בחלוף 60 הימים הראשונים להסכם הפסקת האש מול חיזבאללה, המתיחות בדרום לבנון נותרת בעינה, והמצב רחוק מלהיות יציב. צה"ל, שהיה אמור לסגת היום (ראשון) לחלוטין מהשטחים בדרום לבנון בהתאם להסכם, עדיין נותר באזורים מסוימים, בעיקר בגזרה המזרחית, בשל עיכובים בפריסת צבא לבנון.
לפי ההסכם, צה"ל היה אמור לסגת לגמרי מדרום לבנון בתום חודשיים של רגיעה, תוך שצבא לבנון תופס את העמדות המתפנות בגבול ומונע את חזרת חיזבאללה לאזור. אולם בפועל, צבא לבנון לא ביצע את פריסתו באופן מלא, במיוחד בגזרה המזרחית.
ביום חמישי האחרון, חיזבאללה פרסם הודעה חריפה שבה דרש מישראל לצאת לחלוטין משטחי לבנון עד יום ראשון, סיומם של 60 הימים הראשונים להסכם. "תקופת ה-60 יום לנסיגה של האויב הציוני משטח לבנון באופן סופי קרובה לסיומה. נסיגה זו צריכה להתבצע באופן מלא וכולל בהתאם להסכם הפסקת האש", נכתב בהודעת הארגון.
הסעיפים המרכזיים בהסכם והגיבוי האמריקאי
הסכם הפסקת האש כולל סעיף המאפשר לישראל וללבנון לפעול להגנה עצמית מפני איומים ישירים. ארצות הברית הבהירה במכתב צד שהעבירה לישראל, כי מותר לה להגיב מיידית נגד איומים כמו היערכות לביצוע פיגועים או ירי רקטות מדרום לליטני.
פרופ' אמציה ברעם, מומחה למזרח התיכון מאוניברסיטת חיפה, סבור שהעיכוב בפריסת צבא לבנון קשור לחששו להתמודד עם חיזבאללה. "יש עדויות על כך שחיזבאללה לא מתפנה. אמנם הוא לא תוקף את צבא לבנון, אך עצם נוכחותו בשטח - מפרה את ההסכם. צבא לבנון מאוד לא אוהב להתעמת עם חיזבאללה ולא מוכן לקחת סיכונים כאלה", מסביר ברעם.
לדבריו, צבא לבנון חלש יותר מחיזבאללה, ויש לו רגישות פנימית גבוהה. "הצבא הלבנוני הוא צבא מעורב מבחינת עדות, ויש בו קצינים שיעים שאינם מעוניינים בעימות עם חיזבאללה. הם חוששים שמלחמה עם חיזבאללה תוביל להתלקחות פנימית ואולי אף למלחמת אזרחים במדינה".
עם זאת, ברעם מעריך כי בסופו של דבר צבא לבנון יצליח לפרוס כוחותיו לפי ההסכם. "אני מאמין שצבא לבנון יתפוס את העמדות שנקבעו בהסכם ולא יאפשר נוכחות חמושה של חיזבאללה או מחסני נשק באזורי הגבול. אבל אחרי שצה"ל ייסוג – עולה השאלה: מי יעצור את חיזבאללה מלחזור?", תוהה.
"כל הפרה – תענה באש"
פרופ' ברעם מדגיש שהסכם הפסקת האש יהיה אפקטיבי רק אם ישראל תפעל באש נגד כל הפרה של ההסכם מצד חיזבאללה. "אי אפשר לחזור על מה שהיה ב-2006. למדנו ביוקר את הלקח הזה", הוא אומר. לדבריו, המנגנון למניעת חזרת חיזבאללה תלוי במודיעין מדויק ובתגובה צבאית נחושה. "אם ישראל תגלה שחיזבאללה שב להתבסס בשטח, התגובה חייבת להיות מיידית – ירי, חיסולים או פעולות של יחידות מיוחדות של הצבא. רק כך ההסכם יישמר".
פרופ' ברעם מעריך שחיזבאללה כיום חלש משמעותית לעומת העבר, אך מזהיר ש"אם ישראל תבליג ותאמץ שוב את השיטה של 'שקט יענה בשקט', חיזבאללה יחזור ובגדול". הוא מסכם: "זה צריך להיות הסוף של נוכחות חיזבאללה באזור. כל הפרה של ההסכם חייבת להיענות באש, אחרת אי אפשר לחזור לגליל".