ליאור אקרמן, ראש תחום החוסן הלאומי במכון למדיניות ואסטרטגיה באונ' רייכמן ויו"ר מועצת העם החדשה, התראיין היום (רביעי) ל'מעריב' ופרש את משנתו על עסקת החטופים שיצאה לדרך, שמסגרתה משתחררים מחבלים.

בפתח הראיון אמר: "מדינת ישראל חוותה לאורך השנים לא מעט חטיפות אזרחים ושבי של חיילי צה"ל בעקבות מלחמות, מבצעים או פיגועי טרור, ובעקבותיהם גם עסקאות לשחרור החטופים והשבויים. עסקאות שבהם משוחררים לרוב מחבלים מסוכנים מבתי הכלא בישראל תמורת החטופים והחטופות הישראלים".

"חוכמתו של הנושא ונותן היא להגיע לתוצאה הטובה ביותר האפשרית עבור מדינת ישראל בתנאים שנוצרו לקראת מימוש העסקה", המשיך. "כאן צריך להודות שביחס לעסקאות העבר הצליחו מנהלי המשא ומתן להגיע למחירים נמוכים יותר יחסית מבחינת שחרור מחבלים תמורת חטופים. אולם גם עתה מדובר במחיר כבד ובמחיר יקר בהרבה מזה אותו ניתן היה להשיג אם הייתה ממשלת ישראל חותרת להסכם כבר במאי 24".

"החשש מפני חזרתם של מחבלים אל השטח מוצדק כמובן מאחר ומדובר בטרוריסטים רוצחים ושונאי ישראל שפוטנציאל הידע והניסיון שלהם מהווה סכנה ביטחונית ממשית. אולם הנתונים מוכיחים כי רובם המוחלט של משוחררי העסקאות השונות אינו חוזר לבצע טרור", הוסיף.

לאחר מכן אמר: "בניגוד לנתונים אותם טרח שר הביטחון לפרסם לכאורה בשם ר' שב"כ ועל פיהם חוזרים 82% מהמשוחררים לטרור, הרי שהמציאות שונה לחלוטין. נתון זה מתייחס לכלל המשוחררים הנשארים בקשר עם מפקדות הארגונים ומקבלים שכר או פיצוי על העונש שריצו. למעשה רק כ-12% מהמשוחררים חוזרים להיות מעורבים באופן פעיל בהוצאת פיגועי טרור נגד ישראל ובמקרים מסוימים וקיצוניים עולה הנתון עד כדי 52%".

"לשב"כ יש יכולת מצוינת לפקח מודיעינית ולהמשיך לעקוב אחר פעילותם של כל המשוחררים אל השטח", המשיך. "מסיבה זו צידד שב"כ בשחרורם של כלל המחבלים אל השטח. אולם החלטת הדרג המדיני מסיבות פוליטיות הייתה לגרש את חלקם למדינות זרות, מה שאולי מרחיק אותם מהשטח אולם מאפשר להם ביתר קלות ובסבירות גבוהה יותר לחזור לפעילות טרור אקטיבית".

"גם למשוחררים ברור וידוע כי כל מי שיחזור לפעילות טרור ויחדש את פעילותו עשוי להיעצר או להיות מסוכל על ידי שב"כ וצה"ל באופן מיידי. עובדה זו מורידה את הסבירות לחזרתם לפעילות מאחר והם יודעים כי לשב"כ יש יכולת לזהות זאת ולעצור אותם בקלות יחסית. מה שקשה יותר לביצוע (אך עדיין אפשרי) במצב בו הם שוהים בחו"ל", הוסיף.

"לסיכום חשוב להבין כי שום עסקת שחרור מחבלים אינה טובה למדינה וכל משוחרר טומן בחובו סיכון ביטחוני עתידי פוטנציאלי. אולם מדינת ישראל הגיעה למצב של אין ברירה שבו בעקבות כישלונה המוחלט להגן על אזרחיה ב-7 אוקטובר 24 היא נאלצת לשלם מחיר כבד עבור שחרורם של החטופות והחטופים. מחיר שכאמור יכול היה להיות זול יותר אם הייתה העסקה נחתמת לפני חודשים רבים. אבל אז גם היו חוזרים הביתה יותר חטופים וחטופות בחיים".

ליאור אקרמן הוא ראש תחום החוסן הלאומי במכון למדיניות ואסטרטגיה באונ' רייכמן, יו"ר מועצת העם החדשה