ד"ר אחמד סייד אחמד, חוקר ביחסים בינלאומיים, התראיין לערוץ אל-חדת' הסעודי והתייחס לאפשרויות העומדות בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו לאחר המסרים המאיימים של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ בנוגע לרצועת עזה.
"מסתמן כי ישנם שני משתנים חדשים המבדילים את המצב הנוכחי מעשרת החודשים הקודמים בהם לא הושגה הסכמה, ואלו מובילים להערכה שאנו על סף עסקה בימים הקרובים", פתח ד"ר אחמד, "הגורם הראשון הוא כניסתו של הנשיא טראמפ למשוואה, אשר הפעיל את השפעתו ולחץ להשגת הפסקת אש".
הוא הדגיש את ההבדל בין הנשיאים האמריקאים: "בניגוד לנשיא ביידן, שהתאפיין במדיניות חלשה ואדישה יחסית כלפי ראש ממשלת ישראל, טראמפ נתפס כדמות חזקה יותר המסוגלת להפעיל לחץ משמעותי על נתניהו. טראמפ לא המתין לכניסתו הרשמית לתפקיד ושלח את שליחו, אשר נראה מעורב יותר במשא ומתן ובהעברת מסרים לכל הצדדים, במיוחד לאחר שטראמפ איים 'לפתוח את שערי הגיהנום' באזור".
לגבי התוכנית עצמה, ד"ר אחמד ציין: "התוכנית המוצעת נושאת דמיון לזו שהציג הנשיא ביידן בסוף מאי, ומבוססת על שלושה שלבים. ההבדל המרכזי הוא בגישה התקיפה יותר של טראמפ, כאשר האיומים שלו הופנו לא רק כלפי חמאס אלא גם כלפי נתניהו, מה שתרם לשבירת הקיפאון שאפיין את החודשים האחרונים".
באשר למצב הפוליטי בישראל, החוקר הסביר: "המשתנה השני קשור לימין הקיצוני בישראל. נראה כי נתניהו השיג הסכמה שקטה מצד הימין הקיצוני, שלא יתנגד באופן פעיל להסכם, אם כי גם לא יתמוך בו בגלוי. ייתכן שהדבר הושג באמצעות הבטחות להרחבת ההתנחלויות בגדה המערבית או הטבות אחרות".
ד"ר אחמד סיכם את האסטרטגיה של ראש הממשלה: "נתניהו, מצדו, נראה כי מנסה להשיג עסקה כפולה: האחת - הסכם חילופי שבויים ועצורים עם חמאס, והשנייה - הסכמה מצד טראמפ לתמיכה בסוגיות אסטרטגיות כמו סיפוח חלקים מהגדה המערבית, אפשרות לסיפוח שטחים בסוריה, או פעולה נגד תוכנית הגרעין האיראנית. נראה כי נתניהו מנסה למקסם את הרווחים האסטרטגיים מהעסקה הנוכחית".