא שואל: "למה צריך תרגיל למחאות?" להבנתו, המשטר צופה מחאות והתקוממות "הם מבינים שהדברים מאוד שבירים".

"מבחינת המשטר כמובן שהוא מרגיש כישלון, מרגישים אצלם שמאוד קשה" הוא קובע ומוסיף: "מצד אחד, הם מאיימים אנחנו ננקום בישראל. מצד שני, סבטי מספר שביומיים האחרונים התפרסמו דברים של אחד הגנרלים האיראניים שאמר: "אנחנו אכלנו אותה". עוד סבטי מעדכן כי היה גורם איראני אחר "שאמר שכרגע אנחנו לא יכולים לנקום בישראל, לא יכולים לצאת למבצע שלישי". סבטי מזכיר שמבצע התקיפה השני של האיראניים כלפי ישראל עלה להם הון תועפות.

לאיראן אין כסף, המצב הכלכלי מכביד על המשטר. סבטי גורס שהם קצת חוטאים בהיבריס, "הם מנסים לא לראות את זה, אבל הם לא יכולים לא לראות את זה. המנהיג עדיין מדבר על סוריה, על החזרה לשם, על ההתנגדות עם השיח'". סבטי מאבחן: "או שהוא לא מחובר, או שהוא עושה זאת כדי לעודד את עצמו".

עוד עניין שמדאיג את המשטר היא האינפלציה שמאוד גדולה, "הדולר קפץ מ-460-480 אלף ריאל ועכשיו הוא 820 אלף ריאל. היבוא מבוסס על שער הדולר, המשטר לא יכול שלא להתחשב בשער החליפין. לדברי סבטי העם האיראני משדר שהוא מוכן "עוד קצת לסבול", אבל מייחל לסיוע בהחלשת המשטר ובהפלתו. "האיראניים מקווים מאוד שטראמפ ייכנס ויעשה שינוי גדול. הם מאוד אוהבים את התקיפות של ישראל וקוראים לה גם לתקוף מתקנים של משמרות המהפכה שמדכאים אותם".

סבטי מעריך לסיכום: "האירועים מתכנסים, מדובר בשנה של הכרעה". לדבריו, "המשטר עושה כל מיני קולות של "כן אנחנו נרוץ לגרעין". אבל הוא שואל: "איך הם ירוצו לגרעין?" הוא קובע: "זו התאבדות".