בצל עסקת החטופים המתגבשת, גורם בחמאס מסר הערב (שלישי) לסוכנות הידיעות רויטרס כי הארגון טרם מסר את תשובתו מכיוון שישראל עדיין לא סיפקה את המפות שיבהירו את האזורים אליהם היא תיסוג.

לפי דיווח בסוכנות הידיעות AP, חמאס אישר את טיוטת עסקת החטופים. ידיעה זו מגיעה זמן קצר לאחר שהערוץ הסעודי אל חדת' דיווח כי גורם ישראלי אמר לערוץ בנוגע להסכם: "אנחנו בשלב מכריע". בפייננשל טיימס הובאו דבריו של בכיר ישראלי נוסף, שהעריך כי ההכרזה על ההסכם צפויה לצאת ב-48 השעות הקרובות, ובלוח זמנים זה יחזרו החטופים הראשונים כבר בתחילת שבוע הבא. "זו הנקודה הכי קרובה להסכם שהיינו בה בחודשים האחרונים", אמר. "הדברים עדיין באוויר, כטבע המשא ומתן, אבל אנחנו מאוד אופטימיים".

זמן קצר לפני כן דובר משרד החוץ הקטארי אמר בהתייחסו להתקדמות במגעים: "היום אנחנו בנקודה הקרובה ביותר להשגת הסכם בנוגע לעזה. עם הכרזת ההסכם, יתחיל יישום הפסקת האש. אנו קוראים לשני הצדדים להגיע להסכם ולשים קץ לטרגדיה בעזה".

הפגנה בתל אביב, 06.11 (צילום: אבשלום ששוני)
הפגנה בתל אביב, 06.11 (צילום: אבשלום ששוני)

"התגברנו על המכשולים המרכזיים במחלוקות בין הצדדים, הוסיף, "השיחות המתמשכות בדוחא הן פוריות וחיוביות, ומתמקדות בפרטים הסופיים. עם זאת, ישנם עדיין פרטים לא ברורים בין הצדדים, הנוגעים למנגנוני יישום הפסקת האש".

גורמים ישראלים אישרו בשיחה עם רשת CNN התגמשות באחד הסעיפים הקריטיים בעסקה: חזרת תושבים עזתים לצפון הרצועה. לפי הגורם, תושבים שיעברו ברגל לכיוון צפון הרצועה, יורשו לעבור באופן חופשי. בא-שארק אל-אאוסט דווח כי רכבים שנעים צפונה יצטרכו לעבור בידוק, למניעת הברחת נשק לצפון הרצועה.

הדברים נאמרו על רקע הודעתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כי העסקה "על סף" התממשות, וכי ממשלו עובד בדחיפות בנושא. בנוסף, גורם ישראלי אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי המשא ומתן נמצא ב"שלבים מתקדמים", כאשר עסקה אפשרית יכולה להתבצע תוך "שעות, ימים או יותר". זאת לאחר שביידן שוחח ביום ראשון עם ראש הממשלה בנימין נתניהו, ועם השייח' תמים בן חמד אל-ת'אני מקטאר, המתווך במשא ומתן.

אותו גורם בכיר בחמאס אמר ל-BBC כי חמאס וגורמים ישראלים ניהלו שיחות עקיפות באותו בניין ביום שני. הגורם ציין כי "הדיונים הטכניים המפורטים ארכו זמן רב".

כחלק מההסכם, שני הצדדים הסכימו כי חמאס ישחרר שלושה חטופים ביום הראשון להסכם, ולאחר מכן תחל ישראל בהוצאת הכוחות מאזורים מיושבים. שבעה ימים לאחר מכן, חמאס ישחרר ארבעה חטופים נוספים, וישראל תאפשר לעקורים בדרום לחזור צפונה, אך רק באופן רגלי דרך כביש החוף.

מכוניות, עגלות רתומות לבעלי חיים ומשאיות יורשו לעבור במעבר הסמוך לכביש סלאח אל-דין, בפיקוח מכשיר סריקת רנטגן המופעל על ידי צוות אבטחה טכני של קטאר ומצרים.

ההסכם כולל הוראות לכוחות ישראליים להישאר במסדרון פילדלפי, ולשמור על אזור חיץ של 800 מטר לאורך הגבול המזרחי והצפוני במהלך השלב הראשון, שיימשך 42 ימים.

ישראל גם הסכימה לשחרר 1,000 אסירים פלסטינים, בהם כ-190 שריצו עונשי מאסר של 15 שנים או יותר. בתמורה, חמאס ישחרר 34 חטופים. המשא ומתן על השלב השני והשלישי של ההסכם יחל ביום ה-16 להפסקת האש.

הפגנה לשחרור החטופים (צילום: אבשלום ששוני)
הפגנה לשחרור החטופים (צילום: אבשלום ששוני)

במקביל, בסקי ניוז בערבית דווח כי ההכרזה על ההסכם בעזה תתקיים בקרוב, בפיקוח ובערבויות אמריקניות, מצריות וקטאריות. ישראל סירבה לשחרר אסירים בכירים מפתח ומחמאס כמו מרואן ברגותי ואיברהים חאמד. עוד נטען שישוחררו 1,000 אסירי חמאס שנעצרו בידי ישראל לאחר 7 באוקטובר. לפי הדיווח שאין לו אישור ממקור אחר, לישראל תהיה הזכות להטיל וטו על כל שם ברשימות האסירים שחמאס דורש לשחרר.

עם התגברות הדיווחים על כך שהעסקה סגורה, היועץ לביטחון לאומי של הבית הלבן, ג'ייק סאליבן, אמר שאפשר לעשות עסקה עוד השבוע, משמע בשבוע האחרון לנשיאותו של ביידן. עוד הוסיף סאליבן כי ביידן היה אמור לשוחח עם נשיא מצרים עבדול פתח א-סיסי.

כזכור, טראמפ איים בעבר כי יבטיח "גיהנום" אם החטפים לא ישוחררו לפני כניסתו לתפקיד ב-20 בינואר. שר החוץ גדעון סער מסר כי חלה התקדמות וכי העסקה נראית "הרבה יותר טוב מבעבר".

אבל ההתפתחויות האחרונות מגיעות כשנתניהו מתמודד עם התנגדות עזה לעסקה פוטנציאלית מתוך הקואליציה. עשרה חברי ימין, ביניהם איתמר בן גביר ובצלאל סמוטריץ', שלחו לו מכתב המתנגד לעסקה, ונתניהו זימן אותם לפני מספר ימים לשיחה בתגובה. 
 
במקביל לדיווחים על עסקה, אמש (שני) חמישה חיילים נהרגו בבית חאנון שצפון רצועת עזה במהלך קריסת מבנה. ישראל טוענת כי 94 מהחטופים נותרו בעזה, מתוכם 34 ככל הנראה מתים. בנוסף להם, ישנם ארבעה ישראלים נוספים שנחטפו לפני המלחמה, שניים מהם מתים.