סוריה מנסה בתקופה האחרונה לשקם את עצמה מההריסות, ולא רק מאלו שהמיטו עליה ההתקפות הצבאיות, אלא בעיקר מעצם נוכחותו של בשאר אל אסד לפני נפילת משטרו. 

ד"ר מוחמד אל-ג'לאלי התארח בפודקאסט "זמן דמשק" המזוהה עם ערוץ "אל ערביה", ודיבר על המנטליות של אסד ואיך הדרך בה ניהל את סוריה הביאה לקריסת מוסדות המדינה והכלכלה.

אל-ג'לאלי גולל את סיפור התמוטטות המשטר בשעות האחרונות, לפני שאסד נעלם מעיני כל הסובבים אותו ולאחר מכן ברח לרוסיה, שם הוא מתחבא עד היום.

אסד ונשיא האמירויות בן זאיד (צילום: רויטרס)
אסד ונשיא האמירויות בן זאיד (צילום: רויטרס)


במהלך הראיון חשף כי מושל חומס התקשר לראש הממשלה, מוחמד אל בשיר, כדי לבקש להפציץ את גשר ראסטן שבסוריה כדי לעכב את התקדמות כוחות האופוזיציה, אולם הנשיא לשעבר סירב להיענות לבקשה, לאור החשיבות הרבה שהגשר מסמל לעם ולכלכלה. ההפתעה הגיעה כשהמשטר הסורי הפציץ את הגשר שעתיים לאחר נפילתו של אסד. 

ד"ר ג'לאלי חשף כי שעות לפני נפילת המשטר עובד החילוף הצבאי כבר לא ענה לטלפון, רוב השומרים שהגנו על ראש הממשלה נמלטו ממקום עבודתם, ושר הפנים, שיצא לתקשורת באיומים, התקשר ואמר לראש הממשלה: "הכל נגמר, אני אעזוב את משרדי!". בינתיים, המוני תומכי אסד, במיוחד עובדי מדינה בכירים ומשפחות תחת שלטונו, ברחו בהמוניהם בין נפות סוריה, במיוחד מנפת חומס לעיירות החוף הסורי.

במצב זה, ג'לאלי החליט לפנות בעצמו לאסד כדי לספר לו על "הפחד ההיסטרי", כפי שכינה, שחשים תומכיו ועובדיו, ושכי יש 20,000 מכוניות שבהן נמצאים תומכיו המבועתים. תשובתו של אסד הייתה: "לאן הם ילכו?". הוא אמר לנשיא שיש לתמוך בנמלטים הללו במזון, מה שאילץ את אסד לומר לו: "הפתרון כדי להרגיע אותם הוא לא אוכל, מחר נראה מה יהיה".

בהמשך ג'לאלי אף התקשר לשר הביטחון, אך הוא לא ענה. במקביל, שר הפנים, שהתעקש להישאר בלשכתו עד הרגע האחרון, התקשר לראש הממשלה בשלוש לפנות בוקר, כלומר שלוש שעות לפני בריחתו של אסד, להודיע ​​לו שהכל נגמר ושהוא יעזוב את משרדו.

פליטים מסוריה (צילום: רויטרס)
פליטים מסוריה (צילום: רויטרס)

הניסיון האחרון של ד"ר אל-ג'לאלי היה ליצור קשר עם אסד בשנית, אולם הניסיון נכשל, מאחר שאיש לא ידע שאסד מארגן את מזוודותיו כדי לברוח מהארץ ולהיעלם, זאת באמצעות מתווך רוסי העובד כנספח צבאי בשגרירות רוסיה.

בהמשך הראיון אל-ג'לאלי הזכיר כי באחת הפעמים הוא הסכים להאריך את כהונתו של אחד מעובדי המדינה, אך נכשל כשנאמר לו ש"זה אסור". כתגובה, הוא ביטל את החלטתו להארכת הכהונה של אותו עובד.

עוד הוא הדגיש כי הצעדים שננקטו בסוריה על ידי משטר אסד "חונקים עוד יותר את הכלכלה" וכי אסד רק חיפש כל הזמן לתפוס את הדולרים שבכיסי האזרחים הסורים.