העסקה לשחרור החטופים שוברת את ישראל מבפנים ומעוררת סערה ציבורית רחבה. בריאיון מיוחד, מיכה קובי, בכיר לשעבר בשב"כ, אינו מסתיר את עמדתו הנחרצת. "מבחינתי, זו אינה העסקה האידיאלית עבורנו, בין הגרועות ביותר שממשלות ישראל ביצעו אי פעם״, הוא אומר בפתיחת דבריו אבל מבהיר כי "עם כל הכאב והמחיר הכבד – אין לנו ברירה. מדינת ישראל נכשלה כשראשי השלטון איפשרו מצב שבו אזרחים נחטפו ונרצחו במקומות שהיו צריכים להיות הכי מוגנים. עכשיו אנחנו נאלצים לבלוע את הצפרדע הזו כדי להשיב את החטופים הביתה״.

לדבריו של קובי, אחת הנקודות הקשות בעסקה היא חוסר הוודאות לגבי גורלם של החטופים: "אנחנו עדיין לא יודעים מי מהם חי ומי יוחזר כגופה. חמאס, מסיבותיו, מסרב לספק מידע ברור. וזה בדיוק המקום שבו אני אומר בצורה ברורה – אני לא מאמין לשום מילה שיוצאת מפיהם. מדובר בארגון מטעה ומתעתע – זו ליבת הפעילות שלו״.

אל תגידו לא ידענו - הטבה מיוחדת למי שרוצה ללמוד אנגלית. לחצו כאן לשיעור ניסיון מתנה וללא התחייבות<<

כשנשאל על ההשפעה של העסקה מבחינת חמאס, קובי מתאר תמונה מטרידה. "בעיני חמאס, זו הצלחה אדירה. הם רואים בעצמם מנצחים גדולים – הצליחו לגייס עוד אנשים תחת מתקפה כבדה, עמדו בדרישות שלהם מול ישראל וגם משכו את התהליך כפי שתכננו. הם הצליחו להכתיב את התנאים ולהתיש את ישראל״.

קובי, עמית מחקר במרכז לאסטרטגיה רבתי (ICGS), מדגיש כי דמות המפתח בעסקה הזו היא מוחמד סינוואר, מנהיג הזרוע הצבאית של חמאס ברצועה: "סינוואר הוא הדמות שמחליטה ברצועה, חד וחלק. הוא קובע מי מהחטופים ישוחרר, באיזה סדר ואיך ייראה התהליך. הוא משחק על זמן ומנסה להשאיר את שאר החטופים כמה שיותר זמן בידיהם כדי למקסם את הרווח שלהם״.

לדברי קובי, חמאס פועל להשגת שתי מטרות עיקריות – הישרדות וניהול מחדש של הרצועה. "מבחינתם, עד כה הם הצליחו להישאר בשליטה למרות המתקפות, ולכן הם רואים את עצמם כמי ששרדו את המערכה. הם רוצים לייצב מחדש את שליטתם ולשדר שהם עדיין הריבון האמיתי ברצועה״.

אבל כאן מגיע קו אדום ברור מבחינת קובי: "אסור לנו להסכים לזה. אסור שחמאס יישאר הריבון בעזה, ואסור בשום פנים ואופן לסגת מאזורים אסטרטגיים כמו ציר פילדלפי. יש דיווחים שהנסיגה משם היא חלק מהעסקה, אבל עד כה לא ברור אם נוותר על האחיזה שלנו בכמה נקודות קריטיות. חמאס לא נותן תשובות ברורות – הם מושכים אותנו, מורחים ומתעתעים״.

קובי מתייחס גם להשפעת הלחץ האמריקני על קטאר, שממלאת תפקיד מרכזי בהסכמות בין ישראל לחמאס. "הלחץ האמריקני על קטאר היה משמעותי – ארצות הברית הבהירה לקטאר שאם לא ילחצו על חמאס להתגמש, הם ייאלצו להתמודד עם סנקציות ואיומים כלכליים משמעותיים. קטאר היא המממנת העיקרית של חמאס במיליארדי דולרים לאורך השנים, והאיום על הכסף הזה משפיע עליהם. אבל עדיין, בסופו של דבר, מדובר ב'שותף' ציני ואכזר שלא חושש להשתמש בכל קלף כדי להרוויח זמן וכוח״.