מקורות המעורים בפרטי המו"מ מסרו לערוץ הסעודי אל-חדת' כי חמאס מסר לפני זמן קצר את תגובתו האחרונה ללא הערות על טיוטת ההסכם. המגעים בקטר מוסיפים להתקדם לאט ובזהירות כאשר מתווה העסקה ברור. ישראל הלכה כברת דרך גדולה ומוכנה לעשות הרבה כדי ללכת לעסקה. לפי אותם גורמים, בסוף כמו תמיד, זה תלוי בחמאס. 

עם זאת, בישראל לא מאשרים את הדיווח של רויטרס, לפיו הועברה לצדדים טיוטה סופית וממתינים לתשובת חמאס. גורם ישראלי אומר לנו: "יש להמתין בסבלנות. יקח מספר ימים לדעת בוודאות האם יש עסקה".  בתוך כך, דווח בכאן כי הסיבה להתקדמות במו"מ היא המסר משליחו של טראמפ שהועבר לנתניהו בדבר הרצון של טראמפ בעסקה כעת. המסר לנתניהו היה: יהיו השלכות גם על ישראל אם לא תהיה עסקה כעת. בעקבות כך ישראל ריככה את עמדותיה בכמה סוגיות.

היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן ג'ייק סאליבן אמר באירוע של רשת בלומברג בוושינגטון, כי יש לחץ מצטבר על חמאס לומר כן לעסקת החטופים והפסקת האש בעזה והוסיף כי ישראל מעוניינת בעסקה. "יש אפשרות אמיתית שנוכל להשיג עסקה השבוע לפני סיום כהונתו של הנשיא ביידן. אנחנו מחכים לתשובת חמאס", אמר סאליבן.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ', תקף בחריפות את מתווה העסקה המסתמן: "העסקה המתגבשת היא קטסטרופה לביטחון הלאומי של מדינת ישראל. לא נהיה חלק מעסקת כניעה שתכלול שחרור ארכי מחבלים, עצירת מלחמה ומסמוס הישגיה שנקנו בדמים מרובים, והפקרת חטופים רבים. זה הזמן להמשיך בכל הכוח, לכבוש ולטהר את כל הרצועה, לקחת סוף סוף מידי חמאס את השליטה על הסיוע ההומניטרי ולפתוח את שערי הגיהינום על עזה עד לכניעה מוחלטת של חמאס והשבת כל החטופים".

בארגון הטרור חמאס הוציאו הודעה, שבה נאמר: "אנחנו קרובים למועד חירות אסירינו". עשרה חברי כנסת מהקואליציה עם פורום גבורה ופורום תקווה, במכתב חריף לראש הממשלה ולשרים: "אל תחצו את הקווים המוסריים הבסיסיים ביותר. אל תסכנו את ביטחון ישראל".

מקור פלסטיני בכיר מסר לרשת אל-מיאדין כי חמאס וישראל קרובים להגיע להסכם, לאחר שהצליחו להתגבר על מרבית המכשולים במשא ומתן. לדברי המקור, ההתקדמות הושגה בעקבות מעורבות אינטנסיבית של גורמים בכירים ממצרים, קטאר וממשל טראמפ. על פי הדיווח, ישראל דרשה בתחילה תנאים שהוגדרו כ"בלתי אפשריים", ובהם נוכחות כוחותיה בתוך רצועת עזה ובצירי "פילדלפיה" ו"נצרים". המקור ציין כי חמאס הפגין עמדה נחושה במשא ומתן, והתעקש על יישום מדויק של ההסכם מה-27 במאי תחת פיקוח המתווכים.

כוחות צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה''ל)
כוחות צה''ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה''ל)

העיתון אל-אח'באר הלבנוני מדווח כי מצרים וקטר נתנו הבטחות שחמאס לא ישלוט ברצועת עזה פעם נוספת ושיהיה מנגנון שונה לניהול רצועת עזה בשלב הבא, כחלופה לרצון הישראלי להכריז על כיבוש מחדש של עזה. מקורות מצרים סבורים, שמה שהוסכם עליו הוא הדבר העדיף לכל הצדדים וציינו כי הערבויות שניתנו על ידי מצרים וקטר נותנות אמינות גדולה להסכם ולפרטיו. העיתון הלבנוני מציין כי קהיר פועלת להאיץ את ההסכמות בין הארגונים חמאס ופתח באמצעות תרחישים הקשורים למנגנונים לניהול הרצועה כחלופה ל"ועדת הסיוע החברתית" ש"פתח" מתנגד לה.

בתוך כך, העיתון אל-קודס אל-ערבי חשף היום כי ישראל דורשת להרחיב משמעותית את אזור החיץ לאורך גבול הרצועה למרחק של מייל (כ-1.6 ק"מ), בו תתקיים נוכחות צבאית ישראלית. זאת בניגוד למצב טרום המלחמה, בו עמד אזור החיץ על 300 מטרים בלבד, ללא נוכחות כוחות קרקעית. במקביל, בסוכנות הידיעות "רויטרס" דווח כי טיוטה סופית של העסקה הועברה לאישור חמאס וישראל.

על פי דיווח בערוץ אל-ערביה אל-חדת', השלב הראשון של ההסכם המתגבש צפוי להימשך 42 ימים. במסגרתו, צה"ל ייסוג מהאזורים המאוכלסים בצפיפות לכיוון מזרח, כולל פינוי כוחות מאזור ואדי עזה. במקביל, יתאפשר החזרת עקורים פלסטינים לבתיהם וכניסת סיוע הומניטרי משמעותי החל מהיום הראשון ליישום ההסכם.

חמאס על משאיות הסיוע (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
חמאס על משאיות הסיוע (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)

בנוגע לשחרור החטופים, על פי המקורות, חמאס התחייב לשחרר 33 חטופים בשלב הראשון. בתמורה, ישראל תשחרר 30 אסירים פלסטינים - נשים וילדים - עבור כל חטוף שישוחרר. חמאס מצידו דורש התחייבות שהאסירים המשוחררים לא ייעצרו מחדש על בסיס האישומים הקודמים.

אחת מנקודות המחלוקת המרכזיות שעדיין מעכבת את השלמת העסקה היא דרישת ישראל לקבל מידע אודות החייל הדר גולדין, שגופתו מוחזקת בידי חמאס מאז מבצע צוק איתן ב-2014.

המגעים ממשיכים להתנהל בדוחה בתיווך קטרי, כאשר שני הצדדים מביעים נכונות להתקדם לקראת הסכם, על אף פערים משמעותיים שעדיין קיימים בעמדות הצדדים. כמו כן, נשיאת הצלב האדום צפויה להיפגש עם גורמים ישראליים, ולדון עמם על התפקיד של ה-ICRC בעסקת שחרור עתידית. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום נכון לשמש כמתווך ניטראלי, ולסייע בשחרור והשבת החטופים מעזה, במידה וייחתם הסכם.